“Αθηναϊκή μετάλλαξη”-Νέα στοιχεία: Οι απόψεις και η ανησυχία των επιστημόνων

 “Αθηναϊκή μετάλλαξη”-Νέα στοιχεία: Οι απόψεις και η ανησυχία των επιστημόνων

Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα με την αθηναϊκή μετάλλαξη όπως ονομάστηκε αρχικά, με τους επιστήμονες να ανησυχούν τόσο για τη διασπορά όσο και για το αν τα εμβόλια που έχουμε μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το στέλεχος του κοροναϊού.

Η προέλευση, η ονομασία και το αν τελικά αποτελεί μετάλλαξη ή παραλλαγή του ιού φαίνεται να διχάζει τους επιστήμονες οι οποίοι όμως συμφωνούν για την επικινδυνότητά της.

Όπως επεσήμαναν ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ, το στέλεχος Β.1.1.318 αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα στέλεχος που απομονώνεται στην ελληνική επικράτεια τους τελευταίους μήνες.

Σε κοινή δήλωσή τους ανέλυσαν και πιο επιστημονικά το λάθος της αναφοράς σε «αθηναϊκή» ή «ελληνική» μετάλλαξη, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για στέλεχος του κορονοϊού SARS-CoV-2 με ελληνική προέλευση. Η ονοματολογία των νέων στελεχών του κορoνοϊού SARS-CoV-2 αποτελεί μία αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Για να γίνει ωστόσο κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο ονοματίζονται τα στελέχη, θα πρέπει να δούμε πώς προκύπτουν, ανέφεραν οι δύο καθηγητές

“Δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα”

Ο Δημήτρης Θάνος, ακαδημαϊκός – πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και ο άνθρωπος που μαζί με την ομάδα του ανίχνευσαν πρώτοι τη συγκεκριμένη παραλλαγή στη χώρα μιλώντας στο iefimerida.gr , σημειώνει χαρακτηριστικά, η μετάλλαξη δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα και είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό στην επιστημονική κοινότητα.
“Κατ’ αρχάς θέλω να επισημάνω ότι είναι μεγάλο λάθος να την ονομάζουμε αθηναϊκή μετάλλαξη. Δεν είναι αθηναϊκή μετάλλαξη. Το συγκεκριμένο στέλεχος, η παραλλαγή πιο σωστά, έχει κωδικό όνομα. Πρόκειται για την B.1.1.318. Την παραλλαγή αυτή την ανιχνεύσαμε πρώτη φορά στα μέσα Φεβρουαρίου 2021 και από τότε παρακολουθούμε πολύ στενά τη διασπορά της. Το ενδιαφέρον αυτής της παραλλαγής του κοροναϊού είναι ότι μεταξύ των αρκετών μεταλλάξεων που έχει στο γενετικό της υλικό -σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού- είναι η μετάλλαξη E484K στην πρωτεΐνη-ακίδα, η οποία χρησιμοποιείται από τον ιό για την είσοδό του στα κύτταρα, αλλά και αποτελεί την πρωτεΐνη στόχο του ανοσολογικού συστήματος μετά από νόσηση ή εμβολιασμό”, σημειώνει.

Όπως προσθέτει ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, “ένα άλλο σημείο που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι παρουσιάστηκε και αναπτύσσεται παρουσία της βρετανικής παραλλαγής, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει το στέλεχος Β.1.1.318 να έχει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς η βρετανική μετάλλαξη έχει επικρατήσει παγκοσμίως, κυρίως λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης μεταδοτικότητάς της.
“Στην Ελλάδα πάνω από το 90% των μολύνσεων τους τελευταίους 4 περίπου μήνες αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, η οποία φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτική κατά 25%-50% σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού. Το γεγονός ότι η βρετανική παραλλαγή δεν εκτοπίζει το στέλεχος B.1.1.318 σημαίνει ότι αυτό μπορεί να την ανταγωνίζεται επιτυχώς”.

“Δεν είναι “αθηναϊκή μετάλλαξη”

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ελληνική μετάλλαξη, δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ για αυτόν τον όρο και επισήμανε ότι υπάρχει από τον Φεβρουάριο. Έκανε μάλιστα λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία».
“Απομονώθηκε στην Νιγηρία, δεν απομονώθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα τον Φεβρουάριο” είπε ο κ. Μαγιορκίνης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. “Δεν είναι δόκιμο να λέμε τοποθεσίες” σημείωσε.
“Δεν ξέρω από πού ονομάστηκε αθηναϊκή μετάλλαξη, η επιστημονική κοινότητα δεν θα το υιοθετήσει” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ανησυχεί η Θεοδωρίδου
Αναφερόμενη στην συγκεκριμένη μετάλλαξη κατά την χθεσινή ενημέρωση για τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Επιτροπής. Μαρία Θεοδωρίδου, εξέφρασε μια εύλογη ανησυχία, η οποία όπως τόνισε επικρατεί και για οποιαδήποτε μεταλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζεται, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να είναι πολύ περιορισμένη.
“Σχετικά με την ‘αθηναϊκή μετάλλαξη’ που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί, καθώς και για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα ειδικής παρατήρησης και καταγραφής και ειδικοί γενετιστές και λοιμωξιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της και ας ελπίσουμε ότι θα είναι πολύ περιορισμένη” σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

“Μίξη αφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης”
“Η αθηναϊκή μετάλλαξη είναι όπως όλες. Όταν πρωτοβγαίνει ανησυχεί» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και προσέθεσε: «Με τη μετάλλαξη ασχολείται εργαστηριακά η επιστημονική κοινότητα. Οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια. Είναι το ίδιο ή λίγο περισσότερο μεταδοτική” σχολίασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Αναλύοντας τη φύση της συγκεκριμένης μετάλλαξης είπε: “Είναι μία μίξη αφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης. Τα δεδομένα θα τα έχουμε σε λίγες ημέρες. Τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η μεταδοτικότητα”.

Λινού: “Δεν ξέρουμε αν καλύπτετε από τα εμβόλια”
“Υπάρχει αυτή η “αθηναϊκή” μετάλλαξη σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε. Αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. Από ότι φαίνεται όμως, τα κομμάτια της μετάλλαξης, που συνιστούν αυτό το στέλεχος, αντιμετωπίζονται” είπε χαρακτηριστικά η Αθηνά Λινού.

Από την πλευρά του, μιλώντας για το ζήτημα στον Real Fm Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης,, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα στοχευμένα μέτρα.
Όπως ανέφερε, η «αθηναϊκή μετάλλαξη» εμφανίζεται σε συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες και ζήτησε στοχευμένους εμβολιασμούς στις συγκεκριμένες περιοχές για «να σταματήσει η διασπορά ενός τέτοιου στελέχους».
Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες «αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών».

Σχετικά Άρθρα