Ασυμπτωματικό το 1/3 των ασθενών στο Βόλο – Τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 Ασυμπτωματικό το 1/3 των ασθενών στο Βόλο – Τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το 1/3 των ασθενών με κοροναϊό είναι ασυμπτωματικό, σύμφωνα με την πρώτη επιδημιολογική μελέτη, που εκπονήθηκε στην Ελλάδα από την πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τυχαίο δείγμα του πληθυσμού στον Δήμο Βόλου, πριν από το δεύτερο lockdown και έναν μήνα σχεδόν μετά τη λήψη των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ταχυδρόμο”, η έρευνα δημοσιεύθηκε σε διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό, καθώς αξιολογεί τον επιπολασμό του SARS-COV-2 και τον αντίκτυπο των περιοριστικών μέτρων στη διασπορά της νόσου από τη σκοπιά της ευπάθειας των εργαζομένων.

Κάθειρξη 15,5 ετών στον ιερέα για τον βιασμό ανήλικης στη Μάνη

Η διενέργεια των rapid tests έγινε τα διήμερα 6ης και 7ης Νοεμβρίου 2020 και 30ης Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου 2020. Τα αποτελέσματα αποτέλεσαν αντικείμενο επιστημονικής έρευνας από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη στην οποία συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Βόλου, Τζούνης Ευθύμιος.

“Η μελέτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είχαμε εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στον Βόλο, σε μια περίοδο που η πόλη χαρακτηριζόταν κόκκινη και ήταν προ των πυλών η λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων” σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης, σύμφωνα με τον “Ταχυδρόμο”.

Η μελέτη έδειξε ότι πριν από την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, οι εργαζόμενοι στον τομέα της τροφοδοσίας – εστίασης είχαν κατά 22% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσούν σε σχέση με τους εργαζομένους άλλων κλάδων ή τους συνταξιούχους και στην πλειονότητά τους ήταν ασυμπτωματικοί. Άλλο ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι πριν από το lockdown, το ένα τρίτο των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών ανήκαν στον κλάδο της διδασκαλίας και εκπαίδευσης με την πλειονότητα αυτών (20%) να είναι φοιτητές Πανεπιστημίου. Μάλιστα το 40% αυτής της κατηγορίας ήταν ασυμπτωματικοί.

Έναν μήνα μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, καταγράφηκε μια σημαντική μείωση περίπου 50% στο ποσοστό των μολύνσεων στην τοπική κοινότητα, χωρίς να προκύπτουν πλέον διαφορές αναφορικά με την ευαλωτότητα των εργαζομένων στα βασικά επαγγέλματα. Επίσης φάνηκε πως τόσο πριν όσο και μετά το lockdown, η ύπαρξη αναπνευστικών συμπτωμάτων αποτελεί τον μόνο σταθερό παράγοντα που μπορεί να προβλέψει τη νόσηση, παρόλ’ αυτά το ένα τρίτο των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών μπορεί να παραμένουν ασυμπτωματικοί.

Χρήστος Σταθόπουλος