• 18 Ιανουαρίου, 2021

Απάντηση Δένδια σε Ερντογάν: Θα κάνουμε το καθήκον μας αν η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο

 Απάντηση Δένδια σε Ερντογάν: Θα κάνουμε το καθήκον μας αν η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, λέγοντας πως “θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Εκτοξεύει την ένταση ο Ερντογάν: Αρχίζουν οι τουρκικές γεωτρήσεις – “Ενημέρωσα την Μέρκελ, καμία συνομιλία με την Ελλάδα”

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και τόνισε ότι “χρειάζεται χρόνος για να αντιληφθεί κανείς μια πραγματικότητα” ενώ πρόσθεσε πως “πάντα η ελληνική κυβέρνηση θέλει φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες και με την Τουρκία. Το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας είναι σαφές, οι θαλάσσιες ζώνες καθορίζονται από συμφωνίες και εννοώ πραγματικές συμφωνίες, άρα ευχόμαστε η Τουρκία να το αντιληφθεί και να έρθει στον διάλογο η Τουρκία”. Όπως είπε ο κ. Δένδιας “οι δηλώσεις Ερντογάν είχαν μια οξύτητα, αλλά ελπίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει στάση”.

Σε ερώτηση για το εάν η Τουρκία στείλει το Ορούτς Ρέις στην ελληνική ΑΟΖ και πώς θα αντιδράσουμε, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι “θα κάνουμε το καθήκον μας. Θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα το κάνουμε, όχι εμείς, ως κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά κάθε κυβέρνηση, όλοι οι Έλληνες και νομίζω ότι και κανείς στην Ε.Ε. από τους εταίρους μας δεν περιμένει κάτι το διαφορετικό. Δεν εξαιρώ τις Ένοπλες Δυνάμεις από το καθήκον τους και από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα. Δεν απειλούμε κανέναν, δεν έχουμε τις μεγαλοστομίες ή τους υστερισμούς που διακρίνουν άλλες χώρες, αλλά αυτό που λέμε είναι ότι ως κυρίαρχη χώρα θα προασπίσουμε τους εαυτούς μας με κάθε μέσο και με κάθε δυνατότητα που μας δίνει το Σύνταγμά μας”.