• 26 Οκτωβρίου, 2021

ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: Συμβιβαστείτε με την ιστορία σας για να μην γίνουν πάλι γενοκτονίες σαν των Ποντίων

 ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: Συμβιβαστείτε με την ιστορία σας για να μην γίνουν πάλι γενοκτονίες σαν των Ποντίων

«Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους».

Προκλητικές αναφορές του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη γενοκτονία των Ποντίων

Με αυτή την φράση η Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών απαντά στην προκλητική και ανιστόρητη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Και συνεχίζει: «Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών».

Και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει: «Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».