• 30 Ιουλίου, 2021

Bloomberg: Επιμένει για την “κατσάδα” Μέρκελ σε Ελλάδα και Κύπρο για την “τουριστική χαλαρότητα”- Μητσοτάκης: Δημοσιογραφικές υπερβολές

 Bloomberg: Επιμένει για την “κατσάδα” Μέρκελ σε Ελλάδα και Κύπρο για την “τουριστική χαλαρότητα”- Μητσοτάκης: Δημοσιογραφικές υπερβολές

Με τίτλο «Μέρκελ και Μακρόν ζητούν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μαλώνουν την Ελλάδα για χαλαρό νομικό πλαίσιο», το αμερικανικό Bloomberg δημοσίευσε χθες άρθρο στο οποίο υποστηρίζεται πως Παρίσι και Βερολίνο τα «έβαλαν» με την Αθήνα αναφορικά με τον σχεδιασμό της εν όψει της τουριστικής περιόδου.

«Δημοσιογραφικές υπερβολές. Πράγματι, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν χώρες που δέχονται το Sputnik και άλλες που δεν το δέχονται. Καλυπτόμαστε ως Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε τα εμβόλια που αναγνωρίζει η ΕΕ και μπορούμε να αποδεχθούμε και άλλα. Αν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του κανονισμού» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, σχετικά με τα εμβόλια που γίνονται δεκτά από τη χώρα μας σε περιπτώσεις ξένων τουριστών, και πρόσθεσε:

«Η χώρα μας έχει ανοίξει σε επισκέπτες από το εξωτερικό τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού, και συμπληρωματικά εξακολουθούμε να κάνουμε ελέγχους στα σύνορα. Ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού είναι ο εμβολιασμός. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι μετάλλαξη που αντιμετωπίζεται με τον εμβολιασμό, άρα δεν μας δημιουργεί φοβερή ανησυχία. Τα στοιχεία μας λένε ότι είναι ασφαλής κάποιος μόνο με πλήρη εμβολιασμό».

Μητσοτάκης: Δεν χρειάζονται πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της μετάλλαξης τύπου Δέλτα

Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως η καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος «επιτέθηκαν στην Ελλάδα και άλλες χώρες που βασίζονται στον τουρισμό για το γεγονός πως δέχονται ελεύθερα επισκέπτες που εμβολιάστηκαν με λιγότερο αποτελεσματικά εμβόλια, από την Κίνα και τη Ρωσία, προειδοποιώντας για την πιθανότητα περαιτέρω περιορισμών στα ταξίδια εν όψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου».

Η Ελλάδα πριν από δύο εβδομάδες ανακοίνωσε ότι εγκρίνει και άλλα εμβόλια ως ικανά αποδεικτικά εισόδου στη χώρα, πέραν εκείνων που χορηγούνται σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, δεκτά γίνονται τα Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnic (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).

H απάντηση Μητσοτάκη

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Επικρίσεις Μέρκελ προς Ελλάδα πίσω από κλειστές πόρτες


Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των «27», πίσω από τις κλειστές πόρτες, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως χώρες-μέλη, όπως η Ελλάδα, υποδέχονται ταξιδιώτες που έχουν κάνει το εμβόλιο Sputnik-V, παρότι αυτό δεν έχει εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή της Ένωσης, ενώ είναι ασαφές αν είναι αποτελεσματικό έναντι της πιο επικίνδυνης μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι επισκέπτες αυτοί που θα φτάνουν στην Ελλάδα, υποστήριξε η Μέρκελ, θα μπορούν στη συνέχεια να κινούνται ελεύθερα εντός της ευρωζώνης.

Μακρόν και Μέρκελ για ταξίδια από χώρες εκτός ΕΕ


Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως συντονισμένη και αυστηρότερη προσέγγιση για τα ταξίδια από χώρες εκτός της EE, όπως η Βρετανία, για την από κοινού αντιμετώπιση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού ζητούν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά την προσέλευσή της στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα πιέσει για την υιοθέτηση μίας περισσότερο συντονισμένης προσέγγισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την είσοδο τουριστών από περιοχές όπου η παραλλαγή του ιού είναι διαδεδομένη.

Με πληροφορίες από Bloomberg και iefimerida.gr