Απίστευτο: Ούτε ένα κρούσμα γρίπης στη Βόρεια Ελλάδα

 Απίστευτο: Ούτε ένα κρούσμα γρίπης στη Βόρεια Ελλάδα

Κανένα κρούσμα της γρίπης δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι τώρα το εθνικό κέντρο αναφοράς γρίπης για τη Βόρεια Ελλάδα, όπως είπε στο Sputnik η διευθύντριά του, καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής σχολής στο ΑΠΘ Άννα Παπά-Κονιδάρη.

Υπό άλλες συνθήκες η εμφάνιση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης θα είχε ξεκινήσει όπως είπε η κα Παπά-Κονιδάρη πριν από τα Χριστούγεννα και σήμερα θα βρισκόμαστε στην κορύφωση καταγραφής των κρουσμάτων η οποία και θα διαρκούσε μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού έφερε «ευχάριστες» αλλαγές ως προς τη γρίπη παρά το γεγονός ότι ο ιός μέχρι στιγμής δείχνει να έχει… εξαφανιστεί. Οι λόγοι είναι αρκετοί.

«Στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουμε κρούσματα γρίπης. Τα κρούσματα συνήθως εμφανίζονταν πριν τα Χριστούγεννα αλλά τώρα λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού καθώς και ότι περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάστηκαν κατά του ιού της γρίπης φαίνεται ότι επηρέασαν και μέχρι τώρα δεν έχουμε κρούσματα. Θα δούμε» είπε η κα Παπά-Κονιδάρη.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας ανέφερε ότι η χρήση μάσκας, το lockdown και ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θωράκισε τον πληθυσμό και μέχρι τώρα δεν έχουμε τη γνωστή σε σχέση με άλλες χρονιές έξαρση των κρουσμάτων γρίπης.

«Είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά της γρίπης γιατί ο κόσμος φοράει μάσκες και υπήρξε φέτος και μεγάλη καμπάνια για τον εμβολιασμό και όντως υπάρχει μεγάλη κάλυψη του πληθυσμού για την γρίπη, μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά κι αυτό έχει λειτουργήσει πολύ θετικά. Επίσης, βοηθά και το lockdown καθώς δεν συνωστιζόμαστε» είπε ο κ. Νίτσας.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την περίοδο 2019-2020, 233 άτομα είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ με ιό της γρίπης ενώ την προηγούμενη περίοδο ήταν 374 ενώ 116 άτομα πέθαναν έναντι 107 της προηγούμενης περιόδου.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) «η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη» ενώ η κλινική εικόνα που θεωρείται συμβατή με γρίπη είναι η ξαφνική έναρξη των συμπτωμάτων όπως βήχας, υψηλός πυρετός (>38°C), μυαλγία ή/και κεφαλαλγία.

Πηγή: sputniknews.gr

Σχετικά Άρθρα