• 19 Σεπτεμβρίου, 2021

“Ασπάλαθος”: Μια κατοικία στην Τήνο, με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλα, μετατρέπεται σε χώρο Τέχνης…

 “Ασπάλαθος”: Μια κατοικία στην Τήνο, με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλα, μετατρέπεται σε χώρο Τέχνης…

Ο “Ασπάλαθος” δεν είναι μόνο η κατοικία του Φίλιππου Πιέρρου, ενός σημαντικού Έλληνα της διασποράς (διετέλεσε ευρωβουλευτής στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και κατόπιν εργάζεται σε σημαντικές υπηρεσίες της Κομισιόν και ζει μόνιμα στο Παρίσι) στον Τριαντάρο, το εμβληματικό χωριό της πανέμορφης Τήνου. Είναι μαζί ησυχαστήριο αλλά και ένας εξαιρετικά πρωτότυπος χώρος τέχνης, όπου φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες.

Τα έργα των εκθέσεων του “Ασπάλαθου” ζουν μαζί με τους κατοίκους του πανέμορφου και πρωτότυπου οικοδομήματος που φέρει την υπογραφή του πασίγνωστου αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλα. Γίνονται τμήμα της καλοκαιρινής ζωής των ιδιοκτητών, των φίλων τους και όλων των επισκεπτών. Αυτή είναι η μοναδικότητα του χώρου που δημιούργησε ο Φίλιππος Πιέρρος.

Μετά από την περυσινή αναγκαστική παύση λόγω πανδημίας, ο Φίλιππος Πιέρρος με πολύτιμη συμπαράστάτη την Μαρία Αλμπάνη της Γκαλερί Άλμα επιστρέφουν φέτος με τον μοναδικό (και πρόωρα χαμένο, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο) Παύλο Σάμιο. Έναν ζωγράφο με μοναδικά χρώματα που έρχονται και δένουν με τον χώρο, την Τήνο και το καλοκαιρινό φως.

A touch of new – Aristides Dallas Architects
“Ασπάλαθος¨: Η κατοικία του Φίλιππου Πιέρρου δια χειρός Αριστείδη Ντάλα, που μεταμορφώνεται σε χώρο Τέχνης κάθε καλοκαίρι
Άγγιγμα Έμπνευσης: Έκθεση εις μνήμην του Παύλου Σάμιου από την γκαλερί Alma  στην Τήνο 23/7 έως 23/8 | Libre

A Touch of New / Vacation House ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ
Τριαντάρος, Τήνος

Διάρκεια έκθεσης: 23/7 – 23/8
Καθημερινά, 18:30 – 21:30

Με χαρά και συγκίνηση, η γκαλερί ΑΛΜΑ παρουσιάζει έκθεση εις μνήμην του Παύλου Σάμιου στην Τήνο.

Η Μαρία Ξανθάκου γράφει για την έκθεση και τον σύζυγό της Παύλο Σάμιο: “Πέρυσι τέτοια εποχή, στον παραδοσιακό οικισμό του Τριαντάρου της Τήνου, είχε προγραμματιστεί έκθεση του αγαπημένου μας Παύλου Σάμιου με πρωτοβουλία της γκαλερί ΑΛΜΑ και των ιδιοκτητών της εξοχικής κατοικίας “A Touch of New – Ασπάλαθος.”

Λόγω πανδημίας η έκθεση, την οποία ήθελε πολύ να πραγματοποιήσει ο Παύλος, δυστυχώς ματαιώθηκε.

Φέτος, ο “μαγικός” αυτός ζωγράφος δεν είναι πια κοντά μας. Έχασε την μάχη της ζωής και φτερούγισε για άλλους κόσμους. Με την αγαπητή φίλη Μαρία Αλμπάνη αποφασίσαμε να εκπληρώσουμε την επιθυμία του και να οργανώσουμε αυτήν την έκθεση στη μνήμη του, με χαρακτηριστικά έργα από διαφορετικές περιόδους της πορείας του.

