Αυτό είναι το σπάνιο σύνδρομο που εμφανίζουν τα παιδιά όταν νοσήσουν

 Αυτό είναι το σπάνιο σύνδρομο που εμφανίζουν τα παιδιά όταν νοσήσουν

Στα ηλικίας 5-11 ετών θα χορηγείται το Comirnaty, ειδικό εμβόλιο της Pfizer, που περιέχει το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι. Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για τα παιδιά και οι ειδικοί υπογραμμίζουν το όφελος του εμβολιασμού τους. Τα εμβόλια θα φτάσουν στις 13 Δεκεμβρίου και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, είπε πως «αν ήμουν πατέρας δεν θα άντεχα τη πιθανότητα να αρρωστήσει το παιδί μου».

Όπως εξήγησε, σπανίως τα παιδιά, όταν νοσήσουν, επιβαρύνονται πολύ και εμφανίζουν ένα φλεγμονώδες σύνδρομο με εξαιρετικά άσχημη επιβάρυνση στα αγγεία και στο καρδιαγγειακό σύστημά τους.

Και πρόσθεσε:

«Αν κάποιοι γονείς φοβούνται να σκεφτούν ότι εμβολίασαν το παιδί τους από βρέφος σχεδόν με εμβόλια που είχαν ανάλογες ή και περισσότερες επιπλοκές χωρίς να φοβούνται. Να το συζητήσουν με τους παιδιάτρους, να μιλήσουν μαζί τους, να διασκεδάσουν τους φόβους και χωρίς φόβο και πάθος να πάνε να τα εμβολιάσουν γιατί αφενός θα τα προστατεύσουν και αφετέρου θα προστατεύσουν την οικογένειά τους».

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Τζανάκης επισήμανε:

«Θα υπερβούμε κατά πολύ τους 20.000 νεκρούς, θα προσεγγίσουμε τους 21.000, ένα νούμερο που όλοι ελπίζαμε και πιστεύαμε ότι θα το φτάναμε την άνοιξη. Δυστυχώς ήρθε πολύ νωρίτερα σαν αποτέλεσμα της ολιγωρίας να εμβολιάσουμε αυτό το μισό εκατομμύριο πολιτών που είναι άνω των 60 ετών και είναι η δεξαμενή που δίνει το 90% αυτών των θανάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μοντέλο του δείχνει καλή αποκλιμάκωση στα κρούσματα:

«Καταγράψαμε ήδη 600 κρούσματα λιγότερα την περασμένη εβδομάδα κατά μέσο όρο και θα καταγράψουμε ίσως 700 κρούσματα λιγότερα αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη. Άρα, θα σταθεροποιηθούμε σε αριθμούς μεταξύ 4.500-6.000 κρουσμάτων όλες τις ημέρες. Οι θάνατοι ωστόσο θα πέσουν κάτω από τους 50 στις αρχές του έτους. Είναι ένας πανδημικός δείκτης που υποχωρεί με χρονοκαθυστέρηση σε σχέση με τα κρούσματα».

Υπογράμμισε πως είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι η Αττική δεν έχει «ξυπνήσει» και πως, με εξαίρεση τη Δυτική Αττική, είναι καλά εμβολιασμένη.

Σχετικά Άρθρα