Απετράπη Ρωσική απόπειρα κατασκοπείας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης!

 Απετράπη Ρωσική απόπειρα κατασκοπείας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης!

Απόπειρα Ρώσου πράκτορα να παρεισφρήσει στο εδρεύον στη Χάγη Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), παριστάνοντας τον Βραζιλιάνο ασκούμενο, ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ολλανδίας.

Ο φερόμενος κατάσκοπος επιχείρησε να εισέλθει στην Ολλανδία τον Απρίλιο και απελάθηκε στη Βραζιλία, αφότου αναγνωρίστηκε ως κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, αναφέρεται σε ανακοίνωση των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Ολλανδίας (AIVD).

Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και τα ψηφιακά συστήματα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα ήταν πολύτιμη για τη Ρωσία εν μέσω των εν εξελίξει ερευνών σχετικά με τις καταγγελίες διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Εάν ο άνδρας, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Σεργκέι Βλαντιμίροβιτς Τσερκάσοφ, «κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση ως ασκούμενος στο ICC, θα μπορούσε να συγκεντρώσει πληροφορίες και να αναζητήσει – ή να στρατολογήσει – πηγές, καθώς και να αποκτήσει πρόσβαση στα ψηφιακά συστήματα του Δικαστηρίου», σύμφωνα με τις ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες.

«Ενδέχεται επίσης να μπορούσε να επηρεάσει τις ποινικές διαδικασίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», προστίθεται στην ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου την έναρξη έρευνας για φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία. Το δικαστήριο ερευνά επίσης φερόμενα εγκλήματα πολέμου που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του ρωσικού πολέμου στη Γεωργία το 2008.

Θεόκριτος Αργυριάδης