Αντιπαράθεση Σταϊκούρα και ΚΙΝΑΛ για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τον κοροναϊό

 Αντιπαράθεση Σταϊκούρα και ΚΙΝΑΛ για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τον κοροναϊό

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κοροναϊού, βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και το ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης επερώτησης που είχαν καταθέσει η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά και 21 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής ομάδας της.

Απαντώντας στη κριτική των επερωτώντων βουλευτών του ΚΙΝΑΛ ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά, ανεπαρκή, δεν καλύπτουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και δεν θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας αντέτεινε ότι η κυβέρνηση καταθέτει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα και επιχειρήματα.

«Με τα 59 μέτρα που έχουμε αποφασίσει και υλοποιούμε αποτυπώνεται ένα πραγματικό δίχτυ ασφάλειας και προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με στοιχεία αναδιανομής. Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε μέσα από τις πολιτικές μας τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα, επικαλέστηκε τις προβλέψεις της ΕΕ, που εκτιμά ότι η ύφεση στη χώρα μας θα είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου εκεί θα είναι πιο βαθιά.

«Η Ελλάδα θα είναι η 5η ή 6η χώρα που θα έχει λιγότερη ύφεση και αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση είναι αποτελεσματικά ενώ σε άλλες χώρες, όπως Ιταλία και Ισπανία αποδεικνύεται ότι είναι αναποτελεσματικά γιατί εκεί βαθαίνει η κρίση», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Η ελληνική κυβέρνηση έγκαιρα και εμπροσθοβαρώς πήρε μέτρα για να είναι κοντά στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις και κυρίως στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Σειρά οικονομικών δεικτών αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία κινείται σχετικά ικανοποιητικά. Ο δείκτης του οικονομικού κλίματος φθίνει αλλά είμαστε πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Προφανώς και δεν θα αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα αλλά είμαστε κοντά στο πολίτη. Μόνο στη Ρόδο σε 2.299 επιχειρήσεις έχουν δοθεί 19,6 εκατ. ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή».

Ακόμα, ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε να γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το Σεπτέμβριο, για να συζητηθεί το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας έγκαιρα και διαβεβαίωσε ότι θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Σε ένα μήνα πρέπει να μιλήσουμε για τις νέες πολιτικές και βεβαίως την τελική επιλογή και ευθύνη έχει η κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε αντιφατικό το «Πρόγραμμα Γέφυρα», καθώς όπως είπε, «ο υπουργός Οικονομικών ενώ ανακοίνωσε ότι θα κοστίσει μόλις 300 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα με τα ευρύχωρα κριτήρια που θεσπίζει η κυβέρνηση για τους δανειολήπτες, οι οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση της πανδημίας εκτιμώνται ότι θα είναι της τάξεως των 5 δισ. ευρώ».

«Λέτε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα κοστίσει 300 εκατ. ευρώ. Υπάρχει μια αντίφαση και δεν φαίνεται καθόλου λογικό όταν οι εκτιμήσεις είναι ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι περίπου 5 δισ. Είναι πολύ φθηνό το κόστος για τόσο χαλαρά κριτήρια», σημείωσε.

«Εμείς δεν αμφισβητούμε ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός αυτών που θα βοηθηθούν σε σχέση με τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης. Σας επικρίνουμε ότι δεν έχετε προετοιμαστεί για το πώς θα αμυνθείτε για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κρίσης. Γιατί κανένας εργαζόμενος, καμία επιχείρηση και κανένας που έχει ανάγκη δεν πρέπει να μείνει απροστάτευτος», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε:

«Πρέπει, είναι υποχρεωτικό, να λειτουργήσουμε σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα μέχρι να εμπεδωθεί το τρίγωνο του διαβούλου ύφεση- πανδημία- και νησιωτική χώρα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα είναι πολύ αργά.

Είναι η ώρα να βγείτε μπροστά από τα προβλήματα που θα σκάσουν και αυτό δεν το βλέπουμε μέσα από τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης».