Στον οικισμό Τριαντάρου της Τήνου λοιπόν, σε έναν πολύ ξεχωριστό χώρο, θα σας περιμένουμε φέτος το καλοκαίρι να επισκεφθείτε την έκθεση του Παύλου Σάμιου.

Η Μαρία Αλμπάνη υπήρξε αγαπημένη φίλη του Παύλου και γι’ αυτό είναι εύκολο για μένα να δεχθώ αυτήν την γενναιόδωρη πρόσκληση.

Η παρουσία του Παύλου Σάμιου στον εικαστικό χώρο δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει. Είναι τιμή μου και συγκίνηση να μπορώ μαζί με την συμπαράσταση και βοήθεια των συνεργατών και φίλων του Παύλου να τιμώ το έργο του με συνέπεια και όσο πιο πιστά μπορώ.

Σας ευχαριστώ και σας περιμένουμε με αγάπη.”

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική συμφωνία των ιδιοκτητών της εξοχικής κατοικίας της Τήνου “A Touch of New / Vacation House ASPALATHOS” (δημιουργία του αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλα).

Καφέ Παράδεισος: Έκθεση του Παύλου Σάμιου στη γκαλερί Σκουφά - Monopoli.gr
Άγγιγμα Έμπνευσης: Έκθεση εις μνήμην του Παύλου Σάμιου από την γκαλερί Alma  στην Τήνο | CultureNow.gr

H πορεία του Παύλου Σάμιου

Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28
Οκτωβρίου 1948 και πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου του 2021.
Από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το σχέδιο βοηθώντας τον πατέρα του στο εργαστήριο παπουτσιών.
Aγάπησε τη θρησκευτική ζωγραφική που τον κέρδισε από πολύ νωρίς και εργάστηκε στο εργαστήρι Αγιογραφίας του Διονύση Καρούσου μέχρι τα δεκαοκτώ του χρόνια. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού και φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Καθηγητές του ήταν ο Νίκος Νικολάου στο Προκαταρκτικό και ο Γιάννης Μόραλης στο Εργαστήριο Ζωγραφικής. Σπουδαίος δάσκαλος του, επίσης, ήταν και ο Γιάννης Τσαρούχης, τον οποίο γνώρισε στο Παρίσι τη δεκαετία του `70. Την ίδια εποχή, ο Σάμιος ήταν στη μοναδική παρέα του Μαγεμένου Αυλού, όπου συναναστράφηκε τον Μάνο Χατζηδάκι.
Από το 1978 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι. Το 2000 διορίστηκε καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου ηγήθηκε του Εργαστηρίου Βυζαντινής Τέχνης και Παραδοσιακών Τεχνικών (Βυζαντινές Εικόνες, Εγκαυστική, Χειρόγραφα, Fresco). Η θητεία του ολοκληρώθηκε το 2016. O ίδιος έχει ζωγραφίσει με την τεχνική του fresco πολλές μικρές εκκλησίες.
Έχει πραγματοποιήσει 79 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2014, πραγματοποίησε τη μεγάλη αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), με τίτλο Ζωγραφική Απολογία με πάνω από 170 έργα από όλες τις περιόδους της καριέρας του, ενώ τo 2019 την εμβληματική έκθεση Broken History – Σπασμένη Ιστορία στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Το έργο του βρίσκεται σε πολλά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε διεθνές επίπεδο.
Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Ξανθάκου. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε δύο κόρες, την Πανδώρα και την Αφαία, οι οποίες ζουν στο Παρίσι.

Καφέ Παράδεισος: Έκθεση του Παύλου Σάμιου στη γκαλερί Σκουφά - Monopoli.gr

Φωτό επάνω, από παλαιότερη έκθεση/ Πίνακες του Μιχάλη Μανουσάκη. Δεξιά, το έργο του Χρήστου Αντωναρόπουλου /Πηγή: Καθημερινή

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.