• 30 Νοεμβρίου, 2021

“Ατόπημα” οι κυβερνητικές νουθεσίες με αφορμή την αγόρευση στη δίκη των δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη – Αντιδράσεις και ένταση

 “Ατόπημα” οι κυβερνητικές νουθεσίες με αφορμή την αγόρευση στη δίκη των δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη – Αντιδράσεις και ένταση

Ίσως μια από τις αγορεύσεις που θα μείνουν στην δικαστική ιστορία, σίγουρα ως συγκλονιστική και ανθρώπινη, είναι αυτή της εισαγγελέως Αριστοτελίας Δόγκα στη δίκη της δολοφονίας μετά βιασμού, της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη. ΚΑΙ φυσικά προκάλεσε σάλο επειδή σε πολλά σημεία μίλησε ευθέως για πράγματα που οι απλοί άνθρωποι συνομολογούν, αλλά δεν μπορούν να ειπωθούν δια στόματος ενός δικαστικού λειτουργού.

Μίλησε για το ρόλο των δικηγόρων…. και αυτό ενόχλησε όχι μόνο τους δικηγορικούς συλλόγους αλλά και τον υπουργό κ. Άκη Σκέρτσο ο οποίος ασκεί κριτική στην αγόρευση και την ίδια την εισαγγελικό λειτουργό…. Παραλληλίζει με… θεατρική παράσταση την αγόρευση σχολιάζοντας ότι «τα δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή»!

Κατανοητή και θεμιτή (ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος) η θεσμική αντίδραση των δικηγόρων δια του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με συγκεκριμένες φράσεις της εισαγγελέως αναφορικά με τις τακτικές υπεράσπισης κατηγορουμένων.

Το ερώτημα είναι γιατί η παρέμβαση του κ. Σκέρτσου ο οποίος είναι αναρμόδιος να αξιολογεί επί της ουσίας και με τέτοιον τρόπο εισαγγελικές αγορεύσεις. Δεν είναι ένας απλός πολίτης, δεν είναι θεσμικός παράγοντας της Δικαιοσύνης, δεν είναι διάδικος υπόθεσης, αλλά σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης.

Ο κ. Σκέρτσος, είναι συντονιστής του κυβερνητικού έργου, και του οποίου η ανάρτηση δεν αφορούσε καν ένα διαδικαστικό θέμα, αλλά την ουσία μιας εισαγγελικής αγόρευσης.

Σήμερα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υπήρξε ένταση.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρης Βερβεσός, κατέφθασε στην αίθουσα ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Κλεφτοδήμος ζήτησε το λόγο για να διαμαρτυρηθεί εκ μέρους όπως είπε όλων των δικηγόρων για τις αποστροφές της εισαγγελέως που αφορούν στο ρόλο των δικηγόρων.

Ο σύμβουλος του ΔΣΑ ήρθε στο δικαστήριο την ώρα που ολοκληρώνονταν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Κρατώντας την ανακοίνωση διαμαρτυρίας του κ. Βερβεσού, ο κ. Κλεφτοδήμος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό των δικηγόρων για αποστροφές της αγόρευσης της εισαγγελέως που όπως είπε «ευθέως και συλλήβδην προσβάλλουν όλους τους δικηγόρους».

  • Πρόεδρος: Δεν έχετε το λόγο, υπάρχουν άλλα τμήματα για να εκφράσετε τα παράπονά σας δεν είναι εδώ ο τόπος.
  • Κλεφτοδήμος: Εκφράζω τις διαμαρτυρίες μου για τις αποστροφές της κυρίας εισαγγελέως.
  • Εισαγγελέας: Ζητώ το λόγο θα προχωρήσω σε δήλωση αποχής.

Τότε η πρόεδρος παρενέβη ζητώντας να αποχωρήσουν όσοι διαμαρτυρήθηκαν και διέκοψε προσωρινά τη δίκη για να συνεχιστεί η διαδικασία λίγο μετά με παρούσα την εισαγγελέα.

Τι έλεγε η ανακοίνωση Βερβεσού

Στην ανακοίνωση ο κ. Βερβεσός για λογαριασμό του Δικηγορικού σώματος όπως διευκρινίζει «χωρίς καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπό εξέλιξη δίκης» για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη», ζητεί την πειθαρχική δίωξη της εισαγγελέως.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Δημήτρη Βερβεσού:

Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από συναδέλφους που ήταν παρόντες κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη Τοπαλούδη αλλά και από πλήθος δημοσιευμάτων του δικαστικού ρεπορτάζ που καλύπτουν την συγκεκριμένη δίκη, η Εισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευσή της, αναφέρθηκε εξόχως απαξιωτικά και ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι :

«Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας»,

«Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι …. Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους»,

«Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί».

