• 18 Οκτωβρίου, 2021

Belharra: Η “ψηφιακή” φρεγάτα του 21ου αιώνα (vid)

 Belharra: Η “ψηφιακή” φρεγάτα του 21ου αιώνα (vid)

Belharra είναι το όνομα που έχει δώσει ο όμιλος Naval Group στις φρεγάτες άμυνας και επέμβασης (FDI) που ναυπηγεί για ξένες αγορές, όπως συνεβη στην περίπτωση της συμφωνίας της Ελλάδας με την Γαλλία.

Είναι πιο μικρές και συνεπώς λιγότερο ακριβές -κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ- από τις φρεγάτες πολλαπλών αποστολών (Fremm) του γαλλικού ομίλου και η ανάπτυξή τους άρχισε το 2015.

Με τονάζ 4.500 τόνους και μήκος 122 μέτρα, η FDI/Belharra έχει 120μελές πλήρωμα. Μπορεί να φέρει ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, καθώς και κομάντος με τα ελαφρά ταχύπλοά τους.

Πολύ ψηφιοποιημένη, είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο του οποίου η κυβερνοπροστασία είναι ενσωματωμένη ήδη από το σχεδιασμό του, επισημαίνει ο Naval Group.

Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τις Belharra- Η ρήτρα γαλλικής συνδρομής και το “αντίβαρο” στην AUKUS- Ενημέρωσε τον Πάϊατ ο Δένδιας

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η φρεγάτα Belharra είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στον αντιαεροπορικό πόλεμο με το ραντάρ Sea Fire που διαθετει. 

Σύμφωνα με τον Naval Group, τα 32 σιλό της μπορούν να περιέχουν ισάριθμους αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 30.

Για την αντιμετώπιση απειλών επιφανείας και υποβρυχίων οι φρεγάτες FDI Belharra διαθέτουν ένα πυροβόλο 76 χιλιοστών, τέσσερις τορπιλοσωλήνες, ραντάρ Sea Fire με εμβέλεια 200 χλμ γύρω από το πλοίο. Επίσης τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c και κορυφαία ανθυποβρυχιακά σόναρ CAPTAS 4 και KINGKLIP. Τα εν λόγω σόναρ μπορούν να εντοπίσουν υποβρύχια πολύ σύγχρονης τεχνολογίας σαν αυτά που διαθέτει η Ελλάδα και που επιδιώκει να αποκτήσει η Τουρκία σε λίγους μήνες.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.