Απεργία ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης – Σύνθημα: “Φοράμε μάσκες αλλά έχουμε φωνή και ζωή” – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

 Απεργία ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης –  Σύνθημα: “Φοράμε μάσκες αλλά έχουμε φωνή και ζωή” – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία καθώς και απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου Βρούτση.

Σύνθημα «φοράμε μάσκες αλλά έχουμε φωνή και ζωή»,

Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστικά σωματεία και οργανώσεις:

  • “κυβέρνηση και εργοδοσία χτυπούν, ακόμα και μέσα στην πανδημία και την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, εργασιακά δικαιώματα που με κόπο και αγώνες εδραιώθηκαν στη συνείδηση της κοινωνίας. Την ίδια ώρα, με συναντήσεις, ταξίματα και ρουσφετολογικού τύπου υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής, επιχειρείται η χειραγώγηση και η αφωνία των εργαζόμενων, ώστε να αποτύχει η απεργία που έχουν κηρύξει για την Πέμπτη 26/11 σωματεία, συνδικάτα και ομοσπονδίες”.

Στην απεργία συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ ζητώντας μεταξύ άλλων, «εδώ και τώρα να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία».

Αντίθετα, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν έκρινε σκόπιμο να δηλώσει «παρών» σε μία συγκυρία που απειλούνται τα δικαώματα των εργαζόμενων. 

Βασικό αίτημα των εργαζόμενων, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, είναι να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο Βρούτση. Επίσης, όπως δηλώνει με έμφαση ο Γ. Μυλωνάς:

  • ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ γιατί στα αιτήματα για μαζικά τεστ, μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, πραγματική επίταξη της ιδιωτικής υγείας, η κυβέρνηση απάντησε με περικοπές των υγειονομικών δαπανών κατά 600εκ εν μέσω πανδημίας.
  • ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατι στο αίτημα να μη ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τη μείωση του κοινωνικού μισθού μέσω ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση όχι μόνο το ψηφίζει αλλά προυπολογίζει 2 δισ λιγότερα για την κοινωνική ασφάλιση.
  • ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατι στο αίτημα να παρθούν πισω οι απολύσεις λίγο πριν το lock down όπως είχε γίνει στο πρώτο κύμα, η κυβέρνηση δεν απάντησε.
  • ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί ο Υπουργός Εργασίας συνεχίζει να διαφημίζει και να προκαλεί με την κατάργηση του 8ώρου, το πλήρες άνοιγμα των Κυριακών, την ουσιαστική κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας και πολλών άλλων αντεργατικών διατάξεων.

Μοτοπορείες, συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις με όλα τα μέτρα προστασίας

Μεταξύ άλλων, με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας, τα σωματεία προγραμματίζουν την Πέμπτη 26/11 απεργιακές παρεμβάσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς, συνεντεύξεις Τύπου για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αγωνιστικές παρεμβάσεις στις πύλες των νοσοκομείων κ.ά.

Επίσης, αναμένεται να λάβει χώρα μοτοπορεία (στις 10:30 π.μ. από το Πεδίον του  Άρεως), η οποία θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, συνδικαλιστικές κινήσεις του χώρου της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αλλά και του αναρχικού χώρου καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση που θα αναπτυχθεί σε πλατεία Κλαυθμώνος και υπουργείο Εργασίας, στις 11:00, ενώ θα ακολουθήσει πορεία. 

Η απεργία στις Μεταφορές

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν την Πέμπτη και οι ναυτεργάτες. Αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΕΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΝΗΗΕΝ και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ). Επίσης οι Ενώσεις Πλοιάρχων, Μηχανικών ΜΕΚ, Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων, Φροντιστών, Πρακτικών Πλοιάρχων και Κυβερνητών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Ναυτών Μότορσιπς, Πετρελαιοκίνητων και Οχηματαγωγών (φέρι μποτ) Μικρών Αποστάσεων, η ΠΕΝΕΝ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών.

Απεργία έχει προκηρύξει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).

Στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, δεν θα κινηθούν Ηλεκτρικός, Μετρό και Τραμ, καθώς απεργούν τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν, την Πέμπτη (26/11), οι συρμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, καθώς οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Ωστόσο, εξαίρεση αποτελεί το τραμ, τα δρομολόγια του οποίου δεν θα εκτελεστούν μόνο από τις 18:00 έως και τη λήξη της κυκλοφορίας.

Έτσι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, οι τελευταίοι συρμοί του τραμ θα αναχωρήσουν ως εξής:

  • Από Ασκληπιείο Βούλας προς Σύνταγμα στις 15:59.
  • Από Σύνταγμα προς Ασκληπιείο Βούλας στις 16:26.
  • Από Σύνταγμα προς 2η Αγ. Κοσμά στις 17:06.

Τα λεωφορεία επισημαίνεται ότι θα λειτουργήσουν κανονικά.

Οι πτήσεις της Aegean και της Olympic Air επανέρχονται ύστερα από την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων (AFISO).

Δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τα πλοία λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες.

Παναγιώτης Δρίβας