Χωρίς καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπό εξέλιξη δίκης, η θέση αυτή της Εισαγγελέως προσβάλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και απάδει στον εισαγγελικό θεσμό.

Καλούμε την Πρόεδρο του Δικαστηρίου να επαναφέρει άμεσα την Εισαγγελέα της έδρας στην τάξη, εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΠΔ και την ίδια την Εισαγγελέα να ανακαλέσει άμεσα τις άνω δηλώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο, πειθαρχική διαδικασία”.

Η ανάρτηση του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ

Αναφερόμενος στην αγόρευση που συγκίνησε αλλά και προκάλεσε αντιδράσεις, ο κ. Σκέρτσος αναφέρει σε ανάρτησή – κριτική του στο Facebook:

«Tα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση».

Στη συνέχεια προσέθεσε πως «η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσυνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος».

«Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

Η συγκλονιστική αγόρευση

Επί τέσσερις ώρες η εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα μιλούσε για την άτυχη φοιτήτρια, την οποία χαρακτήρισε κομμάτι της ζωής της, ένα κορίτσι άβγαλτο, που για κακή της τύχη συνάντησε τους κατηγορουμένους, που ήταν αποφασισμένοι να της αφαιρέσουν τη ζωή.

Η εισαγγελική λειτουργός εξήρε το ήθος του Γιάννη Τοπαλούδη, λέγοντας: «Υποκλίνομαι στο ήθος σας. Δεν ξέρω αν εγώ θα είχα αυτό το ανάστημα. Έχω την άποψη του Αριστοτέλη ότι “δεν συγχωρείς τους εχθρούς για να αποδοθεί η Δικαιοσύνη”. Ευχαριστώ τη μητέρα. Είναι αδύνατο να μην ταυτιστείς, όσο και να μην επιτρέπεται, έστω και ασυνείδητα με το τι πέρασε το θύμα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο».

Αναφερόμενη στους δύο κατηγορουμένους, τους χαρακτήρισε ψυχρούς και άθλια υποκείμενα, που είχαν στοχοποιήσει τη φοιτήτρια.

«Γελάνε στα διαλείμματα της δίκης. Είναι απολύτως συνεννοημένοι, γιατί έτσι τους έχουν πει ότι πρέπει να κάνουν. Η φυσιολογική αντίδραση δεν είναι αυτή. Δυο άνθρωποι με τέτοια εγκλήματα, όταν δεν είναι συνεννοημένοι, ο ένας τρώει τις σάρκες του άλλου. Υπάρχει κοινή γραμμή, για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι… Αποσκοπεί όχι στους δικαστές, αλλά στους ενόρκους. “Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς” και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί. Αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν, θα τιμωρηθούν και δεν είναι μόνο οι κατηγορούμενοι» είπε η εισαγγελική λειτουργός και κοιτάζοντας στα μάτια τους γονείς της Ελένης τους είπε:

«Αυτό που απηχεί καλύτερα την αλήθεια που θέλετε να ακούσετε είναι ότι το παιδί σας ήχθη ως πρόβατο επί σφαγή και ως αμνός άμωμος. Ας επικρατήσει η Δικαιοσύνη και ας χαθεί ο κόσμος όλος. Αυτό εκφράζει την εισαγγελέα της έδρας».

Όπως είπε, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν συναποφασίσει να σκοτώσουν την 21χρονη με αυτόν τον τρόπο.

«Ο πατέρας του Ροδίτη έκανε το τέρας που είναι σήμερα ο γιος του. Ο δεύτερος κατηγορούμενος ήταν το δόλωμα. Δεν είναι πλούσιος, πλούσιος ήταν ο πρώτος, ο Ροδίτης. Ο δεύτερος είναι ο ωραίος με το αγγελικό πρόσωπο, είναι δόλωμα, μπαίνει μπροστά βρίσκει κορίτσια και ως λάφυρα τα πηγαίνει στον άλλο, που έχει τα λεφτά. Τη στήνει έξω από τα σχολεία ειδικής αγωγής και ψάχνει ευάλωτα θύματα. Εκείνη την εποχή η Ελένη ήταν ευάλωτη, την είχαν στοχοποιήσει την Ελένη, η Ελένη ήταν ανυποψίαστη παρθένα. Όλα αυτά που μας λένε εδώ για τρίο είναι όλα ψέματα, ασυναρτησίες… Ο πατέρας του πρώτου κατηγορουμένου που γυμνάζεται γιατί θέλει να δείχνει ωραίος σε αυτή την ηλικία, έχει αφήσει έναν εν δυνάμει εγκληματία να κυκλοφορεί ελεύθερος».

Το μοιραίο βράδυ

Η εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα ανέφερε στην αγόρευσή τους ότι οι κατηγορούμενοι είχαν συναποφασίσει να υλοποιήσουν το εγκληματικό σχέδιό τους.

«Εκείνη την ημέρα η Ελένη είναι στο σπίτι της, είναι ανυποψίαστη, μιλάει στο τηλέφωνο με τη φίλη της, που βρίσκεται στην Αθήνα. Κατέβηκε η Ελένη και τότε είδε το φορτηγό του τρόμου. Υπάρχει βίντεο από το οποίο προκύπτει ότι ο Ροδίτης είναι στην καρότσα. Η συμφωνία είναι να πάνε να φάνε σουβλάκια. Την έχουν πείσει, είναι ευάλωτη εκείνο το διάστημα. Τι πιο απλό να πάει μια βόλτα. Προφανώς της είπαν ότι υπήρχε και κάποιος λόγος που είναι και ο Ροδίτης στην παρέα της με τον 21χρονο. Η Ελένη δεν ήξερε ότι πάει στη Λίνδο. Πιστεύω ότι της είπαν “πάμε μια βόλτα”. Δέχθηκε και επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο. Εκείνη τη στιγμή η Ελένη δεν αντιλήφθηκε. Το σχέδιο όμως ήταν στο μυαλό των κατηγορουμένων. Το σχέδιο για ομαδικό βιασμό. Το ότι η Ελένη κατέβασε το βλέμμα και ασχολήθηκε με τον 21χρονο, το πλήρωσε με τη ζωή της… Δεν έχει συνευρεθεί με την Ελένη, όλα αυτά είναι κατευθυνόμενα από την υπερασπιστική γραμμή, που επέλεξαν και αποκυήματα της φαντασίας τους.

Την έπεισαν να πάνε στο σπίτι. Μέσα από το φορτηγό η Ελένη πρέπει να στέλνει το μήνυμα στη φίλη της “πάρε με τηλ. σε μια ώρα”. Μπορεί να ήταν και χαρούμενη η Ελένη, γιατί μπορεί να πίστεψε ότι θα ξεκινήσει μια σχέση. Φαντάστηκε ότι θα υπάρχει ένα σπίτι όπου εκεί πιθανόν θα υπάρχει φαγητό και ότι θα κάτσουν λίγο… Πλέον δε γνωρίζω αν την κρατάνε με το ζόρι, αν και μπορεί, επειδή ήταν τόσο ανυποψίαστη και τόσο αθώα, να είπε “γιατί να μην πάω;”. Φτάνει και βλέπει μια ερημιά. Αυτοί είχαν σχέδιο να τη βιάσουν, ήξεραν ότι η Ελένη δεν υπάρχει περίπτωση να θέλει ομαδικό σεξ… Η Ελένη ανθίσταται, αρνείται. Αν η Ελένη ήταν ένα μέρος έστω από αυτά που περιγράψανε, ξέρετε τι θα έκανε; Θα προσποιούνταν για να γλυτώσει τη ζωή της. Το κορίτσι ήταν αφίλητη παρθένα και πήγε μέσα σε άγρια θηρία. Η Ελένη ήταν αθώα… αλλά με δυναμισμό ψυχής. Δεν υπέκυψε σε αυτούς τους εγκληματίες και το πλήρωσε με τη ζωή της. Άρχισε να αντιστέκεται. Φωνάζει και εκεί αρχίζουν το ξύλο. Την έχουν πάει σηκωτή εκεί που είναι το στρώμα (που εξαφανίστηκε) για να είναι πιο άνετα. Δεν θέλουν διαδοχικά να συνευρεθούν μαζί της… Χτυπιέται η Ελένη, ο 21χρόνος της κρατάει τα χέρια ο άλλος τη χτυπάει, οι ρόλοι εναλλάσσονται… Δεν την κάνουν καλά. Έχουν αποφασίσει, όμως, να τη βιάσουν με κάθε τρόπο, έχουν αποτύχει οι δυο προηγούμενες απόπειρές τους με τα άλλα κορίτσια. Αφού εκείνη αντιστέκεται, παίρνουν τα μαχαίρια. Τα μαχαίρια είναι δυο μαχαίρια, γιατί δύο είναι οι εγκληματίες. Προσπαθούν με το στραγγαλισμό να την ακινητοποιήσουν, έδωσε μάχη η κοπέλα για τρεις ώρες για να κρατηθεί στη ζωή, δεν τα καταφέρνουν με το στραγγαλισμό. Στη συνέχεια τελούν διαδοχική συνουσία – τολμάνε να λένε ότι η Ελένη ήθελε. Δεν ολοκλήρωσαν, γι’ αυτό δεν βρήκαν dna πουθενά. Την χτυπάνε, η Ελένη δεν πεθαίνει, αντιστέκεται. Και αυτό πυροδοτεί τον θυμό τους. Η μάχη της Ελένης είναι πρωτοφανής. Τα χτυπήματα με το σίδερο είναι τρία ή τέσσερα και δεν είναι από έναν. Σκέφτονται ότι η Ελένη λέει ότι θα τους καταδώσει. Αποφασίζουν να τελειώσουν μαζί της».

