• 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Beatles: Σαν σήμερα κυκλοφόρησαν το θρυλικό Yesterday

 Beatles: Σαν σήμερα κυκλοφόρησαν το θρυλικό Yesterday

Πριν από 56 χρόνια κυκλοφόρησε ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια των Beatles.

Το τραγούδι ακουστεί διασκευασμένο αμέτρητες φορές (πάνω από 2.200 διασκευές), είναι το «Yesterday», που κυκλοφόρησε σαν σήμερα 13 Σεπτεμβρίου και αμέσως ανέβηκε στην κορυφή των charts στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ξύπνησα έχοντας μια υπέροχη μελωδία στο μυαλό μου», θα πει χρόνια μετά ο δημιουργός του τραγουδιού, Πολ ΜακΚάρτενϊ.

«Υπήρχε πιάνο δίπλα μου και ακριβώς πλάι το παράθυρο. Κάθισα κι άρχισα να παίζω».

Π. Μαρινάκης: Τσίπρα στον εμφύλιο από μένα θα πήγαινες – Σάλος με το tweet, το έσβησε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Ο ΜακΚάρτενϊ δεν πίστευε ότι ήταν δικής του έμπνευσης η μελωδία.

Αφού τέλειωσε με τη σύνθεση έπαιζε το τραγούδι σε όποιον συναντούσε ρωτώντας:

«Το έχεις ξανακούσει;» για να πάρει αρνητική απάντηση από όλους.

«Ένιωθα σαν να είχα βρει κάτι πολύτιμο και έπρεπε να το παραδώσω στην αστυνομία», είπε. Κι όμως ήταν έμπνευση του ΜακΚάρτενϊ.

«Ο Πολ έγραψε ολόκληρη τη μελωδία αλλά δεν βρίσκαμε τους στίχους και τον τίτλο που θα του ταίριαζε. Κάθε φορά που μαζευόμασταν για να γράψουμε τραγούδια ή για μια ηχογράφηση ψάχναμε. Το ονομάσαμε στην αρχή «Scrambled Egg» (ομελέτα) και πάνω σε ανάλογους στίχους άρχισε να του δουλεύει ο Πολ. Και αυτός ο τίτλος έγινε το αστείο μεταξύ μας. Τελικά αποφασίσαμε ότι για τίτλος θα ταίριαζε μόνο μια λέξη. Ένα πρωί, ο Πολ ξύπνησε και το τραγούδι και ο τίτλος ήταν ολοκληρωμένα! Ακούγεται σαν παραμύθι, αλλά είναι η αλήθεια».

Μόλις ηχογραφήθηκε το τραγούδι οι Beatles και ο παραγωγός τους, Τζορτζ Μάρτιν, άρχισαν να αναρωτιούνται τι να κάνουν με την ενορχήστρωση.

Ο παραγωγός έριξε την ιδέα να παιχτεί με έγχορδα.

Ο ΜακΚάρτενϊ είχε τις αντιρρήσεις του: «Να μην το κάνουμε… Μαντοβάνι» (αναφερόμενος στον δημοφιλή μαέστρο ορχήστρας ελαφράς μουσικής της εποχής)…

Η απόφαση είχε παρθεί: Με ένα κουαρτέτο εγχόρδων το «Yesterday» θα έβγαινε στην κυκλοφορία με το άλμπουμ «Help».

Και η Ιστορία έγραψε: Σε μία ψηφοφορία, μουσικοκριτικών και ακροατών του BBC Radio 2, το κομμάτι αναδείχτηκε 1ο ανάμεσα στα σπουδαιότερα τραγούδια του 20ου αιώνα. Την πρώτη θέση κατέλαβε και σε λίστες του περιοδικού «Rolling Stone», αλλά και του MTV, για το σπουδαιότερο ποπ τραγούδι όλων των εποχών. Το τραγούδι, επίσης, το 1997 μπήκε και στα Grammy Hall of Fame. Η… ομελέτα ήταν τελικά ξεχωριστή!