«Το ΚΙΝΑΛ έδειξε χαρακτήρα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και δεν πλατσικολόγησε όπως έκαναν άλλα κόμματα. Πρέπει να ενωθούμε γιατί από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο που τα προβλήματα θα αναφανούν με ένταση, δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαιρέσουμε τις πολιτικές μας ευθύνες. Θα αφορούν αποκλειστικά τη κυβέρνηση σε ότι αποδειχτεί ότι δεν άκουσε τις πολιτικές προτάσεις που έγιναν βάσει των αναγκών του λαού. Θα είναι δικές σας οι ευθύνες και θα τις αναζητήσουμε αν η ανατροπή είναι προς τα πάνω», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

«Καλά και σημαντικά είναι τα 59 μέτρα του προγράμματος που υλοποιεί η κυβέρνηση όπως λέει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά το πρόγραμμα αυτό κονταροχτυπιέται με την κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς», τόνισε από την πλευρά του ο επερωτών βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης και πρόσθεσε:

«Τι να τα κάνω τα μέτρα όταν κλείνουν επιχειρήσεις, άνθρωποι φτωχαίνουν, εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά, μιλάμε συνεχώς για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, δεν υπάρχει ούτε ανάπτυξη αλλά ούτε λειτουργούν οι θεσμοί στη Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί δεν υπάρχει κατεύθυνση από την κυβέρνηση. Υπάρχει μόνο μια παντοδυναμία του γραφείου του πρωθυπουργού».

Ακόμα, ο κ. Σκανδαλίδης κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει στις τράπεζες ώστε να αλλάξει το ρόλο τους, όπως είπε, και να δώσει κατεύθυνση για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

«Έρχεστε εσείς με τα 59 μέτρα που λέτε αλλά οι τράπεζες διευκολύνονται. Πρέπει να πάρετε πρωτοβουλία για επιστροφή στη κανονικότητα.

Υπάρχουν δύο ημερομηνίες. Ο Δεκέμβριος του 2020 και ο Ιούνιος του 2021. Το Δεκέμβριο θα βρεθούμε ενώπιος ενωπίων απέναντι στην ύφεση και πρέπει να προετοιμαστείτε για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας, αν δεν πάρουμε τα χρήματα που μας έχουν υποσχεθεί τα οποία πριν από τον Ιούνιο δεν θα έχουν εκταμιευτεί. Πρέπει να ανασκουμπωθείτε, να βάλετε τις παραγωγικές δυνάμεις στην ανάπτυξη και να δείτε τι θα κάνετε με την ανασυγκρότηση της χώρας», κατέληξε ο κ. Σκανδαλίδης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τα υγειονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Ωστόσο, είχαμε επισημάνει πως χρειάζονται εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της κοινωνίας», τόνισε από την πλευρά της η κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και κάλεσε τη κυβέρνηση να πάρει πιο γενναίες αποφάσεις.

«Η χώρα δυστυχώς ακόμα και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας είχε μπει σε ύφεση. Η κυβέρνηση δε πρέπει να κρύβεται πίσω από τον κορωνοϊό. Υπήρχε δυνατότητα λόγω των ταμειακών διαθεσίμων και από ευρωπαϊκούς πόρους να λαμβάνατε πολύ πιο γενναίες αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα της καταλόγισε «φιλοσοφική, ιδεοληπτική πολιτική ελεύθερης αγοράς» και υπογράμμισε ότι «βλέπει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για επιχειρηματική αναδιάρθρωση ενάντια στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων».

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προστασία της απασχόλησης, υπάρχει επισφάλεια και έκρηξη απολύσεων. Υπολογίζουμε πως είναι περίπου 750.000 οι επιχειρήσεις. Η πρώτη επιστρεπτέα προκαταβολή κάλυψε 53 χιλιάδες και η δεύτερη 40 χιλιάδες. Αυτά τα εργαλεία δεν καλύπτουν παρά μόνο το 10% έως 15% των επιχειρήσεων», επεσήμανε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Τέλος, ανέφερε ότι «είναι κρίσιμο να έρθει στη βουλή το πλήρες κείμενο της έκθεσης Πισσαρίδη» και πρόσθεσε ότι οι δυνατότητες του ταμείου ανάκαμψης πρέπει να είναι αποτέλεσμα κοινοβουλευτικού, κοινωνικού διαλόγου και όχι απλώς έργο κάποιων τεχνοκρατών, όσο άξιοι και αν είναι αυτοί».

Σχετικά Άρθρα