Αντίποινα από τις ΗΠΑ στην Τουρκία – Αποκλείεται η επιστροφή στα F-35 εξαιτίας των εκβιασμών σε Σουηδία-Φινλανδία – Οι φθηνές δικαιολογίες Ερντογάν

 Αντίποινα από τις ΗΠΑ στην Τουρκία – Αποκλείεται η επιστροφή  στα F-35 εξαιτίας των εκβιασμών σε Σουηδία-Φινλανδία – Οι φθηνές δικαιολογίες Ερντογάν

Αντίποινα στη στάση της Τουρκίας και την άρνησή της να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία, έρχονται να δώσουν οι ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το breaking defence, η απάντηση δόθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Adam Smith και αφορά στην επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

“Η Τουρκία δεν επανέρχεται στο πρόγραμμα των F-35“, είπε ο Adam Smith, (Δημοκρατικός από την Ουάσιγκτον), στους δημοσιογράφους σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομάδα των Συγγραφέων που ασχολούνται με θέματα άμυνας.

Η Τουρκία ήταν πρώτος εταίρος στο πρόγραμμα F-35 και βοήθησε στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του. Το σχέδιο ήταν να αγοράσει 100 από τα μοντέλα F-35A, τα οποία είχαν εξασφαλίσει πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχες, ότι το ρωσικό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών για το F-35 από τη Μόσχα.

Ύστερα από αρκετά χρόνια διαπραγματεύσεων, τον Ιούλιο του 2019 η Τουρκία πήρε τους S-400 στο έδαφός της.

Σύμφωνα με το αμερικανικόμέσο ενημέρωσης σχετικά με θέματα άμυνας, υπήρξαν εικασίες ότι το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί που πρέπει να παίξει η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι να προσφέρει όπλα στην Τουρκία, ειδικά την επανένταξη στο πρόγραμμα των F-35. Ο Smith, ωστόσο, δεν βλέπει κανένα μονοπάτι προς τα εμπρός για το μαχητικό stealth για την Άγκυρα, εφόσον το S-400 αποτελεί συνεχή ανησυχία.

«Δεν πρόκειται, ξέρετε, για την τιμωρία της Τουρκίας επειδή αγοράζει ρωσικά οπλικά συστήματα. Το θέμα είναι να μην έχουμε τους S-400 στην ίδια θέση με το F-35 και την πιθανή απώλεια κρίσιμων πληροφοριών εκεί στους Ρώσους για αυτό», είπε, προτού υποδείξει ότι υπάρχουν άλλοι μοχλοί που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τραβηχτούν.

Τουρκία: Συνεχίζει το “πόκερ” για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με φθηνές δικαιολογίες

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε σήμερα στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Άγκυρα θέλει προηγουμένως να γίνουν «συγκεκριμένα βήματα» για τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» – όπως τις αποκαλεί – που υπάρχουν στη Φινλανδία και τη Σουηδία, προκειμένου να εξετάσει την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο Ιμπραχίμ Καλίν συζήτησαν σήμερα την υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη των δύο χωρών στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο με το σκεπτικό ότι δίνουν καταφύγιο σε ανθρώπους που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και με άλλες οργανώσεις τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές. Επίσης, η Φινλανδία και η Σουηδία έβαλαν τέλος στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία το 2019.

Στην ανακοίνωση, η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι ο Καλίν είπε στον Σάλιβαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πρέπει «να μάθουν τις αξίες και τις αρχές της συμμαχίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία».

«Τονίστηκε ότι είναι επιβεβλημένο η Σουηδία και η Φινλανδία να κάνουν συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν δηλώσει ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία και είναι ανοιχτές στον διάλογο.

Θεόκριτος Αργυριάδης