• 30 Νοεμβρίου, 2021

Αυγενάκης: Αυτή την ώρα δεν συζητάμε καμία ημερομηνία για τη Σούπερ Λίγκα

 Αυγενάκης: Αυτή την ώρα δεν συζητάμε καμία ημερομηνία για τη Σούπερ Λίγκα

Στην επιστροφή του αθλητισμού στην κανονικότητα αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Συνέντευξη Τύπου για την επιστροφή του αθλητισμού στην καθημερινότητα, παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν θέλησε να δώσει ημερομηνία για έναρξη της Σούπερ Λιγκ λέγοντας: «Αυτή την ώρα δεν συζητάμε καμία ημερομηνία για τη  Σούπερ Λιγκ…», εμφανίστηκε θετικός ώστε να διεξαχθεί η υπόλοιπη Ευρωλίγκα για τη φετινή σεζόν στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι.. «οτιδήποτε ενισχύει την αθλητική δραστηριότητα θα το στηρίξουμε», ενώ πρόσθεσε ότι για τη συνέχιση ή μη των πρωταθλημάτων θα αποφασίσουν οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες και δεν υπάρχει καμία πίεση από την πλευρά της Πολιτείας.

«Όλοι ξέρουμε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η πορεία στη γέφυρα που άνοιξε σήμερα θα αξιολογείται καθημερινά. Θα πηγαίνουμε σταδιακά. Η πανδημία μας έφερε όλους πιο κοντά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αθλητική οικογένεια, αγκάλιασε το μήνυμα «μένουμε στο σπίτι». Έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1200 φιάλες αίμα. Σήμερα συγκεντρώθηκαν 48 φιάλες αίμα. Στις δημοπρασίες που γίνονται έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 50.000 ευρώ.

Για την επιστροφή στην κανονικότητα, επιστρέφουμε σιγα, σιγά. Ο κορωνοϊός δεν έφυγε. Συστήσαμε δυναμικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Αύριο Τρίτη έχουμε αποστείλει οδηγίες ασφαλούς άσκησης, έντυπο ιατρικού ιστορικού και πρωτόκολλα απολύμανσης. 

Αν απαιτηθεί τηλεδιάσκεψη με Σούπερ Λιγκ και τις 14 ΠΑΕ είναι αυτονόητο ότι θα το κάνουμε άμεσα. Έχουμε στείλει από 15.000 μάσκες και γάντια μιας χρήσεως, αντισηπτικά και θερμόμετρα. Στείλαμε σήμερα στη Σούπερ Λιγκ 1 οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν. 

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για έναρξη επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το ενδιαφέρον όμως, είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η Σούπερ Λιγκ 1 αιτήθηκε σταδιακή άρση μέτρων. Αντίστοιχο αίτημα έγινε και από ΠΣΑΠ. Έτσι, επιτρέπονται από αύριο οι ατομικές προπονήσεις ποδοσφαιριστών σε ολιγομελή γκρουπ 6-8 ατόμων. Στείλαμε σήμερα στη Σούπερ Λιγκ 1 τα σχετικά πρωτόκολλα. 

Σε καθημερινή βάση παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Η επανεκκίνηση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, αυτό είναι σαφές. Το πότε θα ξεκινήσει το κάθε άθλημα αποφασίζεται με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Τους ακούμε μέχρι τώρα και δεν χάσαμε. Θα στείλουμε κλιμάκια σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ. Η πλήρης άρση των μέτρων δεν γίνεται να απαντηθεί σήμερα. Δεν υπάρχει ημερομηνία. 

Στις πρώτες ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης είναι ένα μεγάλο μέρος της αθλητικής οικογένειας. Ειμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους αθλητικούς φορείς. Είμαστε αποφασισμένοι ως υφυπουργείο Αθλητισμού να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. 

Αρμόδιοι να απαντήσουν είναι οι διοργανώτριες αρχές για το πως θα γίνουν τα πλέι οφ. Σε ποιά μορφή, αν είναι σε φάιναλ 8 και σε μία έδρα.

Μαυρωτάς, ΓΓΑ: Εβδομάδα με την εβδομάδα θα αξιολογούμε τα πράγματα. 

