• 15 Απριλίου, 2021

AstraZeneca: Παραδέχεται πως παρουσίασε “ξεπερασμένες πληροφορίες” για το εμβόλιο

 AstraZeneca: Παραδέχεται πως παρουσίασε “ξεπερασμένες πληροφορίες” για το εμβόλιο

Ακόμα ένα επεισόδιο στο σήριαλ με τα εμβόλια ήρθε στο προσκήνιο, καθώς η ανεξάρτητη αμερικανική επιτροπή που παρακολουθεί την ασφάλεια των δεδομένων ιατρικών μελετών (DSMB) εξέφρασε ανησυχία για τον τρόπο που η AstraZeneca παρουσίασε τα δεδομένα της, σε δελτίου Τύπου που εξέδωσε αυτή την εβδομάδα. Η αμερικανική Επιτροπή σημείωσε πως η φαρμακοβιομηχανία «μπορεί να έχει συμπεριλάβει ξεπερασμένες πληροφορίες» στη μελέτη, με αποτέλεσμα «να μην είναι ολοκληρωμένη η εικόνα για τα δεδομένα αποτελεσματικότητας» του εμβολίου.

Η AstraZeneca έσπευσε άμεσα να απαντήσει λέγοντας πως θα κοινοποιήσει τα πιο επικαιροποιημένα δεδομένα (εντός 48ωρών) παραδεχόμενη πως η ανάλυση της συμπεριλάμβανε στοιχεία μέχρι την ημερομηνία της 17ης Φεβρουαρίου. Πρόσθεσε επίσης πως έχει εξετάσει την προκαταρκτική εκτίμηση και έχει διαπιστώσει πως συμφωνεί με την προσωρινή αναφορά της.

Τι έδειξαν οι μελέτες
Ευρείας κλίμακας έρευνα στη Χιλή, το Περού και τις ΗΠΑ έδειξε ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι κατά 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης και 100% στην πρόληψη των σοβαρών μορφών της του κοροναϊού και της νοσηλείας, όπως επίσης ότι δεν προκαλεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) υπό τον Επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Κορονοϊού του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι, κάλεσε την «εταιρεία να συνεργαστεί με την DSMB για να ελέγξει τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και να διασφαλίσει ότι τα πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα και ακριβή στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό».

Ο κορυφαίος αμερικανός υγειονομικός αξιωματούχος τοποθετήθηκε (ABC News) σχετικά, λέγοντας πως το εμβόλιο της AstraZeneca «είναι πιθανόν ένα πολύ καλό εμβόλιο», όμως η επιτροπή που ελέγχει τα δεδομένα και την ασφάλεια (DSMB) «εξέφρασε την ανησυχία της» για το γεγονός ότι τα δεδομένα στη δημόσια δήλωση της AstraZeneca «ήταν κάπως παρωχημένα και θα μπορούσε πράγματι να είναι λίγο παραπλανητικά».