Αυτή είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί εάν εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα σε σχολείο

 Αυτή είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί εάν εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα σε σχολείο

Τη διαχείρηση πιθανού κρούσματος κοροναϊού σε σχολείο ανέλυσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κεραμέως: Ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα και σχολεία

«Σε κάθε σχολική μονάδα έχει οριστεί υπεύθυνος διαχείρισης κορονοϊού, καθώς και αναπληρωτής του. Ο υπεύθυνος διαχείρισης οφείλει να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων. Έχει την ευθύνη επικοινωνίας με τις οικογένειες των παιδιών, την οικία διεύθυνση εκπαίδευσης, την διεύθυνση δημόσιας υγείας των περιφερειών και εφόσον κριθεί αναγκαίο και τον ΕΟΔΥ. Έχει ευθύνη τήρησης αρχείου απουσιών που σχετίζεται με συμπτώματα κορονοϊού και επίσης την ευθύνη διαμόρφωσης και εξοπλισμού του προκαθορισμένου χώρου απομόνωσης. Γενική αρχή για την ασφαλή λειτουργία είναι ότι κάθε μαθητής, εκπαιδευτικός ο οποίος εμφανίζει έστω και ύποπτα συμπτώματα στο σπίτι παραμένει στο σπίτι και ενημερώνει τη σχολική μονάδα για την ασθένειά του. Συμπτώματα όπως πυρετό, ή βήχα ή δύσπνοια ή αοσμία», επισήμανε.

Χαρδαλιάς: Δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία

Η κα. Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε πως «όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να παραμείνουν σπίτι και να ενημερώσουν τη σχολική μονάδα».

«Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο, εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού, θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί να απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα», επισήμανε και πρόσθεσε: «Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού. Εν αναμονή του αποτελέσματος του τεστ, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του. Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα, θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Θα επισκεφθεί τον γιατρό με το σχολείο να συνεχίζει και πάλι να λειτουργεί κανονικά μέχρι να βγει το τεστ».

«Στο σχολείο θα μπορεί να επιστρέψει αν βγει θετικό το τεστ είτε είναι μαθητής είτε ενήλικος μετά την πάροδο 10 ημερών», υπογράμμισε για να αναφερθεί στη συνέχεια στην ιχνηλάτηση των επαφών.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ο υπεύθυνος της μονάδας είναι υπεύθυνος για την ιχνηλάτηση των στενών επαφών του μαθητή ή του εκπαιδευτικού. Όσον αφορά στις στενές επαφές και μιλάμε για μαθητή τότε θα μιλάμε για όλους τους μαθητές του σχολείου. Στην περίπτωση εκπαιδευτικού όλη η τάξη. Αν είναι σε Γυμνάσιο ή Λύκειο μιλάμε για περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα. Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από 14 ημέρες. Αν έχουμε δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο εκεί ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα.

Σχετικά Άρθρα