Αποζημίωση για ρήτρα αναπροσαρμογής: Πώς θα ξεπεραστεί το πρόβλημα με τους ενοικιαστές που δεν έχουν το ρολόι στο όνομα τους

 Αποζημίωση για ρήτρα αναπροσαρμογής: Πώς θα ξεπεραστεί το πρόβλημα με τους ενοικιαστές που δεν έχουν το ρολόι στο όνομα τους

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέληξε στην εξής διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων επιχειρώντας να λύσει το πρόβλημα το οποίο προέκυψε για χιλιάδες ενοικιαστές που κινδυνεύουν να χάσουν τα 600 ευρώ από τα αναδρομικά για την επιδότηση ρεύματος, επειδή δεν έχουν «γυρίσει» το ρολόι στο όνομά τους! Στην ειδική πλατφόρμα η οποία θα ανοίξει για την υποβολή των αιτήσεων πρέπει να δηλωθεί και ο αριθμός του «ρολογιού», αλλά σύμφωνα με το enikos.gr δεν θα παίξει ρόλο στην καταβολή της ενίσχυσης το όνομα στο οποίο είναι καταχωρισμένο.

Και αυτό γιατί θα ληφθεί υπόψη μόνον το όνομα που έχει δηλωθεί στο Ε1 ως «χρήστης» της οικίας. Με άλλα λόγια το στοιχείο που θα «μετρήσει» για τη χορήγηση της ενίσχυσης των 600 ευρώ, θα είναι από ποιον το ακίνητο είναι καταγεγραμμένο στη φορολογική δήλωση ως πρώτη κατοικία.

Με αυτόν τον τρόπο θα φανεί ποιος είναι ο ενοικιαστής και άρα πληρώνει και τους λογαριασμούς ρεύματος. Επιπλέον, θα «καλυφθούν» και όσοι έχουν κληρονομήσει ένα ακίνητο το χρησιμοποιούν ως πρώτη κατοικία, αλλά το «ρολόι» έχει παραμείνει στο όνομα του ιδιοκτήτη –γονέα συνήθως- που απεβίωσε.

Αντίστοιχα και οι φοιτητές θα λάβουν τα 600 ευρώ στην περίπτωση που έχουν δηλώσει στο Ε1 το ακίνητο που διαμένουν ως πρώτη κατοικία.

Οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του TAXISnet σε μια ειδικά διαμορφωμένη σελίδα στην οποία θα υπάρχουν προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία τους.

Η πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αλλά και την ΑΑΔΕ, θα αντλεί τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων με βάση το τι έχουν συμπληρώσει στο έντυπο Ε1 ως κύρια κατοικία τους, τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

Οι δικαιούχοι θα καλούνται να επιβεβαιώσουν ότι τα στοιχεία που έχει αντλήσει αυτόματα το σύστημα είναι τα σωστά. Η συνέχεια ανήκει στις υπηρεσίες οι οποίες με βάση τους λογαριασμούς που θα αντλήσουν από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος θα υπολογίσουν το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής που χρεώθηκε στον καταναλωτή, η επιδότηση που του δόθηκε και το ποσό που του αναλογεί με βάση τις νέες εξαγγελίες.

Πηγή: enikonomia.gr

Παναγιώτης Δρίβας