Bloomberg: Η γερμανική βιομηχανία κλονίζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία

 Bloomberg: Η γερμανική βιομηχανία κλονίζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η βιομηχανική βάση της Γερμανίας, η οποία μόλις βγήκε από την πανδημία και τις πρωτοφανείς προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, δέχεται ένα ακόμη χτύπημα με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να πλήττει τους ισχυρούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, χημικών προϊόντων και μηχανημάτων ακριβείας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Καθώς η σύγκρουση ωθεί το ενεργειακό κόστος σε νέα ύψη και ένα κύμα πληθωρισμού συσσωρεύεται, δεκάδες εταιρείες, όπως η BMW AG, η BASF SE και η ThyssenKrupp AG, προειδοποίησαν ότι τα κέρδη τους θα υποχωρήσουν, ενώ άλλες αρνήθηκαν ακόμη και να κάνουν κάποια πρόβλεψη. Οι οικονομολόγοι έχουν μειώσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.

“Εάν ο πόλεμος παραταθεί, θα απειλήσει σοβαρά μια παγκόσμια τάξη που έχει φέρει ελευθερία και ευημερία σε πολλά μέρη του κόσμου τις τελευταίες δεκαετίες”, δήλωσε ο Herbert Diess, διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen AG, αυτόν τον μήνα στη συνέντευξη Τύπου για τα ετήσια κέρδη της εταιρείας. “Η Ευρώπη θα υποφέρει περισσότερο σε ένα τέτοιο σενάριο”.

Στο Βερολίνο, η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το βάθος της δυσχερούς θέσης, αλλά οι επιλογές της – τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές – περιορίζονται από δεκαετίες ενεργειακής πολιτικής που έχουν αφήσει τη Γερμανία μεταξύ των πιο ισχυρά εξαρτημένων εθνών της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ακόμη και πριν από την εισβολή, η ενεργοβόρα βιομηχανική βάση της Γερμανίας αντιμετώπισε βαρυσήμαντες αλλαγές με την προγραμματισμένη έξοδο από την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα παράλληλα με το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. 

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει συστήσει μια ειδική ομάδα εργασίας για να συγκεντρώσει στοιχεία από τη βιομηχανία σχετικά με τη χρήση και τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, τα σχέδια παραγωγής, τις δυσχέρειες εφοδιασμού και την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. 

Την Παρασκευή, ο Χάμπεκ, ο οποίος κινείται για να “κλειδώσει” άλλες πηγές ενέργειας, δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να γίνει σε γενικές γραμμές ανεξάρτητη από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα του 2024. Ο Χάμπεκ ηγήθηκε μιας ομάδας στελεχών από εταιρείες όπως η BASF, η Deutsche Bank AG, η Commerzbank AG και η RWE AG στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την περασμένη εβδομάδα για να εξασφαλίσει αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Όμως οι κινήσεις αυτές δεν μπορούν να προσφέρουν την άμεση ανακούφιση που ζητούν οι επιχειρήσεις, και οι ενδείξεις είναι ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει διαρκή οικονομικό πόνο στους εξαγωγικούς κατασκευαστές της Γερμανίας, οι οποίοι για χρόνια έπαιρναν υψηλές τιμές χάρη στη ζήτηση από την Κίνα και τις αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποίησε ότι η Γερμανία κινδυνεύει από στασιμοπληθωρισμό, όταν ο υψηλός πληθωρισμός επιμένει παράλληλα με την οικονομική επιβράδυνση.

Μια σειρά από δείκτες έχουν γίνει δυσοίωνοι σε μια χώρα που εξαρτάται από τον μεταποιητικό της τομέα για να συνεχίσει να λειτουργεί. Η παραγωγή αγαθών αντιπροσωπεύει περίπου το 22% της οικονομικής δραστηριότητας της Γερμανίας, έναντι 11% στη Γαλλία.

