• 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Αποστολόπουλος: Το λιμενικό πετά στη θάλασσα τους πρόσφυγες – Τι απάντησε για την ακύρωση της βράβευσής του

 Αποστολόπουλος: Το λιμενικό πετά στη θάλασσα τους πρόσφυγες – Τι απάντησε για την ακύρωση της βράβευσής του

Για παράνομες απελάσεις, άρνηση διάσωσης, απαγωγές, βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς στον Έβρο και στο Αιγαίο μίλησεο διεθνώς βραβευμένος  διασώστης, Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Μιλώντας στο Kontra Channel και τη Αναστασία Γιάμαλη ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, του οποίου η βράβευση από την Προεδρία της Δημοκρατίας ακυρώθηκε πρόσφατα, μίλησε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την ελληνική κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως η Ελλάδα είναι κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων και στο Διεθνές Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης.

Μετάλλαξη Δέλτα: Αυτά είναι τα πέντε συμπτώματα

«Υπάρχουν μαρτυρίες από δεκάδες πρόσφυγες, έχουμε βίντεο από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως BBC, CNN, Deutche Welle. Έχουμε πολύ επιθετικές ανακοινώσεις ακόμα και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που όλα μιλάνε για μια εντελώς οργανωμένη και συστηματική πρακτική των ελληνικών αρχών, ειδικά από τον Μάρτιο του 2020, όπου έχει αυξηθεί δραματικά η βία που ασκείται στους/στις αιτούντες άσυλο που επιχειρούν να έχουν στα ελληνικά εδάφη.

Μάλιστα έχουμε ένα πρωτοφανές, ένα μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο, όπου ένα λιμενικό σώμα, όχι μόνο δεν διασώζει ναυαγούς, όπως είναι υποχρεωμένο να κάνει από τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά τους δημιουργεί από το μηδέν. Δηλαδή έχουμε περιπτώσεις όπου Έλληνες λιμενικοί με το που εντοπίσουν ανθρώπους να έχουν ήδη φτάσει στα ελληνικά νησιά, όχι μόνο δεν τους καταγράφουν όπως οφείλουν να κάνουν, αλλά τους κρατάνε προσωρινά σε μυστικά μέρη και το βράδυ με την απειλή των όπλων τους βάζουν μέσα σε πλωτές σκηνές –τα λεγόμενα liferaft – τους ρυμουλκούν και τους πετάνε στα ανοιχτά της θάλασσας χωρίς μηχανή, χωρίς πηδάλιο, με την προοπτική το κύμα να τους σπρώξει στα τουρκικά ύδατα.

Τον Οκτώβρη έγινε το μεγαλύτερο έγκλημα επαναπροώθησης στο Αιγαίο, κοντά στην Κρήτη, το οποίο έχει πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το ελληνικό λιμενικό σταμάτησε ένα ψαράδικο με 200 πρόσφυγες, εκ των οποίων 40 παιδιά, τους βάλαν μέσα σε πλωτές σκηνές και τους παρατήσανε ακυβέρνητους στα τουρκικά ύδατα».

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το ελληνικό κράτος

«Αυτά για τα οποία μιλάμε τόση ώρα είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Έχουμε καταλάβει ότι η χώρα μας από τον Ιανουάριο του 2021 κατηγορείται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;», δήλωσε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, συνεχίζοντας: «Δεν λέω κάτι ριζοσπαστικό αυτή τη στιγμή. Όταν έχεις βασανιστήρια, όταν έχεις άρνηση διάσωσης, όταν έχεις απαγωγές, ξυλοδαρμούς και παράνομες απελάσεις, όταν γίνονται συστηματικά και σε αμάχους εν καιρώ ειρήνης, νομικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχει κανένα λιμενικό στον κόσμο που να βλέπει ναυαγούς μπροστά του και να κάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από διάσωση. Όποιοι μιλάνε για «αποτροπές», όποιοι μιλάνε για «να τους σπρώχνουμε στην Τουρκία», όσοι μιλάνε για «δυναμική φύλαξη των συνόρων», ουσιαστικά αποκρύπτουν μια κατάσταση τρομακτικής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Απαγάγονται άνθρωποι με σχεδόν βιομηχανικό τρόπο στα ελληνικά νησιά

«Η καινοτομία της κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2020 και μετά είναι ότι έχουμε ανθρώπους να φτάνουν στα ελληνικά νησιά και να εξαφανίζονται. «Βάρκες φτάνουν, άνθρωποι εξαφανίζονται» είναι τα πρωτοσέλιδα στα διεθνή πρακτορεία. Ακόμα και η ίδια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ λέει «λάβαμε κλήσεις από πρόσφυγες αλλά μετά εξαφανίστηκαν». Απαγάγονται άνθρωποι και εξαφανίζονται με έναν σχεδόν βιομηχανικό τρόπο.
Δεν σας κάνει εντύπωση ότι έχουν γίνει τρεις αστυνομικές επιχειρήσεις στη Λέσβο ενάντια σε διασώστες και αλληλέγγυους τον τελευταίο έναν χρόνο».

Με πήραν τηλέφωνο να μου πουν ότι ακυρώνεται η βράβευση μετά την ανάρτηση του Μπογδάνου

«Επικοινώνησε μαζί μου μια υπάλληλος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, την Πέμπτη το πρωί και μου είπε πως θέλουν να με παρασημοφορήσουν με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα. Εγώ ήμουν διατακτικός γιατί δεν έχω καμία σχέση με αυτά, αλλά μου είπαν πως η τελετή θα γίνει τον Οκτώβριο οπότε είπα ας γίνει κάτι επίσημο και βλέπουμε. Σε καμία περίπτωση δεν μου είπαν πως το όνομά μου θα δημοσιευθεί, ούτε μου είπαν πως θα γινόταν επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων το Σάββατο στο Προεδρικό Μέγαρο», είπε αρχικά για την υπόθεση της ακύρωσης της βράβευσής του και συνέχισε: «Το θέμα είναι ότι την επόμενη μέρα, την Παρασκευή με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν πως το όνομά μου θα μπει στο ΦΕΚ και 10 ώρες μετά βλέπω την ανάρτηση του Μπογδάνου που πανηγύριζε ότι δεν θα βραβευθώ τελικά. Και μετά από 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου, τα μεσάνυχτα, με πήραν από το Υπουργείο Εξωτερικών και ένας άνθρωπος με αγχωμένη φωνή μου είπε ότι τελικά η παρασημοφόρηση δεν θα γίνει καθώς όπως μου είπε «δεν συντρέχουν πλέον λόγοι για την παρασημοφόρησή σας».

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.