• 14 Ιουνίου, 2021

Για ποιους επιτρέπεται η μετακίνηση μετά τις 12.30

 Για ποιους επιτρέπεται η μετακίνηση μετά τις 12.30

Aπό αύριο Παρασκευή 14 Μαΐου η Ελλάδα εισέρχεται στη νέα φάση άρσης του lockdown καθώς μπαίνει τέλος στο SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στα αντίστοιχα έντυπα.

Ωστόσο, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα συνεχίσει να ισχύει από τις 00:30 μέχρι και τις 05:00 το πρωί.

Σε αυτές τις ώρες η κυκλοφορία των πολιτών, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η Αριστοτελία Πελώνη, θα επιτρέπεται για τους ίδιους λόγους που ισχύουν και σήμερα. Δηλαδή, για μετακίνηση για λόγους υγείας και για λόγους εργασίας.

  • «Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 00:30 και μετά. Σήμερα θα δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει. Θα ισχύουν οι εξαιρέσεις που ίσχυαν πριν, για λόγους εργασίας και υγείας» είπε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εκδίδουν τις βεβαιώσεις μετακίνησης μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη.

  • Μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν και την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης εφόσον οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε:

  • καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
  • τηλεργασία
  • νόμιμη άδεια

Εντός της ημέρας αναμένεται και η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τα παραπάνω.