• 15 Απριλίου, 2021

Άρση lockdown : Οι ημερομηνίες για το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων τον Απρίλιο – Το προσχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα

 Άρση lockdown : Οι ημερομηνίες για το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων τον Απρίλιο – Το προσχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει την μεγάλη κόπωση των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown και οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση χαλάρωσης των μέτρων παρά το γεγονός ότι η πίεση στο ΕΣΥ είναι ασφυκτική.

Ωστόσο, όπως διαρρέεται για προφανείς λόγους, τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας με αργότερο την Πέμπτη.

Ήδη πάντως στην κυβέρνηση έχουν καταρτίσει το προσχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα.

Η προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5 Απριλίου είτε με τη μέθοδο του click away είτε με φυσική παρουσία.

Μάλιστα το πιθανότερο είναι πρώτα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και όχι τα μεγάλα εμπορικά προκειμένου οι ειδικοί να έχουν μία πρώτη επιδημιολογική εικόνα πριν προχωρήσουν στο δεύτερο βήμα.

Σε κάθε περίπτωση η μάσκα θα είναι υποχρεωτική εντός του καταστήματος, ενώ θα λειτουργήσει και το 130332, όπου οι καταναλωτές θα στέλνουν εκεί μήνυμα και θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους μία φορά την ημέρα, διάρκειας τριών ωρών.

Συγκλονίζει ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος: Δωμάτιο 582, κλινική Covid, Ευαγγελισμός

Όσον αφορά τα σχολεία, η πλειοψηφία των ειδικών φαίνεται να επιθυμεί να ανοίξουν στις 12 Απριλίου.

Παρ΄όλο που χτες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως έκανε σαφές πως στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα, φαίνεται πως η ειδικοί το θεωρούν παρακινδυνευμένο, μιας και προτεραιότητα είναι το λιανεμπόριο.

Υπενθυμίζεται πως τα σχολεία θα ανοίξουν με  υποχρεωτικό self testing σε εκπαιδευτικούς και μαθητές που θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα.

Στα επόμενα βήματα της κυβερνητικού σχεδιασμού είναι και η εστίαση.

Στις 9 ή το αργότερο στις 16 Απριλίου αναμένεται να τεθεί στους ειδικούς προς εξέταση και το άνοιγμα της εστίασης, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας.

Το άνοιγμα της εστίασης θα σηματοδοτήσει και το τέλος των SMS στο 13033.