Παξινός (υγειονομική επιτροπή). Για την επιστροφή σε ανοικτούς αγώνες θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας και θα αποφασιστεί από τους επιστήμονες. Όταν θα είμαστε βέβαιοι ότι η εξαπλωση του κορωνοϊού έχει μειωθεί σημαντικά, φαντάζομαι ότι το υπουργείο Υγείας θα δώσει το “οκ”

Για εκλογές στις Ομοσπονδίες. Θα μας απασχολησει στο πολύ άμεσο μέλλον, στις επόμενες εβδομάδες. Ειμαστε σε διάλογο με όλο τον αθλητικό κόσμο και θα απαντήσουμε συντομα.

Για τεστ στους ποδοσφαιριστές: Μαυρωτάς (ΓΓΑ): Όσες χωρες μελετούν επανέναρξη έχουν βάλει το μοριακό τεστ. Αυτό που θα κάνουμε είναι περιοδικοί δειγματολογικοί έλεγχοι. Αν κάθε διοργανώτρια αρχή, θέλει να γίνεται τεστ πιο συχνά, αυτό είναι δικαίωμα της. 

Αυγενάκης: Δεν γίνεται να έχουμε αστυνομικό σε κάθε γήπεδο. Είμαστε βέβαιοι ότι κανένας δεν θα ρισκάρει τις οικογένειες των μελων των ΠΑΕ. Η διοργανώτρια αρχή έχει την ευθύνη ελέγχου. 

Αναμένουμε τις αποφάσεις της Σούπερ Λιγκ 2 να αποφασίσει τι θέλει να κάνει, εδώ είμαστε. Εδώ είμαστε να αξιολογήσουμε τι συμβαίνει και τι πρέπει να διορθώσουμε. 

Γιώργος Σαρόγλου (υγειονομική επιτροπή). Είναι μια κρίσιμη περίοδο. Ενδιαφερόμαστε ώστε την περίοδο Οκτωβρίου, Νοεμβρίου που θα έχουμε σίγουρα την εποχική γρίπη, να μην έχουμε παράλληλα και κορωνοϊό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανάλογες είναι και οι δράσεις για τον αθλητισμό.

Σχέδιο για στήριξη επαγγελματικού ποδοσφαίρου: Είμαστε ανοικτοί και συνεργάσιμοι σε οτιδήποτε λογικό φτάνει σε εμάς από διοργανώτριες αρχές. Είμαστε εδώ, δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Καταλαβαίνουμε, κατανοούμε και πάμε βήμα βήμα. 

Αυγενάκης: Δεν βιαζόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να κάνουμε πισωγύρισμα. Αν δεν μπορούν να ακολουθήσουν πρωτόκολλα, να μην ανοίξουν τις εγκαταστάσεις.

Τσακρής (υγειονομική επιτροπή): Θα πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι για να δούμε αν υπάρχει κάποια εστία στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρέπει να γίνονται έλεγχοι και πριν από τους αγώνες. Πολλά νέα άτομα μπορεί να είναι ασυμπτωματικά. Έχει ιδιαίτερη σημασία ο σχεδιασμός και η οργάνωση των ελέγχων.

Τι γίνεται αν βρεθεί κάποιο θετικό δείγμα. Τσακρής (υγειονομική επιτροπή): Το εξετάζουμε. Βλέπουμε τι γίνεται και στις άλλες χώρες, αν έχουμε κάποιο θετικό δείγμα, θα πρέπει να γίνει ιχνηλάτιση, αν έχει έρθει σε επαφή με συναθλητές του. Η λογική λέει ότι όλοι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες. Είμαστε σε συζητήσεις για την καλύτερη πρακτική για να μην έχουμε διαταραχή του πρωταθλήματος, κοιτάζοντας παράλληλα και την υγεία των παικτών. 

Αυγενάκης: Η Ελλάδα από μαύροι πρόβατο, έχει γίνει παραδειγμα προς μίμηση. Πράττουμε το καλύτερο με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και της αθλητικής κοινότητας. Δεν θα βιαστούμε να πάρουμε αποφάσεις. Δεν πιέζουμε, ούτε και απαιτούμε κάποιον να μπει στον στίβο. Εμείς βάζουμε το πλαίσιο… 

Χρονοδιάγραμμα για επανέναρξη του πρωταθλήματος: Αυγενάκης: Θα εξαρτηθεί από την πορεία των πραγμάτων. 

