• 21 Οκτωβρίου, 2021

Αποσυμπίεση στις τιμές φυσικού αερίου μετά τις δηλώσεις Πούτιν

 Αποσυμπίεση στις τιμές φυσικού αερίου μετά τις δηλώσεις Πούτιν

Αποσυμπίεση προκάλεσε στις τιμές φυσικού αερίου η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στη σταθεροποίηση των παγκοσμίων αγορών ενέργειας, ενισχύοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η ενίσχυση αφορά και τις προμήθειες μέσω Ουκρανίας, αντιδρώντας στον κίνδυνο μείωσης της προσφοράς ενέργειας το επόμενο διάστημα. Οι ρωσικές πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πιθανό να σημειώσουν νέο ρεκόρ φέτος ως αποτέλεσμα των αυξημένων ροών, πρόσθεσε.

Ο Βλ. Πούτιν σχολίασε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ενεργειακή αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη ότι “για αυτή ευθύνεται η λαθεμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αρνήθηκε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου με τη Ρωσία και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου (spot αγορές)”.
Έτσι, μετά την εκτίναξη κατά 60% των ενεργειακών τιμών σε Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία μέσα σε δύο μόλις ημέρες, που οδήγησαν τα futures σε ιστορικά υψηλά, το απόγευμα της Τετάρτης ήρθε μια σχετική εξομάλυνση με τις τιμές να υποχωρούν άνω του 7%.