• 14 Μαΐου, 2021

Αποκάλυψη Βατόπουλου: Τι συζητήθηκε και τι όχι στην επιτροπή για το “ακαταδίωκτο”

 Αποκάλυψη Βατόπουλου: Τι συζητήθηκε και τι όχι στην επιτροπή για το “ακαταδίωκτο”

“Έγινε συζήτηση πριν αρκετούς μήνες στην επιτροπή για το θέμα των μηνύσεων και αγωγών που ενδεχομένως να υπήρχαν ενταντίον μελών της. Το συζητήσαμε και το θέσαμε υπόψιν της κυβέρνησης μήπως βρουν τρόπο να κάνουν κάτι. Μας ανησυχούσε το φαινόμενο”. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξήγησε, μιλώντας σήμερα στον Real fm και την εκπομπή των Σεραφείμ Κοτρώτσου και Πάνου Αμυρά, τι συνέβη με το περιβόητο “ακαταδίωκτο” και την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Όμως, ο καθηγητής ήταν σαφής, περιγράφοντας καθαρά τι ακριβώς συνέβη και πως εξελίχθηκε η υπόθεση:

“Διαφωνώ με το ακαταδίωκτο. Προσωπικά δεν το θέλω. Εκείνο που μα προβλημάτιζε ήταν η πιθανότητα μηνύσεων από πολίτες ή άλλους. Θέλαμε να προστατευθεί η επιστημονική άποψη και η έκφρασή της. Δεν ζητήσαμε, όμως, ποτέ, ούτε καν συζητήσαμε να μην εξεταζόμαστε, ή να μην καταθέσουμε εάν κληθούν και εφόσον χρειαστεί. Κάτι τέτοιο δεν τέθηκε ποτέ”, τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Εξήγησε, μάλιστα, τι ακριβώς συζητήθηκε στην επιτροπή: “Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, ο κ. Εξεαδάκτυλος έθεσε το θέμα της προστασίας των υγειονομικών από τέτοιες μηνύσεις. Να βρεθεί, δηλαδή, μηνυόμενος ένας γιατρός από συγγενείς ενός ασθενούς που έχασε τη ζωή του από κοροναϊό σε νοσοκομείο. Και συμφωνήσαμε απολύτως πως οι γιατροί και οι νοσηλευτές ήταν οι πρώτοι που έπρεπε να προστατευθούν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε”.

“Μέλημά μας ήταν η προστασία της ελευθερίας της επιστημονικής έκφρασης, για να μην καταθέτουμε δεν έγινε λόγος ποτέ”, τόνισε.