Ερώτηση: Οριστική διακοπή του πρωταθλήματος αν έχουμε κρούσμα;

Μαυρωτάς (ΓΓΑ): Είναι θέμα της διοργανώτριας αρχής. Το επεξεργαζόμαστε.

Σαρόγλου (υγειονομική επιτροπή): Μόλις παρουσιαστεί κρούσμα, θα γίνει η ιχνηλάτιση. Δεν θεωρω πιθανό ότι θα δοθεί εντολή για διακοπή της λειτουργίας της εγκατάστασης. 

Εξαδάκτυλος (υγειονομική επιτροπή)Αν υπάρχουν πολλαπλά κρούσματα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να έχουμε μια ψυχραιμία. Οι αθλητές είναι νέοι και υγιείς, και μπορεί να  περάσουν τη νόσο χωρίς να το αντιληφθούν.

Αυγενάκης: Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια πίεση σε υπουργούς για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα από από τις ΠΑΕ. Αν έχει συμβεί είναι καταδικαστέο.

Αν υπάρχει πλάνο για αγώνες σε 2-3 γήπεδα: Αυγενάκης: Παραμένουμε στη διάθεση της Σούπερ Λιγκ 1, εδώ είμαστε να ακούσουμε. Είναι θέμα των διοργανωτών, οτιδήποτε θετικό και ενισχύσει το πρωτάθλημα, είναι αυτονόητο ότι θα το στηρίξουμε. Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε χώρα; της Ελλάδας. 

Σε σχέση με το αίτημα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για ασφάλιση από κορωνοϊό: 

Αυγενάκης: Έχει απαντηθεί εγγράφως το ερώτημα που έγινε από τον ΠΑΟΚ.

Ερώτηση: Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για στήριξη αθλημάτων εκτός ποδοσφαίρου.

Αυγενάκης: Δεν είπα ποτέ “ξεχαστε την ΕΡΤ” σε πρόσφατη συνέντευξη μου. Παραποιήθηκαν τα λεγόμενα μου. Πρέπει να εμπλουτίσει το πρόγραμμα της με περισσότερα αθλήματα ώστε και αυτά με τη σειρά τους να απευθυνθούν σε χορηγούς. Έχουμε ήδη επεξεργαστεί το πλαισιο, θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε ανακοινώσεις. Ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται προσωπικά για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Να μείνει ήσυχη η αθλητική κοινότητα, τρέχουμε με έναν πιο γρήγορο ρυθμο και καταφέραμε πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Για αθλητικό νομοσχέδιο: Είναι σε τελικό στάδιο, αφορά λέσχες φιλάθλων, οπαδική βία, προπονητές και εφαρμογή της σύμβασης “Μακόλιν”, τροποποίηση διατάξεων του ισχύοντος νόμου.

Για Ευρωλίγκα στην Αθήνα φέτος: Αυγενάκης: Δεν έχουμε επίσημη πρόταση από την Ευρωλίγκα, θα εξετάσουμε τα πάντα με καλή διάθεση. Οτιδήποτε ενισχύει την αθλητική δραστηριότητα θα το στηρίξουμε.

Αυγενάκης: Είναι νωρίς να δοθεί το πράσινο φως μέσα στο καλοκαίρι, για διοργανώσεις όπως το ξέραμε. Διοργάνωση σημαίνει κόσμος κοντά ο ένας τον άλλον, πάμε βήμα βήμα.

Για προϋπολογισμούς και χρηματοδότηση Ομοσπονδιών. Αυγενάκης: Εφαρμόσαμε διαφάνεια και αξιοκρατία στη χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών. Θα δοθούν 18 εκατομμύρια, για πρώτη φορά. Η χρηματοδότηση θα γίνει απευθείας στα ερασιτεχνικά σωματεία, όχι μέσω των Ομοσπονδιών. Συναντώ ένα όψιμο ενδιαφέρον από Ομοσπονδίες, ίσως και εν όψει εκλογών. 

