“Άρωμα” εκλογών παρά τη πρωθυπουργική δέσμευση – Η ιδιωτικοποίηση της Υγείας νέο πεδίο αντιπαράθεσης

 “Άρωμα” εκλογών παρά τη πρωθυπουργική δέσμευση – Η ιδιωτικοποίηση της Υγείας νέο πεδίο αντιπαράθεσης

Με ένα διπλό «όχι» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σχετικό ερώτημα της Μάρας Ζαχαρέα: ούτε ανασχηματισμός ούτε εκλογές. Αξίζει, ωστόσο, να δει κανείς τα άλλα γεγονότα του 24ώρου, που κάνουν τη διπλή δέσμευση του πρωθυπουργού, να φαίνεται εκτός… τόπου και χρόνου. Κι ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο: ο Κυρ. Μητσοτάκης ανεβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχοντας ένα ιδιαίτερα πυκνό πρόγραμμα, προεκλογικό θα έλεγε κανείς.

Στο άλλο στρατόπεδο, η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίασε χθες το βασικό της πρόγραμμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση με την κοινωνία όρθια (όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια άλλη καμπάνια του), με συγκεκριμένες, κοστολογημένες και ρεαλιστικές προτάσεις – ομπρέλα για τους πολίτες, με ιδέες για τη στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Όμως η Κουμουνδούρου έκανε και κάτι ακόμη: κατέθεσε εννέα παραδείγματα -τη σχετική παρουσίαση έκανε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου- για το τι παίρνουν κατηγορίες πολιτών από την κυβέρνηση, τι προτείνει για αυτούς η αξιωματική αντιπολίτευση.

Για παράδειγμα, αυτοαπασχολούμενος με περσινό καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, θα έπαιρνε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν ήταν κυβέρνηση, 5.900 ευρώ, μηδέν ως τώρα από την ΝΔ καθώς το μόνο που έχει να περιμένει, είναι η -άγνωστη- μείωση της προκαταβολής φόρου.

Παράδειγμα δεύτερο, δικηγόρος με περσινό καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, σύμφωνα με τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, της αναλογούν 3.500 ευρώ όταν από τα μέτρα της Νέας Δημοκρατίας, το μόνο που έχει να περιμένει και πάλι, είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου, που «όμως είναι ασαφής και άγνωστη».

Παράδειγμα τρίτο: Για εργαζόμενο σε πληττόμενη επιχείρηση που μπαίνει σε εκ περιτροπής εργασία, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί καμία μείωση του εισοδήματός του και προστασία της θέσης και των όρων εργασίας του, ενώ με τα μέτρα της κυβέρνησης, έχουμε μείωση του μισθού.

Παράδειγμα τέταρτο: Εποχιακά εργαζόμενος, σύμφωνα με τα μέτρα του «Μένουμε όρθιοι ΙΙ», του αναλογούν 3.200 ευρώ. Από την κυβέρνηση…

Παράδειγμα πέμπτο: Σε εργαζόμενη στον πολιτισμό, σύμφωνα με τις προτάσεις της αξ. αντιπολίτευσης, της αναλογούν 3.200 ευρώ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, που αποτελεί από τις βασικές προτάσεις του Αλ. Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου του, ενώ από τα κυβερνητικά μέτρα, 1.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας.

Παράδειγμα έκτο: Σε επισφαλώς εργαζόμενο, από το «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» του αναλογούν 1.600 ευρώ από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Από την κυβέρνηση, δεν του αναλογεί τίποτα, κανένα έσοδο.

Παράδειγμα έβδομο: Κτηνοτρόφος, με καθαρό περσινό εισόδημα 9.000 ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα του έδινε 5.000 ευρώ, όταν από την πλευρά της κυβέρνησης, του αναλογεί ενίσχυση, με βάση μέσο εκτιμώμενο ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, 720 ευρώ.

Παράδειγμα όγδοο και πολύ επίκαιρο: επιχείρηση εστίασης, με 10 εργαζόμενους, με κέρδη το 2019 12.000 ευρώ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το σύνολο της καθαρής, χωρίς δηλαδή δάνεια, ενίσχυσης ανέρχεται στα 49.940 ευρώ. Ενώ από την κυβέρνηση, υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου, δεν προβλέπεται καμία στήριξη του εργατικού κόστους της επιχείρησης, με ασαφή μείωση προκαταβολής φόρου, κατά συνέπεια σύνολο καθαρής χωρίς δάνεια ενίσχυση: 0.

Παράδειγμα ένατο: ατομική επιχείρηση λιανικής ή χονδρικής με 4 εργαζόμενους, με μηδενικά κέρδη το 2019 που ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Με βάση τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σύνολο καθαρής ενίσχυσης, χωρίς δάνεια: 18.880 ευρώ. Από την πλευρά της κυβέρνησης, καμία στήριξη του εργατικού κόστους της επιχείρησης και επιστρεπτέα προκαταβολή 4.000 ευρώ, που τελικά είναι και το μόνο ποσό που αναλογεί σε αυτή την περίπτωση.

Αν η σύγκριση αυτή, με τα πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα, δεν έχει άρωμα εκλογών…

Στις προτάσεις αυτές απάντησε ο Στέλιος Πέτσας, όχι με τη συνήθη αόριστη πολιτική καταγγελία, αλλά με παραδείγματα κι αυτός:

Yποστήριξε, συγκεκριμένα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% «ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί γενναία μείωση της προκαταβολής τον Ιούλιο», χωρίς να αναφέρεται πάντως στο ύψος αυτής. Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικρίνει τον πολιτικό αντίπαλο για υποκριτικό, κατ’ ουσίαν, ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς θυμίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε το συγκεκριμένο πρόγραμμα πολύ χαμηλά –κι εδώ πάντως θα είχε ενδιαφέρον να πει η κυβέρνηση πού βρίσκεται το ΠΔΕ από την ημέρα ανάληψης της εξουσίας από το κόμμα της ΝΔ.

Όμως ο Στ. Πέτσας είπε και κάτι ακόμη: ότι στο χώρο της Υγείας έχουν ήδη γίνει αυτά που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως το ΕΣΥ θα αποτελέσει, μαθαίνουμε, ένα από τα θέματα της σημερινής ατζέντας, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη για δημόσιο πυλώνα Υγείας, ο οποίος «θα είναι δωρεάν και καθολικής πρόσβασης για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες», εν τούτοις η φράση του για σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα -το ΕΣΥ «θα μπολιάζεται και όπου χρειάζεται από καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε συγκεκριμένα- μόνο κακά προoιωνίζονται για τη δημόσια υγεία, υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου, που θεωρούν ότι τα χειροκροτήματα προς τους ήρωες γιατρούς, νοσηλευτές κ.α. σιγά σιγά σβήνουν…

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Χαρίτσης μάλλον θα έχει πολλή δουλειά σήμερα προκειμένου να αντικρούσει τα κυβερνητικά επιχειρήματα.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα