• 16 Οκτωβρίου, 2021

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Παρέμβαση για την ανάρτηση του καταλόγου με ονόματα νηπίων

 Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Παρέμβαση για την ανάρτηση του καταλόγου με ονόματα νηπίων

Σε αυτεπάγγελτο έλεγχο της υπόθεσης της ανάρτησης καταλόγου με ονόματα μαθητών από ενημερωτική ιστοσελίδα, ο οποίος στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε από τον βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μπογδάνο, προχωρά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Το κείμενο που αναρτήθηκε αναφερόταν στο “οξύ κοινωνικό και δημογραφικό πρόβλημα”, το οποίο κατά την ιστοσελίδα δημιουργεί το μεταναστευτικό πρόβλημα. Η ιστοσελίδα παρέθετε χωρίς καμία κάλυψη αρχείο ονομάτων, στο οποίο οι αλλοδαποί μαθητές είναι η πλειονότητα στην τάξη.

Την επίμαχη ανάρτηση αναδημοσίευσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ενώ μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, η ιστοσελίδα “κατέβασε” τον κατάλογο αναφέροντας ότι επρόκειτο περί λάθους και εκ παραδρομής αναρτήθηκε η λίστα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Αρχής: “Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την ανάρτηση της ενημερωτικής ιστοσελίδας «mea culpa» με τίτλο «Ο σοκαριστικός κατάλογος μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας» και τη δημοσίευση του καταλόγου με τα ονόματα μαθητών και της δασκάλας του εν λόγω νηπιαγωγείου, αλλά και σχετικές αναφορές που έλαβε για το εν λόγω θέμα, κίνησε διαδικασία αυτεπάγγελτου ελέγχου της υπόθεσης από την άποψη της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα”.
Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη (16/09) έγινε γνωστό ότι ποινική προκαταρκτική έρευνα ξεκινά η εισαγγελία Πρωτοδικών για το θέμα της δημοσιοποίησης των ονομάτων παιδιών που είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν σε νηπιαγωγείο του κέντρου της Αθήνας, και μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα.