• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Astrazeneca: Ετοιμάζει εμβόλιο κατά του καρκίνου

 Astrazeneca: Ετοιμάζει εμβόλιο κατά του καρκίνου

Εμβόλιο κατά του καρκίνου, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα να φαίνονται ήδη από μελέτες σε ζώα ετοιμάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Καρκίνου Ludwig.

Επιστήμονες έχουν ήδη σχεδιάσει ένα εμβόλιο δύο δόσεων για τον καρκίνο χρησιμοποιώντας τεχνολογία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια της Covid-19, αναφέρουν οι επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Το εμβόλιο πρόκειται να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους φέτος, αφού μελέτες σε ποντίκια έδειξαν μείωση του μεγέθους του όγκου και αύξηση του ποσοστού επιβίωσης.

Τσιτσιπάς: “Δεν ξέρω γιατί ξαφνικά όλοι είναι εναντίον μου”

Η έρευνα για τα εμβόλια έχει προχωρήσει μετά την πανδημία, καθώς οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις εργάστηκαν ταχύτερα από ποτέ και με μεγαλύτερους πόρους για να προσπαθήσουν να βρουν εμβόλια που θα βοηθήσουν στον περιορισμό του ιού.

Οι εξελίξεις έρχονται την ίδια στιγμή που οι ερευνητές εξετάζουν άλλες πρωτοποριακές θεραπείες για τον καρκίνο χρησιμοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των όγκων.

Το πλάνο της Οξφόρδης προσπαθεί να αξιοποιήσει και τις δύο αυτές εξελίξεις, χρησιμοποιώντας τον φορέα από το εμβόλιο Covid-19 για μία από τις δόσεις για τη μεταφορά γενετικού κώδικα που πυροδοτεί το σώμα να καταπολεμήσει δύο πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια πολλών τύπων καρκινικών κυττάρων.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.