• 10 Μαΐου, 2021

Aπάντηση Ερντογάν σε Μακρόν: Η Γαλλία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη

 Aπάντηση Ερντογάν σε Μακρόν: Η Γαλλία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη

Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan gestures as he addresses his ruling party members, in Ankara, Turkey, Monday, March 2, 2020. Erdogan said he hopes to broker a cease-fire later this week in Moscow when he meets with Russian President Vladimir Putin, after growing alarm over direct clashes between Turkish troops and Russian-backed Syrian forces in northern Syria. (Presidential Press Service via AP, Pool)

“Η Τουρκία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη” δήλωσε τη Δευτέρα ο Εμμάνουελ Μακρόν και μια μέρα μετά ήρθε η απάντηση από την τουρκική πλευρά, ο οποίος απάντησε ότι η Γαλλία είναι εκείνη που παίζει επικίνδυνο παιχνίδι.

Το Παρίσι ανεβάζει τους τόνους με την Άγκυρα για το λιβυκό – Μακρόν: Η Τουρκία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι

«Με την υποστήριξη που προσφέρει εδώ και χρόνια στους παράνομους παράγοντες, η Γαλλία φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη. Από την άποψη αυτή, στην πραγματικότητα η Γαλλία είναι αυτή που παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Χθες, Δευτέρα, ο Μακρόν δήλωσε πως η Τουρκία «παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι» στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τρίπολης έναντι των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία. Η Γαλλία, αν και δημοσίως το αρνείται, κατηγορείται επίσης από την Άγκυρα και μερικούς αναλυτές ότι τον στηρίζει.

«Αν ο Μακρόν έβαζε τη μνήμη του να λειτουργήσει και χρησιμοποιούσε τη λογική του, θα θυμόταν πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Λιβύη οφείλονται στις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χάφταρ που υποστηρίζει», αναφέρει ο Ακσόι σε ανακοίνωσή του.

«Παρόλο που ο πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί να κρύψει αυτή την πραγματικότητα εκτοξεύοντας αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, ο λιβυκός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα του η Γαλλία επιδιώκοντας τα εγωιστικά συμφέροντά της», υποστήριξε επίσης ο τούρκος εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