“Burnout”- Το φαινόμενο της εξουθένωσης γιατρών και νοσηλευτών που απειλεί με κατάρρευση το ΕΣΥ- Κραυγή αγωνίας από τους υγειονομικούς

 “Burnout”- Το φαινόμενο της εξουθένωσης γιατρών και νοσηλευτών που απειλεί με κατάρρευση το ΕΣΥ- Κραυγή αγωνίας από τους υγειονομικούς

Το φαινόμενο “burn out”, της εξουθένωσης, δηλαδή, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μετά από 8 μήνες μάχης με την πανδημίας και της ταυτόχρονης πρόσκαιρης εξόδου από το σύστημα υγείας πολλών υγειονομικών που προσβάλλονται από τον κοροναϊό, απασχολεί ιδιαίτερα, πλέον, τους επιστήμονες και το υπουργείο Υγείας.

Προσώρας, η κυβέρνηση αποφεύγει να θέσει το ζήτημα, ωστόσο τα χθεσινά μαζικά κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον “Ευαγγελισμό” προκαλεί έντονο προβληματισμό. Είχαν προηγηθεί ακόμα και “λουκέτα” σε κλινικές στο ΑΧΕΠΑ, τον “Άγιο Σάββα” και άλλα νοσοκομεία αναφοράς Covid και οι γνωρίζοντες επισημαίνουν πως εφόσον το φαινόμενο με τις εκατοντάδες εισαγωγές συνεχιστεί σύντομα οι ελλείψεις σε προσωπικό θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θα επηρεάσουν την ποιότητα νοσηλείας όχι μόνο των νοσούντων από τον κοροναϊό αλλά και άλλους ασθενείς. Κι αυτό επειδή παρατηρούνται μαζικές μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από άλλα νοσοκομεία ή ακόμα και εσωτερικά στα ίδια τα νοσοκομεία αναφοράς με αποτέλεσμα να “απογυμνώνονται” από το απαραίτητο προσωπικό μονάδες και χειρουργικές κλινικές.

Το πρόβλημα έθεσε πρώτη, με συνέντευξή της στο libre, η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

“Αυτό που αρχίζει και με ανησυχεί, είναι ότι όχι μόνο θα λείπουν οι γιατροί αλλά ότι θα έχουμε burn out (εργασιακή εξουθένωση, στα ελληνικά, με συγκεκριμένα συμπτώματα ιατρικά και ψυχολογικά) στους γιατρούς πρώτης γραμμής”, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. ΛΙνού.

Kυριολεκτικά σε οριακό σημείο είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, με τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα να έχουν αρχίσει να μπλοκάρουν από τις πολλές εισαγωγές ασθενών με Covid. Κυβέρνηση και επιστήμονες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown στην περίπτωση που τα αυστηρά μέτρα περιορισμού δεν φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αν και οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Pfizer έφεραν ένα πρώτο «φως στο τούνελ» μετά από πολύ καιρό.

Healthcare workers risk burnout, exposure in wake of coronavirus pandemic |  Healthcare Finance News
To φαινόμενο burnout απασχολεί εδώ και καιρό όλα τα δυτικά συστήματα υγείας

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, μεγάλο θέμα διασποράς. Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Είναι ακριβώς όπως τα λέμε και ίσως και χειρότερα. Κάθε μέρα επιβαρύνεται. Οι ασθενείς συσσωρεύονται στις μονάδες Covid και σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε πού να τους νοσηλεύσουμε» ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος. Όπως είπε, ακόμη δεν φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown, αλλά η εικόνα είναι αυτή των προηγούμενων δέκα ημερών.

Ο Χ. Γώγος έκανε λόγο για ανησυχητική πίεση στο σύστημα υγείας σε όλες τις μεγάλες πόλεις πια, όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Ακόμη και στην Πάτρα έχουμε πίεση, στα Γιάννενα, στη Λάρισα ίσως και μεγαλύτερη» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προσέξουμε όλοι το επόμενο διάστημα. «Προσπαθούμε να αυξήσουμε τις διαθέσιμες κλίνες, αλλά η ταχύτητα κατάληψής τους είναι μεγάλη. Θέλουμε μια κάλυψη που να μην υπερβαίνει το 70% για να έχουμε ένα καλό ‘μαξιλάρι’ για τον επόμενο χρόνο. Τώρα εκεί είμαστε, γύρω στο 60-70%. Είμαστε στο όριό μας» είπε, ενώ εκτίμησε ότι τις προσεχείς ημέρες θα έχουμε περαιτέρω επιβάρυνση, περισσότερες διασωληνώσεις και περισσότερους θανάτους.

Άλλωστε, πρώτος άμεσος στόχος των επιστημόνων είναι το lockdown να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των ημερήσιων μολύνσεων, οι οποίες πλέον κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα των 2.000 διαγνώσεων ανά ημέρα. Χθες, όπως σημειώνεται, ο χαμηλός αριθμός των 1.490 νέων διαγνώσεων δεν ήταν ενδεικτικός, καθώς λόγω του Σαββατοκύριακου πραγματοποιήθηκε μικρότερος αριθμός τεστ.

Σε τριψήφιο αριθμό έχει παγιωθεί ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών σε εισαγωγές, είναι 240 με 250 ανά ημέρα, ενώ τις τελευταίες τρεις ημέρες αυτές ξεπέρασαν τις 300 ημερησίως.

Healthcare Workers Suffer from PTSD and Burnout During COVID-19 --  Occupational Health & Safety

Κρίσιμοι είναι οι δείκτες των θανάτων και των διασωληνώσεων. Μόνο χθες Δευτέρα καταγράφηκαν 239 ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και 41 έχασαν τη ζωή τους, σημειώνοντας το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ θανάτων σε όλη την πανδημία.

Έτσι, σε νοσοκομεία αποκλειστικά για Covid έχουν αρχίσει να μετατρέπονται πολλά νοσοκομεία, με τους ασθενείς με άλλα νοσήματα να μεταφέρονται σε άλλα και σε ιδιωτικές κλινικές. Ήδη η αρχή έγινε στη Θεσσαλονίκη, όπου το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» – το μοναδικό που εξυπηρετεί την ανατολική Θεσσαλονίκη – να εκκενώνεται από άλλους ασθενείς προκειμένου να νοσηλεύει μόνο ασθενείς με Covid. Ενδεικτικό της κατάστασης στην πόλη είναι ότι μόνο χθες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έγιναν 89 εισαγωγές covid, από τις οποίες οι 66 αφορούσαν επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού, ενώ άλλες 20 είναι υπό διερεύνηση.

Κραυγή αγωνίας

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ο πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου αποκαλύπτοντας ότι ξεκινούν την εφημερία χωρίς κανένα κρεβάτι στη ΜΕΘ.

Όπως επεσήμανε ο Θανάσης Τσιούλης η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αφού το σύστημα έχει κρασάρει.

Κατά τη συνέντευξή του στο OPEN TV, ρωτήθηκε για το εάν η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο οριακό σημείο ώστε να πρέπει να γίνεται επιλογή ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν.

Η απάντησή του αποτυπώνει την τραγική κατάσταση:

«Είμαστε πραγματικά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια.. Αναγκαστικά, πλέον, θα πρέπει γίνει με πολύ αυστηρότερα κριτήρια η επιλογή. Ηλικιακά, βαρύτητα νοσημάτων και άλλα κριτήρια. Δεν υπάρχει χώρος. Υπάρχει κορεσμός».

Σχετικά Άρθρα