Άρση μέτρων: Σε λειτουργία δημοτικά, ξενοδοχεία, θερινά σινεμά – Όλες οι δραστηριότητες

 Άρση μέτρων: Σε λειτουργία δημοτικά, ξενοδοχεία, θερινά σινεμά – Όλες οι δραστηριότητες

Ανοίγουν τις πόρτες τους ξανά σήμερα τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων. Επίσης ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και κάμπινγκ ανοίγουν για να υποδεχτούν ταξιδιώτες ενώ το βράδυ της Δευτέρας οι θερινοί κινηματογράφοι θα αρχίσουν να προβάλλουν ταινίες, με -σχεδόν- ένα μήνα καθυστέρηση από την συνήθη έναρξη λειτουργίας τους.

Οι μικροί μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο με νέα δεδομένα στη διάταξη των αιθουσών, τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη, αλλά και τον τρόπο που θα κάνουν διάλειμμα.

Η σημερινή ημέρα, ως επί το πλείστον, θα είναι αφιερωμένη στην επεξήγηση των ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής. Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).

Όπως ισχύει ήδη και για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες, ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι δεκαπέντε.

Λόγω των ειδικών συνθηκών της χρονιάς, οι μαθητές θα κρατήσουν τα φετινά βιβλία τους και για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει νωρίτερα από την καθιερωμένη 11η Σεπτεμβρίου. Πάντως, όπως έχει επισημανθεί από την ηγεσία του υπουργείου, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε όλες τις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού). Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.

Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία.

Όπως και για τα γυμνάσια και τα λύκεια, έτσι και για τις εκπαιδευτικές δομές που ανοίγουν υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία

Ανοίγουν σήμερα και τα Ειδικά Σχολεία. Οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν έως τις 12 Ιουνίου, και εκείνες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως και τις 26 Ιουνίου.

Η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών, προβλέπεται η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική.

Γενικότερα, για τα Εδικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την υλοποίηση της σίτισης σε αυτές, όπου προβλέπεται, θα γίνεται με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μαθητών). Σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.

Όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, τα διαλείμματα θα γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να υιοθετούνται οι πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεών τους σε κάθε χώρο του σχολείου. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαλειμμάτων και το πρόγραμμα εφημεριών θα μπορεί να αναπροσαρμόζονται.

Δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος. Εξακολουθεί να ισχύει η οδηγία για την τήρηση απόστασης ενάμιση μέτρου.

Πώς θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Μετά από λουκέτο 83 ημερών λόγω κορονοϊού, από αύριο Δευτέρα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα θα επαναλειτουργήσουν, προσαρμοσμένοι στις έκτακτες ανάγκες που οι σημερινές συνθήκες απαιτούν.

Οι αίθουσες θα υποδέχονται έως 15 παιδιά, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου. Εάν ο αριθμός των παιδιών είναι πάνω από 15, τότε το τμήμα θα υποδιαιρείται σε δύο υποτμήματα και θα λειτουργούν εκ περιτροπής. Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή το ένα, Τρίτη- Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν τα παιδιά δεν υπερβαίνουν τα 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά. Οι κανόνες αυτοί ισχύουν και για τους ιδιωτικούς σταθμούς.

Στην περίπτωση της εκ περιτροπής λειτουργίας, για τις ημέρες που το υποτμήμα στο οποίο έχουν ενταχθεί τα τέκνα, δεν λειτουργεί, οι εργαζόμενοι γονείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού.

Με μέριμνα των δήμων, όλες οι αίθουσες θα πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα αντισηπτικά και είδη καθαριότητας και όλες οι αίθουσες και οι χώροι υποδοχής να διατηρούνται σχολαστικά καθαροί.

Για τους γονείς και κηδεμόνες, οι οποίοι δεν επιθυμούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αρκετοί δήμοι, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας, έχουν ανακοινώσει απαλλαγή από τα τροφεία.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έδωσε στην δημοσιότητα τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας των επιχειρήσεων που επανεκκινούν σήμερα την  λειτουργία τους:

  • 55.10 / Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (12μηνης λειτουργίας)
  • 55.30 /Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα, με εξαίρεση τις παιδικές κατασκηνώσεις.
  • 56.21/Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)
  • 59.14 /Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (μόνο σε θερινούς κινηματογράφους).
  • 56.29.20.02 /Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • 91.01 / Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
  • 93.11.10.02 / Υπηρεσίες γηπέδων γκολφ ή μίνι γκολφ
  • 93.11. 10.03 / Υπηρεσίες  κολυμβητηρίου (πισίνας).
  • 93.29.11.03 / Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
  • 93.29.19.01 / Υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
  • 96.09.19.06 / Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων
  • 96.09.19.09 / Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
  • 96.09.19.17 / Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).
  • 96.04.10.05 / Υπηρεσίες μασάζ.
  • 94.99.16.01 / Πολιτιστικοί σύλλογοι και σωματεία χωρίς την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.
  • Αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/2017 (Κυριακάτικες αγορές, Εμποροπανηγύρεις κλπ).

Ξενοδοχεία

Στην ΚΥΑ με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τα οποία τα ξενοδοχειακά καταλύματα θα προσαρμόσουν την λειτουργία τους στην εποχή του κορονοϊού, (υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού) ξεχωρίζει η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης που φέρει τον τίτλο “Health First” και το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020.

Το εν λόγω σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου. Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του (http://www.mintour.gov.gr).

Στην ΚΥΑ γίνεται εκτενής αναφορά των μέσων προστασίας και υγιεινής και ορίζονται τα εξής:

α) Μέσα Ατομικής Προστασίας (εφεξής ΜΑΠ): μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη), γάντια μιας χρήσης. Ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου.

β) Βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού – COVID-19: υγιεινή χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση σωματικών αποστάσεων, αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο και εν γένει τήρηση μέτρων προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής.

γ) Διαχείριση ύποπτου κρούσματος COVID-19: η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

δ) Βιβλίο συμβάντων – COVID-19: βιβλίο (μη θεωρημένο), το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή περιστατικών που συνδέονται με την πρόληψη ή αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος

ε) Προσωπικό του τουριστικού καταλύματος: το σύνολο των απασχολούμενων, συμπεριλαμβανομένων όσων πραγματοποιούν πρακτική άσκηση.

Ειδική αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων στα μέτρα που θα ισχύσουν στα εστιατόρια που διαθέτουν μπουφέ:

  • Παροχή απολυμαντικού μέσου χεριών στην είσοδο του μπουφέ και έλεγχος από το προσωπικό ότι χρησιμοποιείται από τους πελάτες
  • Τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων κατά το σερβίρισμα των πελατών στο μπουφέ
  • Υποχρεωτική τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού (sneeze guards)
  • Το σερβίρισμα στον μπουφέ θα πραγματοποιείται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωονοϊού – COVID -19. Σκοπός των μέτρων είναι να μην υπάρχει επαφή του πελάτη με τα φαγητά και τα σκεύη στο μπουφέ.
  • Συνιστάται η παράθεση των προϊόντων σε ατομικά σκεύη στο μπουφέ, όπου δεν είναι δυνατό το σερβίρισμα από το προσωπικό
  • Η χρήση κοινόχρηστων σκευών/αντικειμένων dispenser, αυτόματες μηχανές σερβιρίσματος (καφέ, χυμό κ.λπ.) θα γίνεται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού – COVID -19.

Σχετικά Άρθρα