Ερώτηση: Τι απάντηση δόθηκε στον ΠΑΟΚ;

Αυγενάκης: Δεν είναι κρατικό μυστικό, μετά τη συνέντευξη Τύπου θα σας δοθεί

Ερώτηση: Αν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αθλητισμού

Αυγενάκης: Για πρώτη φορά η Πολιτεία αποφάσισε άμεσα μέτρα στήριξης και για την αθλητική κοινότητα. Ο ΟΑΕΔ δίνει το 1.8% των θέσεων που δημιουργεί, για θέματα του αθλητισμού. Διεκδικούμε χρήματα από σειρά προγραμμάτων. Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια, τρέχουμε και αναζητούμε χρήματα. Δεν έρχεται κάτι μόνο του. Συνεργαζόμαστε, η Ελλάδα έχει μια αποτελεσματική κυβέρνηση. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. 

Μαυρωτάς: Και στην κρίση του 2008-10 ο αθλητισμός άντεξε. Νομίζω ότι θα αντέξει και τώρα με τον κορωνοϊό. Ο αθλητισμός μπορεί να κεφαλοποιήσει την πολύ καλή εικόνα της χώρας μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ερωτηση: Βασικός στόχος η υγεία των αθλητών. Υπάρχει ενδεχόμενο ένας αθλητής να είναι ασυμπτωματικός. Πως μπορεί να ξεκινήσουν αγώνες, πως θα γίνει μαρκάρισμα. Μπορεί να ξεκινήσουν αγώνες πριν βρεθεί εμβόλιο;

Μαυρωτάς: Και στο τρόλεϊ και στο λεωφορείο έρχεται κοντά ο ένας στον άλλο. Αυτό που έχει σημασία είναι οι κανονες ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο. 

Τσακρής (υγειονομική επιτροπή): Απόλυτα ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε ασφαλείς. Θα έπρεπε να είμαστε κλεισμένοι σε ένα σπίτι για να είμαστε 100% σίγουροι. Η ζωή όμως, πρέπει να συνεχίσει. Στα ομαδικά αθλήματα, πρέπει τα μέτρα να είναι πιο λεπτομερή και να υπάρχει εργαστηριακός έλεγχος…

Μαρίνος (υγειονομική επιτροπή):  Η επιτροπή θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα επανεξετάζει την κατάσταση.

Αυγενάκης: Εμείς δεν πιεσαμε κανεναν να ολοκληρώσει ή να ξεκινήσει ένα πρωτάθλημα. Αυτή την ώρα δεν μιλάμε για καμια ημερομηνία. Είχαμε μια απόφαση του ΔΣ της Σούπερ Λιγκ 1 και μια απόφαση του ΠΣΑΠ, τη συζητήσαμε και καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση. Αν στην πορεία δούμε ότι τα πράγματα δεν είναι καλα, εδώ είμαστε…. Μένουμε μακριά από την ένταση και κοιτάζουμε τη δουλειά μας. 

Ερώτηση: Κρίνεται απαραίτητο να ανοίξουν άμεσα τα κλειστά γυμναστήρια ώστε οι επαγγελματίες μπασκετμπολίστες να επανακτήσουν τη φυσική τους κατάσταση και να μην πάνε κατευθείαν στην προετοιμασία της νέας σεζόν, πράγμα που θα είναι επικίνδυνο για πολλαπλούς τραυματισμούς;

Μαυρωτάς (ΓΓΑ): Αυτό θα είναι σε μια επόμενη φάση, ήδη στις οδηγίες υπάρχουν κάποια πράγματα. Η φυσική κατάσταση μπορεί να γίνει και σε ανοικτά γήπεδα. Σε επόμενη φάση θα δούμε και τα κλειστά γήπεδα. 

Αυγενάκης: Δεν παρεμβαίνουμε εμείς σε κανένα όργανο, οι Ομοσπονδίες, οι Λιγκες θα αποφασίσουν τι είναι το καλύτερο να κάνουν, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα. Γι’ αυτό το λόγο περάσαμε αυτή τη διάταξη που την ακολούθησαν οι περισσότεροι εκ των ομολόγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μαυρωτάς: Ο ρόλος ο δικός μας είναι να βάλουμε το πλαίσιο. Για το ποιος θα πληρώνει τα τεστ, υπάρχουν κάποια που θα τα πληρώσουν οι ομάδες, η Πολιτεία θα αναλάβει τον περιοδικό έλεγχο και αν χρειαστεί να αυξήσουμε αυτά τα τεστ τότε θα δούμε πώς η ΓΓΑ μπορεί να συνδράμει.