ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δύο χάρτες που καταδεικνύουν πόσο μεγάλωσε το ΝΑΤΟ και πόσο απομονώνεται η Ρωσία

 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δύο χάρτες που καταδεικνύουν πόσο μεγάλωσε το ΝΑΤΟ και πόσο απομονώνεται η Ρωσία

Η Ρωσία βιώνει τις πλέον ψυχρές σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και 30 χρόνια και οι χάρτες της ηπείρου καταδεικνύουν σε ποιο βαθμό έχει περιοριστεί η επιρροή της και έχει απομονωθεί ως χώρα.

Ύστερα από δεκαετίες ουδετερότητας Φινλανδία και Σουηδία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενες ακριβώς τις εξελίξεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Μόσχα υποστηρίζει ακόμη και σήμερα ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είχε ως στόχο να αποτρέψει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Τα μέλη του ΝΑΤΟ απέστειλαν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αλλά όλες οι πλευρές ξεκαθάρισαν πως δεν επίκειται ένταξή της. Για Σουηδία και Φινλανδία ωστόσο οι πόρτες είναι ανοιχτές – όσο και αν η Τουρκία προσπαθεί να βάλει εμπόδια.

Η Ευρώπη του 1990

Το 1990, μία χρονιά μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Σοβιετική Ένωση περιελάμβανε την Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής και αρκετές ακόμη – ανεξάρτητες πλέον – χώρες. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας με τη Ρωσία επικεφαλής περιελάμβανε 6 χώρες – δορυφόρους, που σήμερα είναι επίσης όλες ανεξάρτητες.

Η Ευρώπη του 2022

Τα τελευταία 32 χρόνια η Γερμανία επανενώθηκε και όλες οι πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ. Τρεις χώρες που ήταν κάποτε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης – η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία- έχουν επίσης ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Παπαδάκης