• 18 Οκτωβρίου, 2021

Χάϊκο Μάας: Αναγκαίος ένας συνετός διάλογος μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας- “Δεν κατανοούμε την απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία”

 Χάϊκο Μάας: Αναγκαίος ένας συνετός διάλογος μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας- “Δεν κατανοούμε την απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία”

Μιλώντας στο σημερινό φύλλο των εφημερίδων General Anzeiger της Βόννης και Rheinische Post του Düsseldorf ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι η μετατροπή σε τζαμί «δεν αποτελεί συνεισφορά στην συνεννόηση μεταξύ των λαών. Πρόκειται για απόφαση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Η σημασία του μοναδικού αυτού κτηρίου ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Τουρκίας».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «η απόφαση της Άγκυρας δεν βοηθά το διάλογο ΕΕ-Τουρκίας» και υπογράμμισε ότι «η UNESCO θα αποφανθεί τώρα για το μελλοντικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας». «Ελπίζω, υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός, οι εξελίξεις να μην θέσουν σε κίνδυνο το στάτους της Αγίας Σοφίας». Και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι αναγκαίος ένας συνετός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ».

Ο Χάϊκο Μάας επιβεβαιώνει με τις νέες δηλώσεις του τις πληροφορίες πως η Γερμανική προεδρία ωθεί προς έναν απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε συνδυασμό με την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης, κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη από την προ τριών εβδομάδων επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Άγκυρα.

Ωστόσο η Τουρκία επιμένει να θέτει ως ατζέντα ενός τέτοιου διαλόγου όλες τις διεκδικήσεις της (από την Θράκη, το Αιγαίο, μέχρι την ανατολική Μεσόγειο), ναρκοθετώντας, ουσιαστικά, κάθε τέτοια πιθανότητα.

Μιλώντας στις ίδιες εφημερίδες ο χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν, προειδοποίησε για οριστική ρήξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, τασσόμενος υπέρ της διατήρησης διαύλων επικοινωνίας: «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την ΕΕ έχουν, ορθώς, παγώσει. Θα αποτελούσε ωστόσο μεγάλο λάθος να κλείσουμε στην Τουρκία μια για πάντα την πόρτα της ΕΕ».

Με πληροφορίες από την DW