• 23 Ιουνίου, 2021

Αύριο τα αποκαλυπτήρια για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

 Αύριο τα αποκαλυπτήρια για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Η επίσημη παρουσίαση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το επίσημο όνομα θα είναι: «EU digital Covid certificate».

Στην παρουσίαση θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

“Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού. Έγιναν πάνω από 2.206.000 εμβολιασμοί, περισσότεροι από 3.416000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και 1.880.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους”, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου.
Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου.