• 28 Ιανουαρίου, 2021

Αττική και τρίτο κύμα τρόμαξαν τους επιστήμονες – Νέο lockdown με… ανοιχτά σχολεία – Αναλυτικά τα μέτρα

 Αττική και τρίτο κύμα τρόμαξαν τους επιστήμονες – Νέο lockdown με… ανοιχτά σχολεία – Αναλυτικά τα μέτρα

Το lockdown παρατείνεται για μία εβδομάδα, μέχρι τις 06:00 το πρωί της 18ης Ιανουαρίου, για το λιανεμπόριο, τη λειτουργία των εκκλησιών, ενώ συνεχίζει και η υποχρέωση για τηλεργασία σε ποσοστό 50% των εργαζομένων. Το παράδοξο είναι ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία επαναλειτουργούν από Δευτέρα.

Μέχρι τότε θα έχει γίνει επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης, ώστε οι αρμόδιοι φορείς να αποφασίσουν πως θα συνεχίσουμε.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιτρέπεται το εμπόριο, ούτε με το καθεστώς του click away, δεν θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία δεν θα λειτουργούν και οι εκκλησίες όσο και γενικά όλοι οι χώροι λατρείας, θα παραμείνουν κλειστά.

Αυτό που ανησυχεί τις αρχές και τους υγειονομικούς φορείς, είναι το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος αύξησης των κρουσμάτων, εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων και των συναθροίσεων κατά τη διάρκεια των εορτών.

Όπως σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, «Ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των γιορτών», δήλωση που υποδεικνύει πως είναι σχεδόν σίγουρο πως θα παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως συμπλήρωσε η κυρία Παπαευαγγέλου θα πρέπει «Να διορθώσουμε τη διασπορά των γιορτών», ενώ κατέληξε πως «Γνωρίζουμε ότι η ιστορία αυτή θα τραβήξει και παρόλο που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, η πανδημία θα ‘ναι εδώ και θα επηρεάζει τη ζωή μας για κάποιους μήνες ακόμα».

Σημειώνεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε πως κατά το 24ωρο της Πέμπτης προς την Παρασκευή, καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 721 νέα κρούσματα.

Εξ αυτών, τα 252 εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 94. Χαρακτηριστικό είναι πως, στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν τα 78 από τα συνολικά 252 κρούσματα της Αττικής, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η περιοχή του Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, έκανε ειδική αναφορά στις περιοχές με επιβαρυμένο ιϊκό φορτίο και αφορούν του Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Κοζάνης, Βοΐου, Εορδαίας, καθώς και τις τοπικές κοινότητες Κέλλης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Σπερχειάδας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, Παλαιοκάστρου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Ανθήλης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου, Ηπίου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Όπως ανέφερε, στις περιοχές αυτές χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είμαστε όλοι μας, αλλά μια επιπρόσθετη προσοχή απαιτείται στη Βοιωτία, την Δυτική Αττική, την Κοζάνη και την Ροδόπη και από χθες και στην Χαλκιδική, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στις περιοχές αυτές».

Ουσιαστικά είναι προειδοποίηση για αυστηρότερα μέτρα, στην περίπτωση που δεν βελτιωθεί η κατάσταση στις εν λόγω περιοχές.

Tα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έως και τις 18 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί:

  • Σχολεία: Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων. Η δια ζώσης εκπαίδευση θα γίνει με ενισχυμένα μέτρα. Υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών, καθώς και για  χρήση περισσότερων εισόδων, όπου αυτό είναι εφικτό. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας edu.testimg.gov.gr. και θα ενημερώνονται με sms για το ραντεβού τους στο πλησιέστερο από τα 386 κέντρα που θα γίνονται τα τεστ.  Ήδη σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα τεστ σε όλη την Ελλάδα.  Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις. Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό, εώ για τα παιδιά είναι προεραιτική. Οι σταθμοί θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν ειδικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους.
  • Λιανεμπόριο: Σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα στούντιο αισθητικής.  Επίσης παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.
  • Χώροι λειτουργίας: Χωρίς πιστούς για την επόμενη εβδομάδα. Στις κηδείες με τη συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων
  • Στις εταιρείες, ισχύει η τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και με ραντεβού, με τήρηση απόστασης στο 1,5 μέτρο.
  • Στα δικαστήρια με ειδικά μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα
  • Στις 16 και 17 Ιανουαρίου ξεκινούν η Super League 2 και η Volley League με όλα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη Super League 1 και χωρίς παρουσία κοινού.
  • Σε ότι αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους στρατιωτικής θητείας με τη 2021 Α’ ΕΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι θα μπορούν να συνοδεύονται στο κέντρο εκπαίδευσης από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς θα πρέπει να έχουν βεβαίωση, που θα χορηγείται από τις πύλες των στρατοπέδων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test.
  • Αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα έως και τις 21 Ιανουαρίου, από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, αλλά και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στο μέρος που δηλώνεται στο έγγραφο plf για 7 ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο χρόνος περιορισμού θα είναι όσες οι μέρες διαμονής τους. Ειδικά για τους επιβάτες από το ΗΒ, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα, θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο τεστ pcr όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ταξιδιώτες του εξωτερικού, πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους και να έχσουν συμπληρώσει τη φόρμα plf.