• 5 Αυγούστου, 2021

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που συζητούνται – Πότε ανακοινώνονται – Ποιοι παίρνουν σειρά για υποχρεωτικό εμβολιασμό

 Αυτά είναι τα νέα μέτρα που συζητούνται – Πότε ανακοινώνονται – Ποιοι παίρνουν σειρά για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στο επόμενο διάστημα ίσως και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν και νέα μέτρα για τις μετακινήσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η επιθετική πολιτική απέναντι στους ανεμβολίαστους, με την έναρξη του 4ου κύματους κοροναϊού – προφανώς με τη μετάλλαξη Δέλτα – να βρίσκεται προ των πυλών.

Ήδη οι ανεμβολίαστοι πρέπει να πληρώνουν επιπλέον χρήματα για τεστ για να μπουν σε πλοία, ενώ δεν αποκλείεται μπλόκο στις μετακινήσεις εκτός νομού και με ΙΧ – όπως άλλωστε ήταν η εισήγηση της Επιτροπής. Αυτό το σενάριο δεν έχει φύγει από το τραπέζι, όπως και το σενάριο για ολική επαναφορά με τις μάσκες παντού και πάλι.

Πάντως το ζήτημα της μετακίνησης εκτός νομού συγκεντρώνει πολλές δυσκολίες, ειδικά στο ζήτημα του ελέγχου. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με τις μάσκες που βγήκαν σε εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει σχετική συζήτησή στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου και μέσα στις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί το μέτρο από την επιτροπή των «ειδικών», έτσι είναι αρκετά πιθανό μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι σχεδόν βέβαιο πως θα απαιτείται πλέον PCR ή rapid τεστ για ταξίδια από νομό σε νομό με ΚΤΕΛ ή τρένο, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το τι θα γίνει με τις μετακινήσεις με ΙΧ. Η επιτροπή φέρεται να συστήνει να μην υπάρχει απαίτηση για τεστ για όσους ταξιδεύουν με ΙΧ, καθώς θεωρείται «ασφαλές», αντιθέτως η κυβέρνηση θέλει να απαιτείται τεστ για όλους, και για όσους χρησιμοποιούν ΙΧ, διότι θέλει να πιέσει τους ανεμβολίαστους. 

Όσον αφορά το πως θα λειτουργούν οι έλεγχοι για τις οδικές μετακινήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση σκέφτεται να υπάρχουν δειγματολογικοί έλεγχοι στα διόδια, όπως δηλαδή την περίοδο του lockdown, και όσοι δεν θα έχουν τα σχετικά χαρτιά θα πληρώνουν πρόστιμο. 

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Για το το διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μετά τις διευκολύνσεις και τα προνόμια που δόθηκαν στους εμβολιασμένους, προχωρά σιγά σιγά και στο επόμενο βήμα, που αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων έχει στόχο αφενός να προστατέψει τους ίδιους τους εργαζομένους αλλά και τους πολίτες που έρχονται σε επαφή μαζί τους καθημερινά και αφετέρου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, αφού είναι το μόνο όπλο απέναντι στον κορονοϊό.

Πλέον, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ υπάρχει και επάρκεια εμβολίων. Αυτό σημαίνει πως, μετά και το «πράσινο φως» από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, η κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες. Η αρχή θα γίνει με τους υγειονομικούς (γιατροί και νοσηλευτές) και τους υπόλοιπους εργαζομένους σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, τους υπαλλήλους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και όσους φροντίζουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Βάσει του αρχικού πλάνου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αρχίσει και νωρίτερα, ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής ή όχι αυτών των ομάδων στον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που ήδη γίνονται στο κυβερνητικό επιτελείο, μετά τους υγειονομικούς μπορεί να ακολουθήσουν:

  • Οι εκπαιδευτικοί και οι δάσκαλοι. Σε καμία περίπτωση, ανάλογα και με την έκβαση της πανδημίας όσον αφορά ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα, η κυβέρνηση δεν θέλει να κλείσουν τα σχολεία. Αυτό σημαίνει πως, αν δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών, τότε μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους.
  • Οι στρατεύσιμοι που θα μπαίνουν στις εκπαιδευτικές σειρές (ΕΣΣΟ) και των τριών Όπλων από τον Σεπτέμβριο και μετά. Πρόκειται, κυρίως, για νεαρούς άνδρες, δηλαδή την ηλικιακή ομάδα στην οποία η μετάλλαξη «Δέλτα» παρουσιάζει επιθετικότητα. Πάντως, οριστικές αποφάσεις για τους στρατεύσιμους δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Νωρίτερα, όμως, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να ισχύσει σε τμήματα και ειδικές μονάδες σε Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό.

Ήδη ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στην ΕΜΑΚ, ενώ, μέσα στην εβδομάδα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε προσφυγή υπηρετούντων στο ειδικό σώμα της Πυροσβεστικής. Όσον αφορά στους εργαζομένους σε καταστήματα εστίασης που θα εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί θα υπόκεινται σε συχνούς ελέγχους (μοριακό έλεγχο ή rapid test), ενώ θα τηρούν και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Κάτι που σημαίνει πως πολλοί θα οδηγηθούν, έστω και έμμεσα, στο να εμβολιαστούν, όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό δεν προβλέπονται απολύσεις, αλλά θα υπάρχει ένα πλέγμα που θα βάζει προσκόμματα σε όσους δεν εμβολιάζονται. Μεταξύ άλλων, μπορεί να υπάρξουν εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων σε τμήματα που δεν έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, να δίνεται άδεια, ενώ, αν χρειαστεί σε δεύτερο χρόνο, ανάλογα με την περίπτωση, να χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.