Aρχισε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες – Αποφασίζονται μέτρα για τη Ρωσία (vid)

 Aρχισε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες – Αποφασίζονται μέτρα για τη Ρωσία (vid)

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ της ΕΕ και των G7 και έτσι τα μάτια ολόκληρου του πλανήτη είναι εστιασμένα στη βελγική πρωτεύουσα για τις σημερινές Συνόδους Κορυφής.

Εκτιμάται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου της Ουκρανίας που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα.

Οι ηγέτες φωτογραφήθηκαν για την παραδοσιακή πριν τη συνεδρίαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Η ημέρα ξεκινά με τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχία ενώ ακολουθεί η σύνοδος της G7. Το απόγευμα, ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους ηγέτες της ΕΕ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει χαιρετισμό τόσο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όσο και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ μέσω βιντεοκλήσης. Περίπου στις 11:30 το πρωί η πόρτα έκλεισε και οι ηγέτες της συμμαχίας ξεκίνησαν τις συνομιλίες.

Στόλτενμπεργκ: Ο Πούτιν «διέπραξε μεγάλο λάθος»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λίγη ώρα πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. «Ο (Ουκρανός) πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ηγέτες της Συμμαχίας και αυτοί θα εξετάσουν την στήριξη που θα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει επίσης τη σημασία «να επανεκκινήσει τις άμυνές του στην ανατολική του πτέρυγα», σημείωσε ο ίδιος. Τέσσερις τακτικοί σχηματισμοί θα δημιουργηθούν στην Ρουμανία , την Ουγγαρία την Βουλγαρία και την Σλοβακία, ενώ θα ενισχυθούν οι τέσσερις που έχουν ήδη συγκροτηθεί στην Πολωνία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής.

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ. «Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης – θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε.

«Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, καθίσταται ακόμη πιο προφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης (…) μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ χωρίς ωστόσο να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.

Την σημερινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν η σύνοδος κορυφής της G7 στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας με την συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά για την σύνοδο στις Βρυξέλλες. Στην συνέχεια, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παραστεί στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωση.

Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας θα είναι το θέμα και των τριών συνόδων κορυφής, με στόχο τον συντονισμό των κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου για να τερματίσει τις εχθροπραξίες και την άσκηση πίεσης επί ορισμένων χωρών, κυρίως την Ινδία και την Κίνα, για να εμποδισθούν να βοηθήσουν την Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης και στις τρεις συνόδους κορυφής. «Περιμένουμε σημαντικά μέτρα, εκ μέρους του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της G7», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι Δυτικοί θα συζητήσουν τι μπορούν να κάνουν για να ενισχύσουν την στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη της Ουκρανίας και ό,τι αρνούνται να κάνουν.

«Δεν θα υπάρξουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος στην Ουκρανία, ούτε αεροσκάφη στον ουρανό», διευκρίνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Μία ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού θα πρέπει να την κάνουμε σεβαστή και αυτό απαιτεί επίθεση κατά της αντιαεροπορικής άμυνας και κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών. Αυτό θα προκαλούσε πόλεμο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία», εξήγησε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Εγκαινιάζεται νέα εποχή Ψυχρού πολέμου;


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην Ευρώπη για να εγκαινιάσει μία νέα αποχή καθώς μετα-ψυχροπολεμική περίοδος πλέον τελειώνει, αναφέρει το CNN.

Για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, ένας πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στην Ευρώπη με την ήπειρο να έχει ταρακουνηθεί από τη ρωσική επιθετικότητα και να είναι σε εξέλιξη πυρηνικό μπρα ντε φερ. Η Δύση θρηνεί ταυτόχρονα την διαλυμένη πλέον ψευδαίσθηση ότι είχε εισέλθει σε μια εποχή αιώνιας ειρήνης.

Η Δύση και η Ρωσία δίνουν τώρα την τελευταία μάχη του Ψυχρού Πολέμου ή την πρώτη σε μια νέα εποχή αντιπαράθεσης, καθώς Μόσχα και Πεκίνο σχηματίζουν ένα ευρύ εχθρικό μέτωπο κατά της Δύσης, υποστηρίζει το CNN.

Χρήστος Σταθόπουλος