• 8 Μαΐου, 2021

AstraZeneca: Δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο για τους κάτω των 55 στην Γαλλία – “Δεν το συνιστούμε” λέει ο υπουργός Υγείας

 AstraZeneca: Δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο για τους κάτω των 55 στην Γαλλία – “Δεν το συνιστούμε” λέει ο υπουργός Υγείας

Οι γαλλικές αρχές αποφασίζουν ότι κάτω των 55 ετών που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca Covid-19 μπορεί να τους χορηγηθεί άλλο εμβόλιο για τη δεύτερη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η εθνική υγειονομική αρχή της Γαλλίας, Haute Autorite de Sante (HAS), δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το εμβόλιο AstraZeneca πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, λόγω των αναφορών για ενδεχομένως θανατηφόρους θρόμβους αίματος σε πολύ μικρό αριθμό νεότερων εμβολιασμένων ατόμων.

Αξιωματούχοι στη Γαλλία δήλωσαν αρχικά ότι εκείνοι που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca σε πρώτη δόση θα πρέπει να προχωρήσουν με τη δεύτερη ακόμη και αν είναι κάτω των 55 ετών, αλλά ο Βεράν, ένας 41χρονος νευρολόγος, ανέφερε ότι αυτό θα αλλάξει.

Η Γαλλία δίνει προτεραιότητα στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας στην προσπάθεια εμβολιασμού, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί νέοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση από το AstraZeneca λόγω της εργασίας τους.

Βουλευτές της Ν.Δ σπεύδουν στην “γραμμή” Καραμανλή κατά Σημίτη- Παρέμβαση Κουμουτσάκου

Όπως σημείωσε ο Βεράν και ο ίδιος έλαβε το εμβόλιο AstraZeneca ζωντανά στην τηλεόραση στις 8 Φεβρουαρίου.

“Είναι απολύτως συνεπές να λέμε ότι δεν συνιστούμε το εμβόλιο AstraZeneca σε άτομα κάτω των 55 ετών, ενώ μαθαίνουμε περισσότερα”, είπε χαρακτηριστικά.

“Επομένως, εάν έχετε λάβει μια πρώτηδόση και είστε κάτω των 55 ετών, θα σας χορηγηθεί ένα άλλο εμβόλιο 12 εβδομάδες”, πρόσθεσε αναφερόμενος στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Η ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης για τα φάρμακα είπε αυτήν την εβδομάδα ότι το εμβόλιο AstraZeneca θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ σπάνια θρόμβους αίματος σε ορισμένους παραλήπτες, ωθώντας αρκετές χώρες να αυξήσουν τους περιορισμούς στον εμβολιασμό.

“Με βάση προηγούμενες μελέτες που συνδυάζουν διαφορετικούς τύπους εμβολίων, ένας συνδυασμός των εμβολίων AstraZeneca και Pfizer-BioNTech είναι πιθανό να είναι ασφαλής, αλλά είναι σημαντικό να δοκιμαστεί στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής εμβολίων”, δήλωσε η καθηγήτρια της Ανοσολογίας Helen Fletcher στο Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.