• 8 Δεκεμβρίου, 2021

Αργοπορημένο πρότυπο Ιταλίας και Γαλλίας για… lockdown στους ανεμβολίαστους – Εξηγήσεις Μητσοτάκη

 Αργοπορημένο πρότυπο Ιταλίας και Γαλλίας για… lockdown στους ανεμβολίαστους – Εξηγήσεις Μητσοτάκη

«Κάντο όπως ο Ντράγκι και ο Μακρόν» φαίνεται ότι επικράτησε ως λογική στο Μέγαρο Μαξίμου, που ανακοίνωσε lockdown στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι πια θα σκανάρουν rapid ή μοριακά τεστ για να μπαίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, μεικτούς χώρους εστίασης και τράπεζες.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Μόνο που το πρότυπο Ιταλίας  και Γαλλίας, σύμφωνα με τα οποία οι ανεμβολίαστοι πολίτες επιδεικνύουν covid pass για να πάνε στην δουλειά τους, να δειπνήσουν σε εστιατόρια, να ψωνίσουν σε εμπορικά κέντρα κλπ εφαρμόζεται ήδη από τον Αύγουστο.

  • Μάλιστα στην περίπτωση της Γαλλίας παρά τις οξείες αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις των αντιεμβολιαστών το καλοκαίρι, περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν την πρώτη δόση εμβολίου μέσα σε ένα διάστημα 11 εβδομάδων από τότε που η γαλλική κυβέρνηση θέσπισε το covid pass για να κινούνται οι ανεμβολίαστοι στους περισσότερους δημόσιους χώρους. Θεωρήθηκε μάλιστα ότι η επιβολή του covid pass συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή την εξέλιξη.

Στην Ελλάδα επελέγη ένα πιο χαλαρό μοντέλο κίνησης των ανεμβολίαστων στην αγορά και στην διασκέδαση προκειμένου να μην «κακοκαρδίσουν» ούτε καταστηματάρχες ούτε ανεμβολίαστους. Να βγουν κοντολογίς τα σπασμένα των προηγούμενων δυο χρόνων με καραντίνα, που γονάτισαν την οικονομία.

Aίσθηση προκαλεί και η εξαίρεση εκ νέου από το πλαίσιο περιορισμού της πρόσβασης των ανεμβολίαστων στις εκκλησίες.

  • «Η κατάσταση είναι σοβαρή» ομολογούσε κυβερνητικός παράγοντας. Οι επόμενες ημέρες θα κυλούν με πολύ υψηλούς αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων και με το σύστημα υγείας να δοκιμάζεται σοβαρά. Εξάλλου έσχατες λύσεις όπως το να επιδοθούν φύλλα επιστράτευσης ξανά σε ιδιώτες γιατρούς, φαντάζουν απολύτως προφανείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα με συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA θα εξηγήσει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει ως άτολμες για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί για την μομφή του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θέλει την συναίνεση και θα επιστρατεύσει το επιχείρημα ότι κρύβεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πίσω από την ανάγκη συναίνεσης για να μην ψελλίσει για ποιους θέλει αλλά δεν το αρθρώνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.