• 13 Απριλίου, 2021

Αποκρυπτογράφηση απαγορεύσεων ενόψει Σαββατοκύριακου: Πώς μπορεί κάποιος να μετακινηθεί ελεύθερα με “sms 6” – Τι ισχύει για τους κωδικούς “2” και “4”

 Αποκρυπτογράφηση απαγορεύσεων ενόψει Σαββατοκύριακου: Πώς μπορεί κάποιος να μετακινηθεί ελεύθερα με “sms 6” – Τι ισχύει για τους κωδικούς “2” και “4”

Οι πολίτες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρες που βρίσκονται σε αυστηρό lockdown θα πρέπει να έχουν υπόψιν τα νέα δεδομένα, δηλαδή στις αλλαγές στο ωράριο κυκλοφορίας, αλλά και στο τι ισχύει με τα sms.

Αλλαγές αποφασίστηκαν και στο ωράριο απαγόρευσης των μετακινήσεων για τα Σαββατοκύριακα. Μάλιστα μετά το «stop» στις διαδημοτικές μετακινήσεις, ήρθε και μία αλλαγή στο ωράριο περιορισμού των μετακινήσεων καθώς τα Σαββατοκύριακα δόθηκε παράταση μίας ώρας πριν την επιστροφή στο σπίτι.

Τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το επόμενο πρωί.. Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Οπως προκύπτει με την αποστολή sms στο 13033 πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν αλόγιστη χρήση των κωδικών 2 (για αγορές σε καταστήματα προμήθειας προϊόντων πρώτης ανάγκης) και 6 (για σωματική άσκηση) φεύγοντας από την περιοχή της μόνιμης τους κατοικίας.

Το αποτέλεσμα ήταν να παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού σε παραλίες, πάρκα, λόφους και Βουνά. Ενδεικτικές ήταν οι φωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από Γλυφάδα, Πάρνηθα, Φλοίσβο κλπ.

Πλέον με όσα ισχύουν οι πολίτες θα πρέπει να κινηθούν αυστηρά μέσα σε μία ακτίνα 2 χλμ από την κατοικία τους όταν κινούνται εκτός των ορίων του Δήμου -εξαιρείται η μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο- ενώ στα όρια του Δήμου δεν υπάρχει χιλιομετρική απαγόρευση.

Όπως διευκρινίζουν πηγές από την αστυνομία το χιλιομετρικό όριο ισχύει μόνο στην περίπτωση που κάποιος πολίτης είναι στα όρια ενός Δήμου με κάποιον άλλον και χρειάζεται να μετακινηθεί για Σούπερ Μάρκετ. Επίσης όπως είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Θοδωρής Χρονόπουλος:

  • «τα δύο χιλιόμετρα δεν έχουν να κάνουν με το όριο στους δήμους, η μετακίνησή μας μέσα στους δήμους θα επιτρέπεται ανεξαρτήτως χιλιομετρικών αποστάσεων» ενώ είπε ότι, όσο αφορά στον κωδικό 6 για άσκηση, δεν υπάρχει περιορισμός αποστάσεων για κάποιον που μετακινείται με τα πόδια ή το ποδήλατο. «Με τα πόδια αν αντέχουμε να πάμε από την Αγία Παρασκευή στη Γλυφάδα μπορούμε, αρκεί να μην έχουμε πάρει κάποιο μέσο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι σημαντικές αλλαγές στα sms αφορούν τους κωδικούς μετακίνησης 2,3 και 6 και αναπροσαρμόζονται ως εξής:

Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο. Όμως εφόσον κινείται με τα πόδια ή με ποδήλατο μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα παντού.

Παράλληλα, όσον αφορά τον κωδικό SMS 4, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα, εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. μέσα στο Σαββατοκύριακο με στόχο να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κινητικότητα.