Απαγόρευση απόπλου σε τάνκερ που δεν δήλωσε την προσάραξή του

 Απαγόρευση απόπλου σε τάνκερ που δεν δήλωσε την προσάραξή του

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του δεξαμενόπλοιου “ECOMATE”, σημαίας Μάλτας, που την Παρασκευή προσάραξε σε αμμώδη αβαθή νερά στη θαλάσσια περιοχή «Παλιομάνας» του κόλπου Θεσσαλονίκης, με 12 Έλληνες μέλη πληρώματος, μέχρι προσκομίσεως πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από το νηογνώμονα που τον παρακολουθεί, ενώ από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο πλοίαρχος.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος το “ECOMATE” εντοπίστηκε ακινητοποιημένο στο σύστημα παρακολούθησης πλοίων (AIS), ενώ κατόπιν επανειλημμένων προσπαθειών επικοινωνίας με τον πλοίαρχο, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Στη συνέχεια στην περιοχή πήγε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού διαπιστώνοντας την προσάραξη του πλοίου.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στο σημείο έσπευσαν αντιρρυπαντικό σκάφος του Λιμενικού, ιδιώτης δύτης και ρυμουλκό, με τη συνδρομή του οποίου το δεξαμενόπλοιο αποκολλήθηκε και κατέπλευσε με ιδία μέσα, συνοδεία περιπολικού σκάφους του Λιμενικού, στο αγκυροβόλιο του λιμένα Θεσσαλονίκης. Το πλοίο είχε αποπλεύσει έμφορτο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για το λιμάνι του Ασπροπύργου, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων, δεν υπήρξε εισροή υδάτων και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Πηγές: Εφημερίδα των Συντακτών, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βαγγέλης Μαρινάκης