Το Ινστιτούτο του Κιέλου μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2022 σχεδόν κατά το ήμισυ στο 2,1%, καθώς τα κύματα σοκ από τον πόλεμο αντισταθμίζουν την αναζωπύρωση της ζήτησης μετά το βάθος της πανδημίας, παράλληλα με την επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 5,8%, το υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση της χώρας το 1990. Ένας δείκτης της γερμανικής μεταποίησης βυθίστηκε περαιτέρω τον Μάρτιο και μια βασική έρευνα για το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε κατά ρεκόρ. Ακόμη και έτσι, οι επιχειρήσεις καθώς και το ευρύτερο κοινό υποστηρίζουν σθεναρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας κατέληξε την Πέμπτη σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα ελαφρύνει το βάρος του ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα οι συνολικές δαπάνες ανακούφισης να φτάσουν περίπου τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ (33 δισεκατομμύρια δολάρια). Αλλά δεν υπάρχει ακόμη κανένα συνεκτικό σχέδιο για την αποτροπή μιας κρίσης που αντηχεί σε τόσα πολλά στρώματα της οικονομίας, δήλωσε ένας αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

“Με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων στα ύψη, η κύρια επιχείρησή μας αυτή τη στιγμή είναι η επιβίωση και η διατήρηση των θέσεων εργασίας και όχι πλέον η επίτευξη κέρδους”, δήλωσε ο Ralf Stoffels, επικεφαλής της BIW Isolierstoffe GmbH, ενός μεσαίου μεγέθους παραγωγού πυριτίου στην πρώην βιομηχανική καρδιά της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Ο Stoffels δεν είναι ο μόνος. Σύμφωνα με έρευνα του επιχειρηματικού λόμπι DIHK σε 3.700 επιχειρήσεις, το 78% ανέφερε ότι ο πόλεμος πλήττει την επιχείρησή του και περισσότερες από τις μισές παραπονέθηκαν για αύξηση των τιμών ή για διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού.

“Αυτό που μας πλήττει περισσότερο είναι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος”, δήλωσε ο Simon Eickholt, διευθύνων σύμβουλος της Kern Microtechnik GmbH, η οποία κατασκευάζει φρέζες ακριβείας. Το ενεργειακό κόστος της επιχείρησης έχει περίπου διπλασιαστεί, είπε.

Οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και το κόστος των πρώτων υλών επιβαρύνουν επίσης την Kern, η οποία έχει ετήσιες πωλήσεις περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιχείρηση μηχανολογικών κατασκευών της εταιρείας λαμβάνει αρκετές ειδοποιήσεις κάθε εβδομάδα για μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης και αυξήσεις τιμών έως και 15%, δήλωσε ο Eickholt. 

Ο Steffen Auer, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμπορίας χάλυβα Schwarzwald Eisenhandel GmbH & Co KG, δήλωσε ότι οι τιμές “είναι εντελώς τρελές”, αφού η τιμή ανά τόνο λαμαρίνας σχεδόν διπλασιάστηκε 2.200 ευρώ από μέσα σε μια εβδομάδα, αναγκάζοντας την εταιρεία να αυξάνει τις τιμές σχεδόν καθημερινά. 

“Ορισμένοι από τους πελάτες μας δεν μπορούν να πληρώσουν αυτές τις τιμές”, δήλωσε ο Auer.

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου τα δύο τρίτα του φυσικού αερίου της Γερμανίας, το ήμισυ του άνθρακα της και περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου της. Η μεγαλύτερη ανησυχία για τις επιχειρήσεις στη Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή μια πιθανή διακοπή των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών – είτε από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας την Παρασκευή, ο Habeck υπογράμμισε τη δυσχερή θέση της Γερμανίας.

“Ακόμη και αν γίνουμε λιγότερο εξαρτημένοι από τις ρωσικές εισαγωγές, είναι πολύ νωρίς για ένα ενεργειακό εμπάργκο αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Χάμπεκ. “Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες θα ήταν ακόμη πολύ σοβαρές”.

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ απέχει από το να κόψει το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αναγνωρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σοκ στην ήπειρο. Εάν η Ευρώπη το έκανε αυτό, ο Stoffels της BIW Isolierstoffe αναμένει ότι η εταιρεία του θα έπρεπε να κλείσει, γεγονός που θα είχε αντίκτυπο σε κατασκευαστές όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες που εξαρτώνται από το πυρίτιο του. 

“Αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να μην έχουμε αρκετή ενέργεια για να συνεχίσουμε την παραγωγή μας, παρόλο που παράγουμε κάτι που χρειάζεται σε όλους τους τομείς”, δήλωσε ο Stoffels. 

Σχετικά Άρθρα