• 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ – Δύσκολο φθινόπωρο προβλέπει ο Βασιλακόπουλος (vid)

 Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ – Δύσκολο φθινόπωρο προβλέπει ο Βασιλακόπουλος (vid)

Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε το Σάββατο εκ νέου αυξημένα κρούσματα σε Αττική και Κρήτη. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 3.270 νέες μολύνσεις με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 236, ενώ παράλληλα είχαμε 24 θανάτους. Η συνεχής αύξηση δημιουργεί πλέον ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ που γεμίζουν από ασθενείς, ειδικά στην Κρήτη ενώ η ίδια εικόνα επικρατεί και σε άλλες περιοχές, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο.

Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος προέβλεψε αύξηση των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο γι΄ αυτό και η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση των μέτρων για τους μη εμβολιασμένους.

Από τα 3.270 νέα κρούσματα, στην Αθήνα εντοπίστηκαν τα 909, στη Θεσσαλονίκη τα 248 και στην Κρήτη τα 392. Παράλληλα αυξημένη είναι και η θετικότητα είναι στο 3,3%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων σε καθημερινή βάση έχει οδηγήσει σε αύξηση και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Χθες ανήλθαν σε 285.

Στοιχεία από την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας ως προς την κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ και στις απλές κλίνες Covid-19 παρουσίασε ο ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με αυτά στις 12 Αυγούστου στην επικράτεια ήταν κατειλημμένες 262 ΜΕΘ και κενές 214, στην Αθήνα ήταν κατειλημμένες 109 ΜΕΘ και κενές 64, ενώ στην Κρήτη ήταν κατειλημμένες 25 ΜΕΘ και κενές μόλις 2. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Κρήτη είναι σε υγειονομικό συναγερμό καθώς οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. Έχει αποφασιστεί να μην γίνονται διακομιδές ασθενών από άλλες περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή από νησιά. Παράλληλα, αν παραστεί ανάγκη θα γίνονται διακομιδές ασθενών από νοσοκομεία της Κρήτης σε άλλα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ως προς την κάλυψη των απλών κλινών Covid-19, στις 12 Αυγούστου, στην επικράτεια ήταν κατειλημμένες 1.948 και κενές 2.676, στην Αθήνα ήταν κατειλημμένες 626 και κενές 593, ενώ στην Κρήτη ήταν κατειλημμένες 162 και κενές 149.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο καθηγητής Βασιλακόπουλος στον ΣΚΑΙ μίλησε για εκρηκτικό συνδυασμό που αποτελεί η νυχτερινή διασκέδαση και οι εορτασμοί του 15αύγουστου. «Δυστυχώς δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι γι’ αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή», τόνισε και έκανε έκκληση να τηρούνται τα μέτρα και να κρατάμε αποστάσεις. Ο καθηγητής εξήγησε πως «δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αν δεν εμβολιαστούμε και αν δεν ακολουθούμε ενσυνείδητα τα πρωτόκολλα. Πρέπει όλοι μας να φερθούμε με υπευθυνότητα».

Επεσήμανε, δε, ότι η αυξητική πορεία δε μπορεί εύκολα να μεταστραφεί. «Έχουμε χάσει νέους ανθρώπους. Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι δε μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να ξεφαντώνουμε όπως θα θέλαμε αν δεν εμβολιαστούμε. Είναι στο χέρι μας να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, αλλιώς δεν υπάρχει ασφαλείς τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας και θα πηγαίνουμε συνεχώς σε αυξημένο αριθμός κρουσμάτων».

Ανέφερε, επίσης, πως πέρσι χωρίς τα εμβόλια υπήρχε περισσότερος έλεγχος σε σχέση με φέτος που παρατηρείται χαλάρωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και έχουμε τόσα πολλά κρούσματα.

Τέλος, σχολίασε πως οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο της μετάλλαξης «Δέλτα». «Αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους κάτω των 39 ετών». Για το θέμα εμβολιασμού των παιδιών, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως πρέπει να εμβολιάσουμε και τα παιδιά, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε το 80% της ανοσίας.