• 4 Μαρτίου, 2021

Αυτός είναι ο SARS-CoV-2: Η πρώτη πραγματική φωτογραφία του ιού (εικόνα, vid)

 Αυτός είναι ο SARS-CoV-2: Η πρώτη πραγματική φωτογραφία του ιού (εικόνα, vid)

Ερευνητές από την αυστριακή εταιρεία «Nanographics» του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, με τη βοήθεια της 3D τεχνολογίας έδωσε στη δημοσιότητα την εικόνα του SARS-CoV-2, με τη βοήθεια κατεψυγμένων δειγμάτων.

Είναι αυτή τη στιγμή το πιο ακριβές μοντέλο του ιού και αποτέλεσμα της συνεργασίας της Nanographics με τα ερευνητικά κέντρα KAUST και Scripps Research αλλά και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης (TU Wien).

O SARS-CoV-2

Πέρα από απαντήσεις στην περιέργεια του κοινού, το μοντέλο αυτό ίσως βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν τον τρόπο που εξαπλώνεται ο κορονοϊός για να μπορέσουν να βρουν τρόπους καταπολέμησής του.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες θα ενημερώνουν το μοντέλο καθώς και τις φωτογραφίες στον ιστότοπό τους.

«Έγινε εκχύλιση “άθικτων” σωματιδίων του ιού SARS-CoV-2 σε δείγματα, και στη συνέχεια σάρωση με την μέθοδο της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας (Cryo-EM) στην οποία το δείγμα καταψύχεται και βομβαρδίζεται από ηλεκτρόνια. Η εκτροπή των ηλεκτρονίων λόγω αλληλεπίδρασης με το δείγμα δίνει μια εικόνα της δομής του του ιού» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild» εξηγώντας τη μέθοδο φωτογραφικής αποτύπωσης του κορονοϊού που εφάρμοσε η αυστριακή εταιρεία.

Να σημειωθεί πως η έρευνα έγινε με τη βοήθεια ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο.