Αττική lockdown: Τι μοντέλο θα εφαρμοστεί – Πιέζουν οι επιστήμονες

 Αττική lockdown: Τι μοντέλο θα εφαρμοστεί – Πιέζουν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, εάν δεν ανακοπεί η διασπορά του ιού, θα επιβληθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες ημέρες. Προειδοποιητικό καμπανάκι αποτελεί για το Λεκανοπέδιο της Αττικής το lockdown που εφαρμόστηκε στο Παρίσι και στη Μαδρίτη.

Παρά το γεγονός ότι η επιδηµιολογική καµπύλη δεν εµφανίζει εκθετική αύξηση, η υποεκτίµηση του αριθµού των κρουσµάτων προκαλεί εύλογη ανησυχία για την πραγµατική πορεία της πανδηµίας και την εξέλιξή της το επόµενο χρονικό διάστηµα.

Κοροναϊός: Νέες περιοχές μπαίνουν στο “κόκκινο” – Σταθερά η Αττική

«Η κατάσταση είναι ρευστή και ανά πάσα στιγµή µπορεί να ανατραπεί», εξηγεί ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος και προσθέτει ότι παίζουµε… κρυφτό µε τον ιό. Σύµφωνα µε τον κ. Βατόπουλο, η χώρα µας ευνοήθηκε από τις υψηλές θερµοκρασίες, που µειώνουν τη µεταδοτικότητα, ωστόσο σύντοµα θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληµατισµό. «Εάν δεν καταφέρουµε να ελέγξουµε την πορεία της πανδηµίας, µε την πτώση της θερµοκρασίας, θα πάµε αναγκαστικά σε κλιµάκωση των µέτρων, όπως είδαµε στις γειτονικές χώρες. Τα επόµενα βήµατα είναι η υποχρεωτική χρήση µάσκας σε όλους τους χώρους και η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες», καταλήγει ο καθηγητής. Η συζήτηση για τα επόµενα, πιο αυστηρά µέτρα, κατά το γαλλικό µοντέλο, µόλις άρχισε, καθώς δεν είναι λίγοι οι επιστήµονες που µετέχουν στην επιτροπή των λοιµωξιολόγων που εκτιµούν ότι, αν δεν ληφθούν τις επόµενες ηµέρες, µπορεί το ρεβεγιόν να µοιάζει µε την Ανάσταση του περασµένου Απριλίου, όταν οι Έλληνες γιόρτασαν στα µπαλκόνια τους.

Την ανάγκη να αυξηθούν τα διαγνωστικά τεστ και να γίνει µεγαλύτερη προσπάθεια για τη µείωση της έκθεσης στον ιό τονίζει η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδηµιολογίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

«Προκαλεί εύλογη ανησυχία το γεγονός ότι προχωράµε προς τον χειµώνα χωρίς να έχουν επιλυθεί σηµαντικά προβλήµατα, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασπορά του ιού», προσθέτει η καθηγήτρια και εξηγεί: «Για παράδειγµα, τα µέσα µαζικής µεταφοράς παραµένουν χώροι υπερβολικού συνωστισµού, που ευνοούν τη µετάδοση του ιού. Επίσης, πρέπει να δηµιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις στους επαγγελµατικούς χώρους, που αποτελούν σηµαντικό παράγοντα κινδύνου για τη διασπορά του ιού. Είναι σηµαντικό να δοθούν κίνητρα στους εργαζοµένους για να κάνουν εύκολα και γρήγορα τα διαγνωστικά τεστ, καθώς και να διασφαλιστεί η οικονοµική κάλυψη των χαµένων ηµεροµισθίων τους σε περίπτωση που νοσήσουν. Επίσης, πρέπει να ληφθεί µέριµνα για τη θέρµανση των επαγγελµατικών χώρων. Οσοι χρησιµοποιούν air condition να τα αντικαταστήσουν µε καλοριφέρ. Να µην ξεχνάµε και τις παλιές συνήθειες του τακτικού αερισµού των χώρων µας».

Ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, καθηγητής Θεραπευτικής Αιµατολογίας-Ογκολογίας, Θάνος ∆ηµόπουλος εξηγεί ότι αρκετά υποψήφια εµβόλια βρίσκονται σε κλινικές δοκιµές φάσης 3 και αξιολογούνται σε µεγάλο αριθµό ασθενών ως προς την αποτελεσµατικότητα και την ασφάλεια. Ωστόσο, αυτό δεν σηµαίνει ότι οι όψιµες φάσεις των κλινικών µελετών θα ολοκληρωθούν µε την ίδια ταχύτητα που ολοκληρώθηκαν οι πρώιµες φάσεις ανάπτυξης νέων εµβολίων.

Ωστόσο, ο καθηγητής διευκρινίζει ότι είναι πολύ πιθανό στις αρχές του νέου έτους να υπάρχει η έγκριση ενός ή και περισσότερων εµβολίων από τις ρυθµιστικές Αρχές. Βέβαια, προσθέτει ότι θα περάσουν κάποιοι µήνες µέχρι να κυκλοφορήσει το εµβόλιο στην παγκόσµια αγορά και να είναι διαθέσιµο για µεγάλες πληθυσµιακές οµάδες. Μετά την έγκριση από τις ρυθµιστικές Αρχές, το εµβόλιο θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα στις πληθυσµιακές οµάδες που διατρέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό SARS-CoV-2, δηλαδή στους υγειονοµικούς υπαλλήλους, καθώς και σε όσους έχουν αυξηµένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, όπως οι ασθενείς µε συµπαροµαρτούντα νοσήµατα και χρόνιες παθήσεις.

Αλλά και ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, τόνισε (Realfm) πως το “πορτοκαλί” της Κοζάνης δεν είναι ίδιο με αυτό της Αττικής και πως στην Αθήνα οι συνθήκες είναι διαφορετικές και επιβάλλεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

Παγώνη: Να σταματήσουν τα παιχνίδια

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν τα παιχνίδια.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση πολύ δύσκολη και όποιος δεν το έχει πιστέψει ακόμη, έστω μια μειοψηφία ανθρώπων, ας περάσει από μια εντατική ή από ένα νοσοκομείο να δει τι γίνεται», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πλέον δεν πρέπει να προκαλούμε την τύχη μας.

Δήλωσε σίγουρη ότι θα «κοκκινίσουν» και άλλες περιοχές πέραν της Κοζάνης και πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και εισέλθουμε με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνει lockdown και πως δεν πρέπει και να γίνει, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοστούν όπως πρέπει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

«Ένα απλό μέτρο, που τέλος πάντων πρέπει να βγούνε και να το πούνε να τελειώσει η ιστορία, είναι μάσκα μέσα και έξω», «δεν ισχύει επισήμως. Εμμέσως το λένε», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. 

Για το κάλεσμα του Μητροπολίτη Κοζάνης προς τους πιστούς να κοινωνήσουν από την ίδια λαβίδα, η κ. Παγώνη τόνισε ότι πρόκειται για παράδειγμα προς αποφυγή και συνέστησε σε όσους επιθυμούν να κοινωνήσουν να χρησιμοποιούν ένα αποστειρωμένο πλαστικό κουταλάκι από το σπίτι τους.

Ιταλία: Οι Δήμαρχοι κλείνουν δρόμους και πλατείες

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε τα νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κοροναϊού.

Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης. Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι δεν θα κάθονται πάνω από έξι πελάτες, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι μέχρι τις έξι το απόγευμα και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 9 το βράδυ. Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα. Σε ότι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών. Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα μια ώρα αργότερα: στις 9 το πρωί και όχι στις 8, όπως γινόταν έως τώρα. Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα. Απαγορεύονται φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Κόντε: «Διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού»

«Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες που θα πληγούν οικονομικά από τα νέα μέτρα. Η στρατηγική μας δεν είναι ίδια με εκείνη της Άνοιξης. Τους περασμένους μήνες αυξήσαμε το νοσηλευτικό προσωπικό και διπλασιάσαμε τις θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κάθε μέρα παράγουμε, πλέον, είκοσι εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Πρέπει να αποφύγουμε νέο γενικό lockdown, διότι θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την οικονομία», πρόσθεσε. Ο Τζουζέπε Κόντε κάλεσε και πάλι τους Ιταλούς να φορούν μάσκα, να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να προσέχουν όταν συναντούν φίλους και συγγενείς. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, η κυβέρνηση είναι παρούσα αλλά ο καθένας πρέπει να προσφέρει την συμβολή του», ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σχετικά Άρθρα