Άντονι Αλμπανέζι: Ποιος είναι ο νέος Αυστραλός πρωθυπουργός

 Άντονι Αλμπανέζι: Ποιος είναι ο νέος Αυστραλός πρωθυπουργός

Ο ηγέτης των Εργατικών της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι θα ορκιστεί 31ος πρωθυπουργός αύριο Δευτέρα και είναι μόλις ο τέταρτος ηγέτης Εργατικού Κόμματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που «εκθρονίζει» κεντροδεξιό πρωθυπουργό.

Μοναχογιός ανύπανδρης μητέρας, η οποία τον μεγάλωσε σε ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών σε υποβαθμισμένο προάστιο του Σίδνεϊ με μοναδικό της εισόδημα μια σύνταξη αναπηρίας, ο “Αλμπο”, όπως είναι το υποκοριστικό του από τότε που ήταν παιδί, έχει προφανώς διαμορφώσει χαρακτήρα χάρη στην αφετηρία του στη ζωή.

Eίναι επίσης ήρωας της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας και όπως ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του είναι ο μοναδικός υποψήφιος πρωθυπουργός στα 121 χρόνια του θεσμού που δεν έχει “αγγλοκέλτικο επίθετο”.

Οι φίλοι του προφέρουν το όνομά του “Αλμπανέζ”, αλλά η σωστή προφορά του είναι Αλμπανέζι καθώς ο βιολογικός του πατέρας ήταν Ιταλός.

Ο Αλμπανέζει αναφέρθηκε επανειλημμένως στη διάρκεια των έξι εβδομάδων προεκλογικής του εκστρατείας στα μαθήματα ζωής που πήρε από την δύσκολη παιδική του ηλικία. Η εκστρατεία των Εργατικών, άλλωστε, επικεντρώθηκε σε πολιτικές περιλαμβανομένης της οικονομικής στήριξης των αγοραστών πρώτης κατοικίας που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με τις υψηλές τιμές των ακινήτων και την στασιμότητα των μισθών.

Οι Εργατικοί έχουν επίσης δεσμευτεί στην παροχή φθηνότερων παιδικών σταθμών για τους εργαζόμενους γονείς και καλύτερων συνθηκών για τους οίκους ευγηρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βαγγέλης Μαρινάκης