• 23 Απριλίου, 2021

AstraZeneca: Αναστέλλονται σε Βερολίνο και Μόναχο οι εμβολιασμοί στους κάτω των 60

 AstraZeneca: Αναστέλλονται σε Βερολίνο και Μόναχο οι εμβολιασμοί στους κάτω των 60

Μετά το Βερολίνο και το Μόναχο ανέστειλε προσωρινα τη χορήγηση εμβολίων της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών (άνδρες και γυναίκες), με αφορμή τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί, ορισμένα από τα οποία ήταν μοιραία. Αρχικά, η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου ανέστειλε πριν από λίγο τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19 για γυναίκες κάτω των 60 ετών, μετά την διαπίστωση 31 περιστατικών θρομβώσεων.

Τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου είχαν προηγουμένως αναστείλει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου και άλλα νοσοκομεία στην Γερμανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Ινστιτούτο «Paul Ehrlich», αρμόδιο για τα εμβόλια στην Γερμανία, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 31 περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης, έπειτα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Εννέα από τα περιστατικά κατέληξαν, ενώ με εξαίρεση δύο περιπτώσεις, όλα αφορούν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών. Οι δύο άνδρες ήταν 36 και 57 ετών.

Σε αυτά τα στοιχεία παρέπεμψε και η υπουργός Υγείας του κρατιδίου του Βερολίνου Ντιλέκ Καλαϊτζί, ανακοινώνοντας την αναστολή χρήσης του για την συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité τόνισε ότι «αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, διότι έχουν διαπιστωθεί νέα περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες στην Γερμανία».

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι στο Charité δεν υπήρξε ανάλογο περιστατικό, ενώ έχουν χορηγηθεί ήδη 16.000 δόσεις εμβολίων στο προσωπικό, εκ των οποίων τα περισσότερα της AstraZeneca.

Την προληπτική αναστολή χρήσης του εμβολίου σε γυναίκες κάτω των 55 ετών αποφάσισε σήμερα και το Νοσοκομείο Vivantes του Βερολίνου, επισημαίνοντας ότι η οδηγία αφορά κυρίως το προσωπικό του.

Σε αντίστοιχες κινήσεις προέβησαν ήδη και νοσοκομεία στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, όπου υπήρξαν μάλιστα και δύο περιστατικά θρομβώσεων. Μία 47χρονη γυναίκα πέθανε, ενώ μία 27χρονη έχει στο μεταξύ αναρρώσει.

Την ίδια ώρα, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας (Stiko) συνιστά τον εμβολιασμό με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraΖeneca, μόνο σε γυναίκες και άνδρες άνω των 60 ετών. Αυτό αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Augsburger Allgemeine».

Στο μεταξύ, αργά το απόγευμα, θα συνεδριάσουν σήμερα ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν με τους ομολόγους τους από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, για να εκτιμήσουν πώς θα εξελιχθεί στη χώρα ο εμβολιασμός με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraZeneca.