• 16 Μαΐου, 2021

Ασυλία επιστημόνων ή κυβερνητικών στελεχών; Το θολό σημείο της τροπολογίας για τα μυστικά της επιτροπής

 Ασυλία επιστημόνων ή κυβερνητικών στελεχών; Το θολό σημείο της τροπολογίας για τα μυστικά της επιτροπής

Μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και διαφάνειας θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά εν μέσω πανδημίας μετά την τροπολογία κουκουλώματος, όπως τη χαρακτηρίζουν με μια φωνή τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Αφορμή η τροπολογία Κοντοζαμάνη με την οποία δίνεται ασυλία στα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων από οποιαδήποτε νομική αξίωση και λογοδοσία ενώπιον των δικαστικών αρχών σε περίπτωση που γίνουν αποδέκτες μηνύσεων για αποφάσεις που ελήφθησαν μέσα στην πανδημία.  

Του Σωτήρη Μπολάκη

Το ακαταδίωκτο που επιχειρεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση και για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εγείρει σοβαρό ζήτημα συνταγματικότητας, είναι για την αξιωματική αντιπολίτευση μόνο η κορυφή του παγόβουνου.  

Το libre.gr είχε ήδη από τις αρχές τις εβδομάδας γράψει για τις υποψίες που δημιουργούνταν μέσω της πληροφόρησης, που έφτανε στην Κουμουνδούρου για μηνύσεις που γίνονται σε υγειονομικούς από συγγενείς νεκρών από κοροναϊό.

  • Μηνύσεις που δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο να οδηγούσαν και σε νομικές αξιώσεις κατά του Δημοσίου με τα μέλη της επιτροπής να εκφράζουν εδώ και καιρό σύμφωνα με πληροφορίες την ανησυχία τους για το κίνδυνο να βρεθούν εκτεθειμένοι για αποφάσεις τις οποίες, όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση τις είχαν επιβάλλει συγκεκριμένοι Υπουργοί.

Η τροπολογία με την οποία θεσπίζεται το ανεύθυνο και ακαταδίωκτο στα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με την υπογραφή δέκα Υπουργών δεν είναι παρά η επιβεβαίωση της κριτικής «πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων» ανέφερε επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.

  • «Τι θέλει να κρύψει η κυβέρνηση;
  • Τι φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίμου;
  • Γιατί επιμένουν να μη δοθούν τα πρακτικά στη δημοσιότητα;»

Είναι τα πιεστικά ερωτήματα που θέτουν στη δημόσια συζήτηση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμως να μιλά για απροκάλυπτο κουκούλωμα «μη τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης».

Ασυλία στις παρεμβάσεις Υπουργών

Η διάταξη όμως στην οποία βρίσκεται η ουσία των όσων καταγγέλλουν από το ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναφορά στον αποκλεισμό των μελών της επιτροπής από την υποχρέωση να δώσουν μαρτυρικές καταθέσεις στις δικαστικές αρχές. Εδώ βρίσκεται για στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ουσία της συγκάλυψης καθώς ουσιαστικά τα μέλη της επιτροπής δεν μπορούν αν καταμαρτυρήσουν παρεμβάσεις και χειραγώγησή τους από κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες.

  • Κι όλα αυτά έρχονται μετά τη δημοσιοποίηση μικρού μόνο μέρους των πρακτικών της επιτροπής με τα οποία αποκρυσταλλώθηκε ότι η κυβέρνηση επέβαλε τις απόψεις της στην πλειοψηφία των επιστημόνων και εκείνοι απλώς επικύρωναν τις αποφάσεις του επιτελικού κράτους κατά πλειοψηφία.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε μάλιστα στο σημείο να αποχωρήσει από τη συζήτηση στην ολομέλεια χαρακτηρίζοντας ως ελάχιστα πειστικό το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η τροπολογία ήρθε για να προστατέψει τα μέλη της επιτροπής από αρνητές και κάθε είδους συνωμοσιολόγους ακόμη και για μια άποψη που μπορεί κάποιο μέλος της επιτροπής να εξέφρασε σε μια από τις εκατοντάδες παρεμβάσεις που γίνονται σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα.  

Φοβάται ο Μητσοτάκης;

Από το ΣΥΡΙΖΑ πιάνονται και από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ALPHA και στην οποία ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι 9,5 φορές στις 10 η κυβέρνηση συντάσσεται με τις εισηγήσεις της επιτροπής.

Αυτή η ανάγκη του κυρίου Μητσοτάκη σημειώνουν στελέχη της Κουμουνδούρου δεν είναι τίποτε άλλο από την παραδοχή ότι πρωθυπουργός δεν θέλει να δώσει τα πρακτικά της επιτροπής στη δημοσιότητα γιατί ακριβώς θέλει να κρύψει όπως σημειώνουν την «ατομική του ευθύνη και των υπουργών του».