• 15 Απριλίου, 2021

Ασφυξία στα νοσοκομεία: Δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ με φορητούς αναπνευστήρες- Μόνο 7 κλίνες κενές

 Ασφυξία στα νοσοκομεία: Δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ με φορητούς αναπνευστήρες- Μόνο 7 κλίνες κενές

Δραματική παραμένει η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της Αττικής, με την ΠΟΕΔΗΝ να αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως 17 διασωληνωμένοι ψάχνουν κρεβάτι.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ που περιθάλπονται μόνο με φορητούς αναπνευστήρες ανέρχεται στους 129 σύμφωνα με τον καρδιολόγο και πρόεδρο των εργαζομένων στον “Ευαγγελισμό” Ηλία Σιώρα.


ΜΙλώντας στον Real Fm και στους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Πάνο Αμυρά ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ βρίσκονται 129 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
“Ένας διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ έχει μικρότερη παροχή οξυγόνου, καθώς νοσηλεύεται με φορητό αναπνευστήρα. Η θνητότητα αυτών των ασθενών από 23% που είναι αυξάνεται στο 46% ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων” κατέληξε ο κ. Σιώρας.

Την ίδια ώρα, ένας 25χρονος με κορωνοϊό που διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου διακομίζεται στην Αττική, καθώς δεν υπάρχει ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εμφανίζουν μικρή κάμψη τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να ξεγελάει γιατί οι διασωληνωμένοι αυξάνονται και κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν.

«Με βάση τις εισαγωγές χρειαζόμαστε 40 με 50 κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά κάθε ημέρα. 

Ως εκ τούτου η λίστα αναμονής για ΜΕΘ θα αυξάνει. Η επιλογή ασθενών θα συνεχίζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, ο «Ερυθρός Σταυρός», που προ ημερών έγινε νοσοκομείο μόνο για περιστατικά Covid-19 έφτασε ήδη στο σημείο να νοσηλεύει περί τους 260 ασθενείς.

Παράλληλα, δεκάδες είναι διασωληνωμένοι και σήμερα εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία Τζάνειο, Νίκαια, Γεννηματάς, Ελπίς, Ιπποκράτειο και Λαϊκό.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το Τζάνειο ξεκίνησε το πρωί την εφημερία του με δύο διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ ενώ οι κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων είναι γεμάτες.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ένας 25χρονος ασθενής με Covid-19, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Κορίνθου στη ΜΕΘ του ΚΑΤ, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη.

Αναλυτικά η πληρότητα στις ΜΕΘ

ΚΑΤ: 51 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη
Αγία Όλγα: 9 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη
Σισμανόγλειο: 25 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη
Γεννηματάς: 16 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη
Ελπίς: 6 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη
ΝΙΜΙΤΣ: 6 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη
Ευαγγελισμός: 58 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη
Σωτηρία: 84 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη
Ιπποκράτειο: 16 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη
Ερυθρός: 25 ασθενείς 5 κενές κλίνες
Θριάσιο: 17 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη
ΑΤΤΙΚΟ: 43 ασθενείς, 2 κλίνες κενές το πρωί
Ασκληπείο: 12 ασθενείς – ΜΕΘ γεμάτη
Τζάνειο: 10 κλίνες – ΜΕΘ γεμάτη