Συνεχίζοντας την αγόρευσή της, η εισαγγελέας αναφέρει πώς οι κατηγορούμενοι πήγαν την Ελένη αιμόφυρτη και σε κωματώδη κατάσταση στα βράχια.

«Είναι αδύνατον ένας να κατέβασε μόνος του την Ελένη από τις σκάλες του σπιτιού της Λίνδου. Μαζί τη σέρνουν στις σκάλες, ο ένας μπροστά, ο ένας από πίσω, το σώμα είναι πολύ βαρύ. Η Ελένη ήταν σε ημικωματώδη κατάσταση. Οι σκάλες είναι γεμάτες αίματα. Και πάνε εκεί που αποφάσισαν. Να την πετάξουν στη θάλασσα… Δεν μπορεί ένας να τη βγάλει από το αμάξι. Η κοπέλα είναι σε κώμα. Έχει ψελλίσει όμως ότι “ο πατέρας μου θα σας βρει”… Τα στοιχεία λένε ότι δε γίνεται να ανοίξεις την πόρτα και να την πετάξεις. Το έδαφος είναι κακοτράχαλο. Την έβγαλαν και οι δυο από το αμάξι και την κουβαλάνε στα χέρια και γι’ αυτό δεν φέρει αμυχή. Θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα πάει στο νερό και ότι δε θα κολλήσει στα βράχια. Στη προσπάθειά τους να την πετάξου, κάποιος από τους δυο την πατάει στο κεφάλι, γιατί την σπρώχνανε με τα πόδια τους να πέσει στο νερό ζωντανή…».

Τα λουλούδια

Στο τέλος της αγόρευσής της, ο πατέρας της Ελένης πλησιάζει την έδρα και της προσφέρει λίγα λουλούδια. «Εκ μέρους της Ελένης» της λέει. Η εισαγγελέας κλαίει γοερά, με το ακροατήριο να χειροκροτά ακατάπαυστα.

«Θα κλείσω με τον ίδιο τρόπο, ας αποδοθεί δικαιοσύνη και ας καταστραφεί ο κόσμος όλος. Το παιδί σας οδηγήθηκε ως πρόβατο ως επί σφαγή, αν μπορώ να απαλύνω τον πόνο σας, θα σας πω ότι η Ελένη ήταν μια ηρωίδα, δεν ήταν μόνο ένα δώρο ζωής. Με όνειρα, ένα κορίτσι με πολύ υψηλούς στόχους που αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο, θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο, γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις. Αντιστάθηκε σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό, που ούτε άντρας δεν το κάνει. Φτιάξατε ένα κόσμημα. Αυτή είναι το δώρο της ζωής, αυτοί είναι οι κατάρα της ζωής» είπε δείχνοντας τους δράστες.

«Η κόρη σας σαν λαμπρό αστέρι θα μας δείχνει πάντα τον δρόμο από εκεί που είναι. Εφεξής εγώ και η Ελένη θα είμαστε μαζί, σας δίνω τον λόγο μου. Να κηρυχτούν ένοχοι όπως κατηγορούνται, δεν έχω καμία αμφιβολία» είπε κλείνοντας η εισαγγελέας.