• 25 Ιανουαρίου, 2021

Εκρηκτικά όμοια με της Βηρυτού “αποθηκευμένα” σε ελληνικά στρατόπεδα

 Εκρηκτικά όμοια με της Βηρυτού “αποθηκευμένα” σε ελληνικά στρατόπεδα

Δεκάδες κιβώτια αντίστοιχων υλικών που προκάλεσαν τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού παραμένουν τα τελευταία 2,5 χρόνια σε τρία στρατόπεδα της Βορείου Ελλάδος, όπως αποκαλύπτει το ελληνικό τμήμα του VICE.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, powergel, ANFO και νιτρική αμμωνία, αντίστοιχες, δηλαδή, ουσίες που προκάλεσαν τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, παραμένουν τα τελευταία δυόμιση χρόνια σε στρατόπεδο.

Πρόκειται για το φορτίο του πλοίου «Ανδρομέδα», το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στον κόλπο του Μιραμπέλου Λασιθίου στη βορειοανατολική Κρήτη τον Ιανουάριο του 2018. Τα εκρηκτικά κατασχέθηκαν με την κατηγορία ότι ο τελικός προορισμός τους ήταν η εμπόλεμη Λιβύη σπάζοντας το διεθνές εμπάργκο.

Στρατιωτικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε ο ΑΝΤ1, αναφέρουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει με εντολή των δικαστικών αρχών τη φύλαξη ποσοτήτων εκρηκτικών που έχουν κατασχεθεί με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Από αρμόδια κλιμάκια πραγματοποιούνται περιοδικές επιθεωρήσεις, ενώ από τις Ε.Δ. έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για την όσο το δυνατόν σύντομη αποδέσμευσή τους, προκειμένου να καταστραφούν.

Πηγή: Vice, Ant1