• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Αύξηση νοσηλειών και διασωληνωμένων: Στο 51% η κάλυψη στις ΜΕΘ – Η “Δέλτα” επικρατεί στο 90%

 Αύξηση νοσηλειών και διασωληνωμένων: Στο 51% η κάλυψη στις ΜΕΘ – Η “Δέλτα” επικρατεί στο 90%

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι κύριοι δείκτες του κοροναϊού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αλλά και την επίσημη ενημέρωση από τον καθηγητή, Χ.Γώγο.

Οπως τόνισε, η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί τη νόσο των νέων με μέσο όρο τα 29 έτη, αρχίζει όμως να «χτυπά» και μεγαλύτερες ηλικίες.

«Σε λίγο καιρό, ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι η παρουσία του ιού στην εκπαίδευση», είπε ακόμη και επανέλαβε ότι είναι σημαντικό οι νέοι να ελέγχονται με τεστ πηγαίνοντας για διακοπές και κυρίως επιστρέφοντας, ειδικά αν έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα.

Τήρηση μέτρων, σωστή χρήση μάσκας και εμβολιασμός το τρίπτυχο των όσων συνόψισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως «στις ΜΕΘ, το 99% είναι ανεμβολίαστοι».

Η απάντηση Τσίπρα στην επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης – Πού εστιάζεται η κριτική

Το επιδημικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει μία τάση αύξησης. Αυτό φαίνεται και από τον δείκτη θετικότητας που παραμένει σταθερά υψηλός, αλλά παραμένει κάτω από το 4%.

Ιδίως σε κάποια από τα νησιά μας ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει μία αυξητική τάση.

Αναφορικά με τον τουρισμό ο κ. Γώγος επέμεινε ότι η διασπορά από εκεί είναι πολύ μικρή, καθώς οι περισσότεροι που έρχονται είναι εμβολιασμένοι.

Η μετάλλαξη Δέλτα σύντομα θα επικρατήσει στο 90%.

Την ίδια στιγμή έκανε αναφορά στο σύστημα υγείας, με ιδιαίτερη μνεία στο ΕΣΥ Κρήτης, που παρουσιάζει πίεση το τελευταίο διάστημα με την αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως είπε η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει το 51% στην επικράτεια, ποσοστό σχετικά ικανοποιητικό, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση τόσο των νοσηλειών όσο και των διασωληνωμένων.

Συνέστησε την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης, και φυσικά κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς είναι το βασικό μας όπλο απέναντι στην πανδημία, υπενθυμίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι.

Κυριαρχεί η μετάλλαξη «Δέλτα»

Κυριαρχεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ η μετάλλαξη Δέλτα μεταξύ των νέων κρουσμάτων που ελέγθηκαν από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης.

Συγκεκριμένα, από τον έλεγχο των 891 δειγμάτων, τα 707 αφορούν στο στέλεχος Δέλτα, 90 αφορούν στο Άλφα, 24 αφορούν στο Βήτα και 2 αφορούν στο Γάμμα.